Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zcela nová generace směšovacích ventilů od ESBE

Zcela nový ventil VRG430 s progresivní regulační charakteristikou umožňuje projektantovi i instalatérovi snížit počet typů ventilů používaných v systému. Tomuto konceptu bychom mohli říkat „Na velikosti nezáleží“. Nejen, že se jeden ventil hodí pro budovy různé velikosti a různé výkony otopných soustav, ale také poskytuje vysokou flexibilitu v systému s proměnným průtokem, kde jsou použita energeticky úsporná čerpadla a termostatické ventily na radiátorech.


V takových soustavách by při návrhu klasického směšovacího ventilu s jedním kvs a lineární charakteristikou nešlo ventil správně navrhnout a regulovat současně malé i velké průtoky při zachování správné autority ventilu v systému. V případě předimenzování ventilu hrozí, že regulace by nebyla plynulá ale rozkolísaná.

Ventil VRG430 je nový ventil s progresivní regulační charakteristikou určený speciálně pro směšování v hydronických systémech s proměnným průtokem a energeticky úspornými čerpadly. Tento ventil směšuje vodu při malých i vysokých průtocích se správnou autoritou. Může nahradit několik ventilů s lineární charakteristikou a různými průtoky od Kvs 2 až do Kvs 8 m3/hod.

 
Progresivní charakteristika ventilu VRG430
Progresivní charakteristika ventilu VRG430

Těmito ventily jsou již osazeny čerpadlové jednotky ESBE a výhody tohoto ventilu se tak přenášejí i na ně. Tím se snižuje riziko nesprávného návrhu a předimenzování ventilu nebo jednotky, popřípadě je možno topný systém v budoucnu rozšířit bez nutnosti výměny směšovacího ventilu. K dispozici jsou jednoduché návrhové programy.

Jedna velikost je lepší

Progresivní technologie použitá u VRG430 umožňuje instalatérovi snížit počet ventilů v systému. Tomuto konceptu říkáme „Jedna velikost je lepší“. Nejen, že se jeden ventil hodí pro budovy různé velikosti, ale také poskytuje vysokou flexibilitu systému.

Když jsme navrhli zcela novou generaci otočných směšovacích ventilů, nezavrhli jsme naše dosavadní výrobky, jen jsme přidali inovativní a chytrou technologii. Z technického pohledu je série VRG ve své jednoduchosti jednou z nejúžasnějších věcí, které jsme kdy vyrobili. Švédská Firma ESBE vyrábí ventily již více než 80 let a za tu dobu se staly její výrobky pojmem a etalonem pro kvalitu ve svém oboru.


 

V jednoduchosti je síla. Návrh, použití i instalace bude hračka

Jelikož jeden ventil VRG430 je schopen nahradit až 4 ventily s rozdílným kvs, značně se zjednodušuje návrh ventilu bez rizika předimenzování, montážníkovi se zjednodušuje volba ventilu a nezanedbatelná není ani úspora prostředků na skladových zásobách a prostoru.


 

Ventily řady VRG130 mírou vnitřní netěsnosti menší než 0,02 – 0,05 % kvs představují absolutní špičku a otočný ventil s větší těsností snad již ani vyrobit nelze.

Některé jiné výrobky na trhu mívají běžně míru vnitřní netěsnosti 1,5 – 3% kvs. Přestože i to je na první pohled „malá“ hodnota, může znamenat v závislosti na rozdílovém tlaku a Kvs ventilu i poměrně velké množství draze ohřáté vody, která může prosakovat nesprávným směrem. Tak může docházet dlouhodobě k nepřesnostem v regulaci a zbytečným ztrátám.

Současné ventily, které zůstanou v nabídce, budou doplněny třemi speciálními variantami ventilů.


ventily esbe řady VRG430 s progresivní regulační charakteristikou
  • Jedná se o ventily řady VRG430 s progresivní regulační charakteristikou, které jsou určeny speciálně pro topné systémy a které budou barevně odlišeny červenou osou a budou se dodávat včetně izolačního pouzdra.

  • Ventily řady VRS530 budou určeny speciálně pro aplikace s pitnou vodou a budou odlišeny zelenou osou. Slitina, z které jsou vyrobeny, bude vyhovovat nejpřísnějším požadavkům na materiály používané v aplikacích pitné vody od 1. 1. 2016.

  • Pro vysokotlaké aplikace budou určeny ventily řady VRP430 se žlutou osou. Jedná se první otočný ventil na světě v tlakové třídě PN16.

Novinky od ESBE: ke stažení

Novinky budou na trh uváděny postupně od počátku roku 2016.

 
 
Reklama