Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

I topení dřevem a uhlím může být komfortní

Společnost MikroORC Systémy přináší nový pohled na vytápění tradičními palivy jako je dřevo nebo uhlí. Dnes platí, že pokud nechcete investovat mnoho peněz do automatického kotle, jste odsouzeni k nepohodlí, protože ať už umíte se svým kotlem zacházet sebelépe, stejně Vás neminou časté cesty do kotelny, abyste se přesvědčili, že je vše v pořádku. S našimi výrobky to však dokážete změnit!

V současnosti se velké množství domácností vrací zpět k obyčejným kotlům na dřevo a uhlí. Je to způsobeno především nejnižšími náklady na palivo. Kotle na zemní plyn jsou sice podstatně komfortnější, ale za posledních pár let se ceny plynu velmi zvýšily a mnoho lidí si tento luxus prostě nemůže dovolit. Totéž platí pro automatické kotle na pelety či štěpku. Tam je navíc i problém s dodávkami paliva.

Nízké náklady na provoz „obyčejných“ kotlů jsou však vyváženy relativně velkou pracností obsluhy. Časté přikládání, neustálé hlídání, zda kotel nevyhasíná nebo naopak „nevaří“, nehledě na to, že levné palivo ještě nemusí znamenat nízké náklady. Pokud budete svůj kotel na dřevo nebo uhlí provozovat špatně (vysoké teploty do komína, i nad 500°C; dušení – málo vzduchu), může se snadno stát, že se jeho provozní účinnost bude pohybovat i pod 50%, ačkoli na štítku může mít klidně 85%! Navíc, pokud koupíte kotel příliš velký, řídíce se heslem „čím víc, tím lépe“, můžete si být nízkou účinností celkem jistí.

Společnost MikroORC Systémy se zavázala, že bude vyvíjet zařízení, která lidem zjednodušují život. V souvislosti s tím jsme v nedávné době uvedli na trh zařízení ECOtemp. Je výsledkem více než roční snahy vytvořit pomůcku pro uživatele obyčejných kotlů, která jim přiblíží komfort kotlů automatických, ale při udržení nízkých nákladů. Navíc, zařízení muselo být tak jednoduše ovladatelné, aby ho zvládl opravdu každý. Od „mistra“, který umí se svým kotlem dokonale zacházet, až po někoho, kdo topí první sezónu a nemá prakticky žádné zkušenosti.

Jak ECOtemp funguje? Skládá se ze 3 částí:

  • Komínová sonda, která se zasune do komínové roury přímo za kotel
  • Kotlová jednotka s displejem, ta se magnety umístí přímo na kotel
  • Pokojová jednotka. Tu si umístíte tam, kde se nejvíc pohybujete a vidíte na ni. Pak se už stačí jenom podívat na pokojovou jednotku a hned poznáte, co se s Vaším kotlem děje. Tedy již žádné cesty do kotlem jen proto, abyste se ujistili, zde je vše v pořádku. To zjistíte prostým pohledem z křesla.

A navíc, je to jednoduché. Systém funguje na bázi diod, tedy poznáte na první pohled, v jakém stavu kotel je:



Obrázek – V kamnech to sice krásně hoří, ale teplota v komíně dosáhla 425°C! Účinnost tedy bude dost nízká (cca 60%). Ideální je naopak velmi klidný plamen, který vypadá až slabě, ale ve skutečnosti tak nejlépe využijete palivo.
  • Červená dioda – vysoká teplota spalin, je třeba kotel přivřít. S rostoucí teplotou spalin klesá i účinnost, teplo utíká komínem, místo toho aby ohřívalo vodu v topení.
  • Zelená dioda – vše v pořádku, kotel je v optimu, není třeba žádný zásah
  • Modrá dioda – kotel začíná vyhasínat, je potřeba přiložit
    Na riziko vyhasnutí Vás navíc upozorní i zvukový signál, takže již nikdy nezapomenete včas přiložit. Opětovné zatápění není nic příjemného, zvlášť, když je venku -10°C a Vy potřebujete „jet naplno“. Kdy Vás má ECOtemp upozornit na riziko vyhasnutí, si můžete určit sami podle toho, kdy je pro Vás a Váš kotel nejlepší přiložit.

V ECOtempu je nainstalován i program na ochranu proti dehtování a korozi. To znamená, že pokud teplota spalin klesne pod určitou teplotu, pokojová jednotka Vás upozorní blikáním modrého světla.

Díky tomu, že jste upozorněni na zbytečně vysokou teplotu v komíně, dokážete významně zvýšit i účinnost kotle. Například při teplotě v komíně kolem 200°C se účinnost kotle může pohybovat i nad 85% (což odpovídá parametrům na štítku), při teplotě nad 400°C se můžete snadno dostat i pod 65%. To znamená, že přicházíte o 20% paliva.

ECOtemp je ideální pomocník pro osoby se sníženou pohyblivostí nebo důchodce. Pro ty je často cesta do kotelny velkou námahou a jestli půjdou ke kotli 15x nebo 4x za den pouze přiložit je pro ně opravdu zásadní rozdíl. Ale tuto výhodu ocení asi každý, kdo je alespoň trošku líný.

S jistou mírou nadsázky lze říci, že spojením „obyčejného“ kotle a ECOtempu získáte poloautomatický kotel za méně než 3 000 Kč.

Do budoucna plánujeme vytvořit i bezdrátovou verzi, která bude umět komunikovat s PC a chytrými telefony. Získáte tak velmi inteligentní systém, který chceme doplnit i o regulaci, která bude vhodná i pro krbová kamna. Ta se v současnosti těší stále větší oblibě.

 
 
Reklama