Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybroušený diamant – vylepšená verze Logamax plus GB162 V2

Buderus GB162 je etalonem mezi nástěnnými kondenzačními kotli. Tato řada se prodává v nezměněné podobě od roku 2006 a nyní přichází na trh její vylepšená verze GB162 V2. Pojďte se podívat, co přináší nového!

Který projektant vytápění, montážní firma či servisní technik nezná typové označení výrobku GB162? Téměř všichni, kdo měli co dočinění s kondenzační technikou, budou vědět, že se jedná o nástěnný kondenzační kotel značky Buderus. Přesněji řečeno o vlajkovou loď mezi nástěnnými kondenzačními kotli. Jelikož jsou kotle GB162 v prodeji od roku 2006 v podstatě nezměněné podobě, značka Buderus na podzim letošního roku 2015 přichází s vylepšenou verzí kotle GB162 V2 v upravených výkonových variantách 70, 85 a 100 kW.

Obr. 1: Nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB162-70/85/100 s čerpadlovou skupinou
Obr. 1: Nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB162-70/85/100 s čerpadlovou skupinou

Jelikož se jedná o lety a tisíci kotelnami po celém světě prověřený výrobek, nedošlo k žádným radikálním změnám – jen dílčím vylepšením. V kotli byla přemístěná plynová armatura pro snadnější přístup servisního technika, byla vylepšena izolace pro tišší provoz, zlepšena konstrukce napojení sifonu odvodu kondenzátu, osazeny nové plně odnímatelné přední dveře a úplně přepracovaná čerpadlová skupina. Nejdůležitější změnou ale určitě je možnost zapojení odvodu spalin se zpětnými klapkami – přetlakový provoz. Díky tomuto řešení je možné zmenšit dimenzi odvodu spalin. To se vyplatí hlavně u dlouhých spalinových cest a velkých průměrů. Tato dílčí vylepšení jsou ve prospěch již tak dlouhé životnosti kotle a rozšiřují možnosti použití kotle. Stále zůstávají všechny komponenty jednoduše přístupné zpředu, údržba kotle GB162 je tedy jednoduchá a hlavně rychlá – to ocení hlavně servisní technici.

Srdcem kotle samozřejmě zůstává kompaktní výměník tepla vyrobený ze slitiny Al-Si, který svým tvarem připomíná blok motoru. Je vyroben nejmodernější technologií ALUplus, která využívá nejnovějších poznatků aerodynamiky a povrchových úprav materiálů. Unikátní je hlavně konstrukce žebrovaných trubek. Technologie ALUplus tedy zajišťuje maximální výkon na co nejmenším prostoru. Na vnitřním povrchu a žebrovaných trubkách je nanesen speciální polymer technologií nazvanou plazmová polymerizace. Ta zajišťuje konstantní účinnost kotle po celou dobu životnosti, jelikož minimalizuje zanášení výměníku. To je také důvod, proč servisní technik nesmí čistit výměník žádným kartáčem! Výměník se oplachuje pouze tlakovou vodou nebo tlakovým vzduchem – díky polymeru lze nečistoty jednoduše smýt. V horní části výměníku je stále umístěn plošný keramický hořák, který nízkou teplotou plamene zajištuje nízké emise NOx a CO a také velmi tichý provoz.

Jako příslušenství je v nabídce připojovací čerpadlová skupina pro GB162-70/85/100 k přímému připojení pod kotel – nově přepracovaná. Obsahuje nízkoenergetické modulační čerpadlo Wilo Stratos Para 1-8 (řízené z kotle PWM-signálem), které splňuje podmínky EuP Lot11. Čerpadlová skupina dále obsahuje pojistný ventil 4 bary, plynový kohout, napouštěcí/vypouštěcí kohout, uzavírací kohout s integrovanými teploměry na výstupu a zpátečce, manometr, přípojky pro externí expanzní nádobu a také zpětnou klapku. Ta je nyní ve větší dimenzi pro snížení hydraulického odporu. Nová je také izolace čerpadlové skupiny, která je nyní i v zadní části.

Obr. 2: Kaskáda dvou nástěnných kondenzačních kotlů Logamax plus GB162 vč. čerpadlových skupin, kaskádové jednotky a přetlakového odvodu spalin
Obr. 2: Kaskáda dvou nástěnných kondenzačních kotlů Logamax plus GB162 vč. čerpadlových skupin, kaskádové jednotky a přetlakového odvodu spalin

Je také možné využít oblíbené kaskádové jednotky, které nabízejí možnost řešení kaskády až 8 kotlů instalovaných v řadě nebo zády k sobě. Hlavním součástí kaskádové jednotky je montážní rám, který je kotvený k podlaze (bez nutnosti nosné zdi). Je tedy možné rám s kaskádou kotlů umístit doprostřed místnosti. K dalšímu vybavení kaskádové jednotky patří – sběrné potrubí na výstupu a zpátečce, termohydraulický rozdělovač s možností montáže vlevo či vpravo, plynové potrubí a tepelná izolace v černé barvě.

Pro značku Buderus jsou důležité nejenom špičkové parametry kotle, ale také technická pomoc při projektování a následné montáži. Technické oddělení je připraveno řešit s projektanty vhodné schéma zapojení vč. regulace, poslední dobou hodně diskutovanou vhodnou úpravu vody a také vypočítat potřebnou dimenzi odvodu spalin. Jednoduchá a rychlá montáž je zajištěna díky výše popsanému příslušenství. Tímto pro nás ale celý cyklus nekončí. Jelikož je pro nás důležitý hlavně spokojený zákazník, klade se důraz i na poprodejní fázi a s tím spojený bezproblémový provoz, snadnou údržbu a servis.

Buderus je systémový dodavatel tepelné techniky, kdy kromě samotných zdrojů tepla je dodáváno rozsáhlé příslušenství – regulační systémy, komponenty odvodu spalin, zásobníky teplé vody, zařízení pro úpravu topné vody a mnohé další. V článku stručně popsané kotle Logamax plus GB162-70/85/100 vhodně doplňují nabídku kondenzačních kotlů v rozsahu 14 až 1200 kW.

Pro více informací o kondenzační technice a dalších výrobcích značky Buderus můžete navštívit webové stránky www.buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...