Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkvalitnění topných systémů s návazností na chemické čištění

Naši firmu znáte z předešlých vydání. V tomto článku bychom Vám rádi představili optimalizaci otopné soustavy, instalaci měřičů spotřeby tepla a revitalizaci termostatických ventilů.

1) Optimalizace otopné soustavy spočívá ve vyregulování otopné soustavy objektů, které umožní jeho rovnoměrné vytápění podle nejslabšího článku v sestavě (kterým je nejhůře vytápěná místnost). V případě správného nastavení soustavy, každý radiátor odebírá stejné množství tepla, bez ohledu na vzdálenost od zdroje tepla. Kvalitně regulovaný systém ústředního topení dokáže dosáhnout úspor 15–20 %. Při takové úspoře je pak návratnost nákladů na vyregulování cca 3–5 let. Naše optimalizace soustav spočívá v pasportizaci (popis a zaměření soustavy, délka a dimenze rozvodů, určení typu, velikosti a typu termostatických ventilů, apod.), která se provádí pouze v případě nedosažitelnosti technických podkladů a v neposlední řadě regulace otopné soustavy, což je samotné fyzické seřízení armatur a provedení regulace.

2) Instalace měřičů tepla – (RTN), je další služba, kterou naše firma nabízí. Novela zákona o hospodaření energií zavádí od 1. ledna r. 2015 majitelů domů povinnost u všech vnitřních tepelných zařízení instalovat nejen příslušné regulační prvky, ale také zařízení registrující dodávku tepelné energie (měřiče spotřeby tepla). Naše firma nabízí měřiče více druhů od měřičů odpařovacích, až po nejmodernější měřiče elektronické vícečidlové. Každý uživatel chce zaplatit jen za teplo, které skutečně spotřeboval. Po montáži měřících přístrojů a následném rozdělení nákladů na energie, se uživatel zajímá o spotřebu energie s ohledem na její úsporu. Tato úspora ve spotřebě energie, jak vyplývá ze studií, může být až 20 %. Všichni odečitatelé mají pro každou uživatelskou jednotku k dispozici předtištěné odečtové protokoly s údaji o vybavení měřící techniky. Tím se zabezpečí, že bude kompletně odečtena spotřeba všech registračních přístrojů. Majitel následně obdrží dokumentaci (kopii) odečteného protokolu. Tím se rozdělí celkové vynaložené finance otopné soustavy na čisté topné náklady a na náklady na teplou vodu. Rozúčtování může být provedeno buď dálkově, nebo fyzickou prohlídkou, dle typu výběru RTN.

3) Revitalizaci termostatických ventilů doporučujeme provádět s návazností na chemické čištění topných soustav pro jejich zkvalitnění, vyvážení a zároveň přínos větších úspor. Důvodů, které by nás měly vést k revitalizaci je hned několik. Například termostatický ventil, stejně jako každé jiné technické zařízení, stárne a přestává plnit svou funkci. Lety se stává, že chátrá i morálně a dále v celé soustavě nastávají změny. Příčinou změn může být stáří nebo zateplení a díky tomu se některé ventily stávají nefunkčními (ulamují se hlavice, je poškozená, či neodbornými zásahy pozměněna regulace objektu, atd.), dále pak špatné nasazení kuželek apod. Toto jsou některé typické příčiny nefunkčnosti otopných systémů a tedy i důvodů k jejich revitalizaci.

Pro správnou funkčnost topných systémů, doporučujeme s návazností na tyto služby vždy provést chemické čištění topení.


EKO-CHEMO
logo EKO-CHEMO

Komplexní péče o Vaše technologická a energetická zařízení. chemické odstranění všech vodních usazenin (otopné systémy, rozvody teplé užitkové vody, deskové a trubkové výměníky, kotle, bojlery, vzduchotechniku, chladící systémy) chemické úpravny vody ...