Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kondenzační technika DE DIETRICH


BDR Thermea (Czech republic) s.r.o.
Jeseniova 2770/56
130 00 Praha 3

tel.: +420 271 001 627
e-mail:info@dedietrich.cz
web: www.dedietrich.cz

Značka De Dietrich se se svými výrobky tepelné techniky prezentuje na českém trhu již od roku 1991. Teprve však její přímé zastoupení v České republice v rámci průmyslové skupiny BDR Thermea ji umožnilo se prezentovat se svými výrobky v celé šíři, tj. včetně obnovitelných zdrojů energie, jako jsou tepelná čerpadla, kompletní program solárních systémů pro přípravu teplé vody i podporu vytápění a nově plynové kondenzační kotle s mikrokogenerací elektrické energie.

Kondenzační technika má u firmy De Dietrich dlouholetou tradici. První kondenzační plynový kotel vyrobila firma již v roce 1986. Postupem času, se vzrůstajícím důrazem na úsporu provozních nákladů tepelných zdrojů nabývala kondenzační technika stále více na významu a dnes činí v celkovém prodeji tepelných zdrojů De Dietrich převážnou část.

Firma De Dietrich nabízí v současnosti širokou paletu těchto výrobků od malých výkonů v podobě závěsných i stacionárních kotlů s modulovaným tepelným výkonem již od 3 kW až po ty největší výkony v podobě dvoukotlových centrál s maximálním tepelným výkonem 1 300 kW.

Tyto výrobky, stejně jako celou svou produkci firma nabízí ve 3 skupinách:

  • Skupina EASYLIFE zahrnuje výrobky s akcentem na jednoduchost, spolehlivost a optimální poměr cena/výkon.
  • Skupina ADVANCE klade důraz na špičkovou kvalitu, bohatou nabídku komfortního příslušenství a maximální šetrnost k životnímu prostředí.
  • Skupina PROJECT představuje výrobky zejména vyšších výkonů pro větší stavební objekty. Tyto výrobky charakterizuje vysoká flexibilita a modularita, které umožňují tyto výrobky navrhovat kombinovat do ucelených funkčních tepelných systémů. Tyto systémy mají charakter specifických zakázek a jsou přizpůsobeny individuálním požadavkům pro každý vytápěný objekt. Předpokladem úspěšného fungování takového systému je přesně analyzovat a specifikovat požadavky na systém a na základě toho vyhotovit precizní projektovou dokumentaci.

V následující části se zaměříme na přehled a hlavní charakteristiku jednotlivých produktových řad.

Závěsné kondenzační kotle VIVADENS MCR…

představují kotle ze skupiny EASYLIFE.

Tato řada je určena pro vytápění bytů a rodinných domků. Z toho důvodu jsou tyto kotle standardně vybaveny univerzálním jednoduchým regulačním systémem, umožňujícím plynulou regulaci tepelného výkonu v závislosti pouze na prostorové teplotě pro byty nebo komplexní plynulou ekvitermní regulaci výkonu jednoho přímého topného okruhu dle venkovní teploty s možností programového nastavení korekce topné křivky dle teploty vytápěného prostoru, vhodnou pro rodinné domky. Kotle jsou nabízeny ve variantách pouze pro vytápění s možností akumulační přípravy TV přídavným stacionárním ohřívačem o objemu 100, 125 nebo 160 litrů, dále kotle s průtokovou přípravou TV s tepelným výkonem 28, 34 nebo 39 kW a kotle s vestavěným akumulačním zásobníkem 40 l a výkonem 24 kW.

Tyto kotle jako jediné z celé nabídky kondenzačních kotlů jsou nabízeny s jednodušším spirálovým nerezovým tepelným výměníkem.

Závěsné kondenzační kotle INNOVENS MCA…


jsou kotle ze skupiny ADVANCE.

Jsou určeny rovněž pro vytápění bytů a rodinných domků. Tyto kotle jsou již vyráběny s vysoce úsporným oběhovým čerpadlem s řízenými otáčkami a komfortním ekvitermním regulátorem řady Diematic system®. Ten umožňuje kromě komfortní přípravy teplé vody řídit jeden přímý a až dva směšované topné okruhy nebo bazén.

I tyto kotle malých výkonu je v případě potřeby jednoduše hydraulicky a elektricky propojit do kaskády, a to v počtu až 10 ks. Vyrábí se ve velikostech 15, 25 a 35 kW. Všechny tyto modely lze doplnit samostatnými zásobníky pro akumulační přípravu TV.

Velikost 25 kW se vyrábí i s průtokovou přípravou TV a jako model s vestavěným akumulačním nerezovým výměníkem, děleným na 3 části. Vyrovnaná teplota TV ve všech jeho částech a patentovaný způsob regulace přípravy TV podstatně zvyšují špičkový výkon pro TV během prvních 10 min. Tyto kotle jsou již, stejně jako ostatní kotle, vyráběny s ultrareaktivním tepelným výměníkem ze speciální slitiny AlSi10Mg.

Stacionární kondenzační kotle MODULENS AGC…


jsou také kotle ze skupiny ADVANCE.

Stručně řečeno jedná se o kotle s identickými funkčními prvky a vybavením jako řada INNOVENS MCA včetně stejných možností regulace, ale ve stacionárním provedení, navíc s širokou nabídkou zásobníkových ohřívačů pro TV o různých velikostech a provedení s deskovým nebo trubkovým výměníkem včetně kombinovaných solárních ohřívačů. Tyto zásobníky jsou vyráběny ve stejném designu jako kotle a je možné je stavět pod kotel – tzv. sloupové provedení, nebo vedle kotle.

 

Stacionární kondenzační kotle TWINEO EGC…


jsou kotle ze skupiny EASYLIFE s akcentem na optimalizaci parametru cena/výkon.

I tyto kotle je možné doplnit zásobníky se shodným designem jako kotel včetně solárního provedení. Tyto sestavy jsou určeny pro otopné soustavy s jedním přímým topným okruhem.

 

Závěsné kondenzační kotle INNOVENS PRO MCA…


jsou kotle ze skupiny PROJECT.

Jsou určeny rovněž pro vytápění středních až větších objektů. Znamená to, že je třeba věnovat pozornost pečlivému zpracování projektové dokumentace. Tyto kotle mají shodný regulační systém řady Diematic system® jako řada menších kotlů INNOVENS MCA, tzn. se stejnými možnostmi. K těmto kotlům jako příslušenství je možno dodat stavebnicový systém hydraulického kaskádového propojeni včetně plynu a Izolované hydraulické spojky. V základní dodávce je automatický odvzdušňovač a sifon pro odvod kondenzátu.

Hlavní přednosti:

  • Kompaktní kotlové těleso ze slitiny hliník/křemík s velkou teplosměnnou plochou a nízkými provozními ztrátami, které má velkou odolnost vůči korozi a nevyžaduje minimální průtok.
  • Přístupnost zepředu umožňuje snadnou údržbu.
  • Nerezový hořák s předsměšováním s plochami z opletených kovových vláken, plynule nastavitelný od 18 do 100 % výkonu, takže se dokonale přizpůsobí potřebám, je vybavený tlumičem sání vzduchu.
  • Nízké emise CO a NOx, které šetří životní prostředí.
  • Z výroby provoz na zemní plyn nebo propan.

Kotle se vyrábějí ve velikostech 45, 65, 90 a 115 kW.

Stacionární kondenzační kotle ELIDENS DTG 130-…EcoNOxPlus

patří také do skupiny ADVANCE.

Jedná se o kotle s identickými funkčními prvky a vybavením jako řada INNOVENS MCA včetně stejných možností regulace, ale ve stacionárním provedení.

Ovládací panel DIEMATIC 3 obsahující mikroprocesorem řízený ekvitermní regulátor s komunikací možnou v českém jazyce zajišťuje regulaci topné vody v závislosti na venkovní teplotě s možností korekce teplotních křivek dle prostorové teploty pomocí dálkového ovládání, dodávaného jako volitelné příslušenství. Regulátor umožňuje řízení až 10 kotlů v kaskádě a pomocí volitelného příslušenství řízení dalších až 2 směšovaných okruhů z každého kotle a dalších až 40 topných okruhů (ekvitermní řízení směšovaných okruhů, další nezávislé okruhy teplé vody, bazénový okruh, VZT) pomocí modulů DIEMATIC VM iSystem.

Stacionární kondenzační kotle C 230…Eco


jsou též kotle ze skupiny PROJECT.

Stacionární plynové kondenzační kotle C 230 Eco jsou mimořádně kompaktní kotle (0,54 m2 potřebné podlahové plochy a méně než 200 kg při 217 kW), které se dodávají smontované a otestované u výrobce.

Přednosti:

  • Vysoká účinnost:
    Roční provozní účinnost až 109 %
    Třída účinnosti čtyři hvězdičky CE
  • Nízké škodlivé emise:
    NOx od 49 do 62 mg/kWh
    třída 5 podle EN 656 (typ B)/prEN 15420 (typ C)
  • Nízká úroveň hluku (akustický tlak): od 57 do 63 dB (A) podle výkonu
  • Nízká spotřeba elektřiny: od 31 do 317  W max. podle výkonu
  • Max. provozní tlak: 6 bar
  • Výměník tvořený díly ze slitiny hliník/křemík s velkou odolností vůči korozi, se samočisticími vlastnostmi a nevyžadující minimální kotlový průtok při provozu na nastavitelnou teplotu (kromě provozu při kotlové teplotě > 75 °C)
  • Válcový plynový hořák z nerezu s povlakem ze spletených kovových vláken, plynule nastavitelný od 18 do 100 %, s úplným předsměšováním pro:
    • dokonalé přizpůsobení výkonu kotle skutečným potřebám zařízení
    • optimální kvalitu spalování v celém rozsahu výkonu díky systému s Venturiho trubicí zajišťujícím optimální poměr vzduch/plyn
  • Elektronické zapalování
  • Ionizační sonda
  • Ovládací panel DIEMATIC-m3, jehož elektronická regulace je otevřená pro všechny případy instalace, včetně těch nejkomplexnějších (provoz v kaskádě je možné od 2 do 10 kotlů vybavených panelem K3, spojovací kabely sběrnice jsou součástí původní dodávky) pro maximální pohodlí a velice jednoduché použití. Je koncipován pro komunikaci s regulacemi DIEMATICVM iSystem a s kompatibilními systémy dálkového ovládání.

Oddělení vratné vody dle teploty je možné jako příslušenství pro maximální využití kondenzace.

Stacionární kondenzační kotle C 330/630…Eco


– skupina PROJECT.

Kotle C 330-…ECO a C 630-…ECO představují stacionární kondenzační plynové kotle, které jsou dodávány smontované a odzkoušené z výroby.

Tyto kotle jsou synonymem vysokého komfortu.

Specifické vlastnosti modelů C 630 Eco:

  • Jsou složeny z 2 kotlů C 330-…ECO o stejném výkonu, každý je vybaven ovládacím panelem a propojen do společného odvodu spalin.
  • Spalinová klapka, zabudovaná do spalovacího systému, brání jakémukoliv ovlivňování odvodu spalin mezi 2 kotli a zjednodušuje tak zapojení do kaskády.

Přednosti:

  • Výměník složený ze slitiny prvků hliníku/křemíku, vysoce odolný vůči korozi, se samočistící schopností a vyžadující jen velmi malý průtok (vyjma provozu při teplotě > 75 °C), a to díky zařízení na regulaci hořáku, který řídí přechodové fáze v zařízení, jež mají za následek velmi malý či nulový průtok v kotli
  • Válcový plynový hořák s povrchem z kovových vláken, modulační (od 20 do 100 % pro C 330-…ECO a od 15 do 100 % pro C 630-…) s úplným předsměšováním pro:
    • perfektní přizpůsobení výkonu kotle skutečným potřebám instalace
    • optimální kvalita spalování při všech výkonech díky konstantnímu poměru vzduch/plyn pomocí směšovacího systému Venturi
  • Elektronické zapalování
  • Ionizační sonda
  • Ovládací panel DIEMATIC iSystem nebo iniControl (1 panel na C 330-…ECO, 2 panely C 630-…ECO), jejichž regulace je otevřená pro všechny možnosti instalací, včetně těch nejsložitějších: fungování v kaskádě možné pro 2 až 10 kotlů C 330-…ECO nebo 5 kotlů C 630-…ECO
  • Mnoho možností konfigurace panelů a připojení, umožňujících připojení externích bezpečnostních prvků, modulačních čerpadel, systémů připojených k solárnímu systému nebo tepelných čerpadel a naprogramované řízení okruhů vytápění se směšovacími ventily
  • Ovládací panel je navržen pro komunikaci s regulacemi DIEMATIC VM iSystem a se systémy dálkového ovládání, kompatibilními s protokolem ModBus
  • Oddělení vratného potrubí je možné v rámci příslušenství (2. vratné potrubí, 2× pro C 630-…ECO) pro maximální využití kondenzace
  • Snadné uvedení do provozu
  • Snadná instalace kotle díky kolečkovému systému + vodící liště, která umožňuje sejmutí kotle z palety a snadné přemístění do prostoru používání
  • Demontovatelný po těleso kotle díky kostře na kolečkách, pro snadný přístup k těžko přístupným částem
  • Kompaktní: 1,52 m2 na zemi a 568 kg pro výkon 647 kW
  • Kotel smontován a odzkoušen ve výrobním závodě
  • Snadná údržba
  • Samočisticí funkce kotlového tělesa kondenzátem
  • Rychlý přístup k hořáku a veškerým komponentům díky zcela snímatelným krytům
  • Rychlý přístup k výměníkovým plochám pomocí revizního otvoru

Podrobnější informace o těchto kotlích i celém výrobním programu firmy De Dietrich lze získat v sídle společnosti
BDR THERMEA (Czech republic) s.r.o.

www.dedietrich.cz