Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sálavé vytápění malých prostor (I) - Co je sálavý panel KSP to go®?

Jednoduchý způsob, jak zajistit vytápění menších dílen, prodejen, garáží a podobných prostor pomocí principu, který velké průmyslové podniky efektivně využívají již po desetiletí, to jsou sálavé panely KSP to go®. Sálavé panely KSP to go® vyvinula společnost KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o., která se již od roku 1991 zabývá návrhem a výrobou infračervených zářičů KM a MK a teplovodních sálavých panelů KSP.

V tomto seriálu článků na portálu TZB-info.cz se Vám pokusíme přiblížit všechny vlastnosti nového modelu KSP to go® včetně toho, jak a kde je vhodné tohoto způsobu vytápění využít:


Princip sálavého vytápění přináší úspory

Fungování tohoto principu si lze jednoduše představit na záření od Slunce. Pokud je v zimě jasný den, nefouká vítr a svítí Slunce, pociťujeme příjemný pocit tepla, i když teplota vzduchu je například -5 °C. Stejného principu využívají i sálavé panely. Často se setkáte s tvrzením, že teplo jde nahoru. Není to pravda, jelikož nahoru stoupá pouze ohřátý vzduch. Teplo přenášené zářením se šíří všemi směry.

Sálavé panely jsou zavěšeny pod stropem. Sálají na předměty pod sebou, tedy i na osoby zde se pohybující, kterým navozují pocit tepelné pohody. Vzduchem sálání téměř beze ztrát prochází. Díky tomuto principu se nejprve od sálavých panelů ohřívají povrchy, na které sálání dopadá. Teprve od nich dochází k ohřevu okolního vzduchu prouděním. Tato skutečnost vede k úspoře energie v porovnání s čistě teplovzdušným vytápěním až o 40 %.

O produktu

Model KSP to go® je, jak již název napovídá, řešením pro montážní firmy i jednotlivce, kteří potřebují prostorově úsporné vytápění, které je rychle dostupné, za rozumné peníze a je tak jednoduché, že je možné ho instalovat do novostaveb i rekonstrukcí s minimem nářadí a dalšího vybavení. Využívá přitom teplou vodu, takže je možné ho zapojit i do stávající otopné soustavy a zvládne to každý topenář nebo instalatér.

Prodejní balení KSP to go®
Prodejní balení KSP to go®

U malých místností se běžně stává, že otopné těleso je směrem do místnosti zastíněné například skříní, regálem nebo ponkem a pak neposkytuje takový výkon, jaký by mělo. V těchto případech lze s výhodou využít sálavých panelů instalovaných pod strop místnosti a např. pouze tam, kde je skutečně potřebujeme. V případě kolize s umístěním stávajícího osvětlení je možné sálavý panel snadno vybavit naklapávacím liniovým LED osvětlením a vyřešit dvě funkce společně.

KSP to go®

  • navrhne kdokoli pomocí Online kalkulátoru;
  • je stavebnice - sestavte si, co potřebujete, je to jednoduché;
  • je skladem u velkoobchodu Ptáček, žádné dlouhé čekání na dodávku;
  • zavěsíte pod strop a propojíte během pár minut;
  • se zapojuje stejně jako běžné otopné těleso, je možné i kombinovat v rámci jedné místnosti;
  • si můžete rozsvítit - volitelnou částí produktu je příjemné liniové LED osvětlení na bok panelu.

Technická specifikace

Otopná plocha: hliníkové lamely
Rozvodné potrubí: ocelové přesné trubky 28 x 1,5 mm
Teplonosná látka: teplá voda do 90 °C
Zdroj tepla: tepelné čerpadlo, kondenzační kotel, dřevokotel, elektrokotel, CZT
Minimalizace ztrát tepla: kvalitní izolace z minerální vlny s hliníkovým polepem

Popis sálavého panelu KSP to go®
Popis sálavého panelu KSP to go®

A1, A2… kryt registru
B… koncový registr
C… přívodní / odvodní registr
D… lisovací nátrubek DN28
E… otvory pro vývody a místo napojení pružných hadic (součást balení)

Zavěšení panelu lze řešit různými způsoby, například uzlovým řetízkem nebo různými lankovými systémy. Hmotnost panelu je díky použití hliníku nízká, a tak lze sálavý panel KSP to go® namontovat téměř na jakýkoli strop.

Zároveň se jedná o stavebnicové řešení, kdy je možné jednotlivé panely KSP to go® skládat do pasů a rozšířit si tak otopnou plochu pro rovnoměrnou dodávku tepla na celý vytápěný prostor. Pro připojení k otopné soustavě jsou dodávány pružné vlnovcové hadice DN16, délky 30 cm, se kterými se snadno napojíte na potrubí z jakéhokoli materiálu.

Potřebujete-li praktický, účinný a spolehlivý systém vytápění, KSP to go® je tu právě pro Vás. Zárukou funkčnosti jsou dlouholeté zkušenosti a spousta spokojených zákazníků. Důkazem může být i rozšířená záruka 10 let, kterou na sálavé panely poskytujeme.


KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.
logo KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.

Konzultace, projekce, montáže vytápění a větrání průmyslových objektů a výměníkových stanic. Koncepční řešení zásobování průmyslových závodů teplem. Výroba závěsných teplovodních sálavých panelů a pásů KSP a KSP to go, světlých infračervených plynových ...