Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyvažovací modul Hymod zlepšuje energetickou účinnost pomocných zařízení o až 40 %

Hymod je vyvažovací modul pro hydraulické sítě, zkonstruovaný s ohledy na konstantní průtok v primárním okruhu, proměnný průtok v sekundárním okruhu a maximální energetickou účinnost systémů vytápění nebo chlazení.

Je navržen zvláště pro systémy s vytápěnou či chlazenou plochou do 3 000 m2 a zásobuje fancoilové jednotky vodou dle požadavku. Hymod zlepšuje energetickou účinnost pomocných zařízení o až 40 %.

S tím, jak se zpřísňují nařízení EU pro používání fluorovaných chladiv (F-Gas Regulation), stávají se přirozeným řešením pro vytápění a chlazení budov opět systémy s vodním okruhem. Systém Hysys® od firmy CIAT je pokročilé kompletní řešení provozu vodního okruhu. Vyvažovací modul Hymod, určený pro tento systém, umožňuje dále optimalizovat provoz sekundární hydraulické sítě.

Jestliže je Hymod nainstalován mezi výrobníkem chladu (tepelným čerpadlem) a koncovými spotřebiči, odděluje primární okruh (konstantní průtok) a sekundární hydraulický okruh (proměnný průtok). Splňuje regulatorní požadavky na vyvážení sítě, zajišťuje distribuci vody ke každému koncovému elementu a zaručuje, že je provoz systému chlazení a vytápění snadno ovladatelný, přitom efektivní a ve shodě se všemi požadavky. Hymod se skládá z vyvažovacího ventilu v primární síti, primárního bypassu a oběhového čerpadla s proměnným průtokem (0 až 100 %) vybaveného energeticky úsporným elektromotorem, které zajišťuje průtok vody podle požadavků jednotek tepelné pohody. Moduly Hymod, umístěné v jednotlivých zónách, splňují požadavky na průtok do 6 m3/h (kapacita 35 kW).

Instalace modulů Hymod je bez obtíží. Každý modul je zkalibrován a uveden do provozu techniky firmy CIAT při uvádění celé soustavy pro topení a chlazení do provozu, takže montážní technici se mohou věnovat jiným úkolům. Protože je instalován lokálně pod stropem vytápěných či chlazených místností, šetří prostor v technických místnostech.

V sekundární síti je modul Hymod vybaven elektrickým oběhovým čerpadlem, které reguluje průtok podle koncových spotřebičů v reálném čase a pomocí nezávisle řízeného konstantního rozdílu tlaků. Jednotky pro zajištění tepelné pohody musí být vybaveny samovyvažovacím dvoucestným ventilem. Při uvádění systému do provozu musí být ventily velmi přesně seřízeny podle požadovaného nominálního průtoku pro každou jednotku. Čerpadlo modulu Hymod je potom nastaveno tak, aby dodávalo součet těchto průtoků.

Modul Hymod je vyroben z korozivzdorné oceli. Pro omezení rizika kondenzace je opatřen velmi silnou izolací Armaflex a kryty vytvarovanými tak, aby zakryly těleso čerpadla i vyvažovací ventil. Další ochranu poskytuje vanička na odkapávající kondenzát připevněná pod potrubím. Jestliže se Hymod používá společně s regulátory V30/V300 CIAT, je k dispozici volitelná převodní jednotka pro odesílání informací o provozním stavu k jednotkám zajištění tepelné pohody prostřednictvím signálového vedení.

 
 
Reklama