Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dimenzování a realizace teplovodního podlahového vytápění

V současné době se instalace podlahového vytápění do obytných a rodinných domů postupně rozšiřuje a objevuje se v mnoha provedeních buď s elektrickým topným kabelem nebo jako teplovodní. Společnost HERMANN se zaměřuje na druhý jmenovaný systém, tedy na teplovodní podlahové vytápění značky EUROTHEX.


Obrázek 1: Instalace podlahového vytápění v dřevostavbě

Teplovodní podlahové vytápění má řadu výhod, mezi něž patří zejména tepelná pohoda díky nízkému tepelnému spádu topného systému. Tato výhoda je ještě zvýšena při použití kondenzačního kotle jako zdroje tepla. Tradiční radiátory ohřívají prostor z jednoho místa, a to relativně vysoko nad podlahou, takže rozložení teplot je velmi nerovnoměrné. Rozdíl teplot na podlaze a u stropu někdy dosahuje až 8 °C. U vytápění podlahového však teplo postupuje plynule od podlahy směrem ke stropu a rozdíl teplot v místnosti mezi podlahou a stropem je zanedbatelný, nejčastěji kolem 2÷3 °C. Rovněž pocit tepla se u člověka dostavuje při reálně nižší teplotě vzduchu než u radiátorů, neboť teplota je nejvyšší u podlahy a v oblasti hlavy máme v místnosti požadovanou teplotu, obvykle okolo 22 °C. Vzhledem k menším teplotním rozdílům také nedochází k velké cirkulaci vzduchu, což značně omezuje víření nečistot a snižuje prašnost v místnosti.

Obrázek 2: Průběh teploty dle provedeného systému vytápění
Obrázek 2: Průběh teploty dle provedeného systému vytápění

Způsoby realizace

Teplovodní podlahové vytápění lze realizovat dvěma způsoby. Prvním a zároveň nejpoužívanějším je mokrý způsob. Trubky jsou uloženy v izolační polystyrenové systémové desce s povrchem zpevněným plastovou fólií a jednotlivými výstupky pro uchycení potrubí (DELTA NOPPE 50), potrubí je následně zalito betonovým potěrem přímo nad tepelně-akustickou izolací. Betonová mazanina u podlahového vytápění se shoduje s běžně používanými betonovými mazaninami. Přidáním plastifikátoru P se usnadňuje zpracování směsi i lepší obtékání trubek. Systémové desky z tvrzeného polystyrenu s označením EPS 150÷200, některé typy jsou rovněž z části provedeny s kročejovou izolací FORMAT NOPPE 55 (tj. zvuková izolace).

Potrubí by nemělo být umístěno pouze do polystyrénových desek, bohužel se to často stává.
Potrubí by nemělo být umístěno pouze do polystyrénových desek, bohužel se to často stává.

Krycí fólie z PVC by měla být o tloušťce 0,1 ÷ 0,6 mm, která zabraňuje proniknutí vlhkosti z betonové mazaniny pod tepelně-akustickou izolaci. Obvodový zámek (pero - drážka nebo nasazení přesazujících nopů na sebe) zajišťuje rychlé a kvalitní spojení, což zabraňuje vzniku zvukových a tepelných mostů. Vzdálenost jednotlivých nopů od sebe je 50 mm, čímž je možné vytvářet okruhy s násobkem 50 mm vzdáleností instalovaného potrubí. Nejčastěji používaná vzdálenost potrubí u jednotlivých topných okruhů je 150 mm.

Obrázek 4: Skladba systému ULTRASLIM 20mm
Obrázek 4: Skladba systému ULTRASLIM 20mm

Suchý systém podlahového vytápění

Velmi zajímavým, v současné době poměrně často používaným, je suchý systém podlahového vytápění. Tento systém je možné instalovat na stávající podlahy, na stropy z masivního dřeva a dřevěných trámů bez použití betonové mazaniny. Základem tohoto způsobu je systémová deska z tvrzeného polystyrenu EPS. Na vrchní straně desky je natažena teplovodní hliníková fólie a topná trubka je pevně uložena ve vyfrézovaných drážkách s možným rozestupem 12,5 cm ve formě jednoduchého meandru. V místech sloupů, větracích prostupů, před rozdělovačem a k vyplnění prázdných ploch, které nemají pravoúhlý půdorys, se používá plná systémová deska.

Systém ULTRASLIM pro malé prostory

Pokud chcete instalovat podlahové teplovodní vytápění do prostoru, kde je velmi málo místa na výšku (např. na stávající podlahu v koupelně), lze použít systém s názvem ULTRASLIM. Tento systém zabere na výšku pouhých 20 mm a jeho základem je plastová systémová deska s vylisovanými nopy pro uchycení potrubí a na spodní části je opatřena samolepící vrstvou. Vzdálenost nopů pro uchycení potrubí je 50 mm, takže je možné vytvářet okruhy se vzdáleností potrubí 50, 100 a 150 mm.

Materiály trubek pro podlahové vytápění

U teplovodního podlahového vytápění se nejčastěji používají tyto materiály potrubí: PPR (polypropylen), PB (polybuten) PE-X (síťovaný polyetylen). Zesíťování se provádí při vysoké teplotě pomocí peroxidu vodíku, v důsledku čehož vzniká trojrozměrná síť. Zesíťováním se vylepší především teplotní a tlaková odolnost, ale i nárazová houževnatost při nízkých teplotách okolo -50 °C.

Topné systémy EUROTHEX využívají především potrubí PE-Xa, neboť má větší pružnost než jiné trubky PE-Xc a podobné, které jsou vyráběny odlišnými metodami, čímž je velmi urychlena instalace podlahového vytápění a to zejména v chladném počasí. Mají vysokou teplotní odolnost, jejich standardní provozní teplota je 95 °C a maximální provozní teplota je 110 °C a dále mají výbornou tepelnou vodivost, čímž je zajištěn vysoký výkon na 1 m2 vytápěné plochy.

V současné době společnost EUROTHEX přechází na nejnovější výrobní technologii a začíná používat potrubí s označením DUAL PE-Xa, jehož vlastnosti jsou mnohem kompaktnější než u potrubí PE-Xa.

Obrázek 6: Schéma zapojení podlahového vytápění v kombinaci s otopnými tělesy na vysokoteplotní spád
Obrázek 6: Schéma zapojení podlahového vytápění v kombinaci s otopnými tělesy na vysokoteplotní spád

Trubky se spojují nerozebíratelnou spojovací technikou, takzvanou násuvnou objímkou, nalisováním v axiálním směru na trubku a tvarovku, přičemž nedochází ke zmenšení vnitřní světlosti trubky. Tato metoda nevyžaduje žádnou dobu potřebnou k zaschnutí lepidla a ztuhnutí svaru. Spojování netrvá déle než několik sekund a spoj je zatížitelný ihned po dokončení.

Teplovodní podlahové topení pracuje s podstatně nižšími teplotami než deskové radiátory, takže vzduch v místnosti se méně vysušuje. Z hlediska estetiky i účelnosti je jistě výhodou, že v pokoji nejsou žádné radiátory, a nic tak nebrání libovolnému rozmístění nábytku. Při správném navržení topného systému EUROTHEX dochází k velmi výrazným úsporám energie, zejména ve spojení s nízkoteplotními zdroji tepla (kondenzační kotle, tepelná čerpadla apod.).

 
 
Reklama