Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahové vytápění v suché skladbě s využitím systému KLIMASTĚNA

V moderním stavebnictví se objevují požadavky na kombinaci tradičních postupů s moderním stylem bydlení. Především u staveb, jako jsou roubenky, sruby, selské usedlosti, dřevostavby, ale i některé moderní interiéry, se objevují přání investorů na vybavení interiérů masivní dřevěnou podlahou. V dnešní přetechnizované a uspěchané době je návrat k tradicím a přírodním materiálům plně pochopitelný. Pokud je záměrem stavebníka vytvořit komfortní bydlení s moderním topným systémem, vzejde často i požadavek na instalaci podlahového vytápění. Jeho kombinace s dřevěnou podlahou přináší několik drobných úskalí.

Dřevo jako materiál s vysokým stupněm měrného tepelného odporu a nízkou teplotní přijímavostí zhoršuje účinnost topného systému. V praxi dřevo akumuluje teplo až 13krát méně než například beton a ohřívá se i 5krát pomaleji.

Další obtíže vznikají, pokud je potřeba zřídit podlahové vytápění v suché skladbě. V takovém případě může být obtížné zajistit rovnoměrné rozložení teploty a především při využití podlahových prken, je složité jejich upevnění.

Řešení konstrukce podlahového vytápění

Jedním z možných řešení je konstrukce podlahového vytápění s využitím elementů stěnového topení Kllimastěna. Elementy jsou vyrobeny z PPR, kdy dvě sběrné trubky s průměrem 20 mm jsou spojeny trubičkami o průměru 10 mm a roztečí 48 mm. Šířka dílce je 30,3 cm a jeho délka je variabilní v rozsahu 60 cm až 4 m. Jednotlivé komponenty jsou přímo opatřeny spojkami, které umožňují jejich spojování technikou polyfúzního svařování. Toto řešení vytváří komplet s jednoduchou a rychlou montáží, který má zároveň obrovskou variabilitu.

Díky hustotě rastru vzniká topný systém s velkou teplosměnnou plochou, která zlepšuje přenos tepla přes materiál s dobrými tepelněizolačními vlastnostmi, jako je dřevo. Na podlaze vzniká jednotný registr s plochou až 20 m2 na jeden okruh, s výborným hydraulickým vyvážením a optimálním rozložením teplot.

Klimastěna v suché podlaze se zásypem
Klimastěna v suché podlaze se zásypem
Kombinace Klimastěn v šikminách a svislých zdech s podlahovým vytápěním
Kombinace Klimastěn v šikminách a svislých zdech s podlahovým vytápěním
Ohřev bazénu systémem Klimastěna
Ohřev bazénu systémem Klimastěna

Montáž podlahového vytápění v suché skladbě podlahy

Při montáži podlahového vytápění s elementy Klimastěna pod suché podlahy existují dvě základní možnosti. Buď je možno na podlaze předem připravit podkladové hranoly (polštáře) a do prostor mezi nimi instalovat jednotlivé elementy Klimastěn, které jsou následně spojeny do příslušných okruhů. Další variantou je uložení komplexně svařeného rastru podlahového vytápění na podlahu a podkladní hranoly se uloží do mezer mezi trubičkami svislého vedení. Vzhledem k možnosti vybrat si délku dílců, budou u běžně velkých obytných místností probíhat sběrné trubky Klimastěn pouze podél dvou obvodových stěn místnosti. Proto je uložením podkladových hranolů velmi jednoduché a vzniká jen minimum míst, kdy se kříží s polštáře s rozvodem topení. Při montáži je pro zlepšení účinnosti vhodné instalovat odrazovou folii pod topný systém. Prostor kolem topení je možno vyplnit zásypem, který dále přispívá k rovnoměrnému rozložení teploty a zvyšuje akumulační hmotu domu.

Řešení vytápění pod masivní dřevěnou podlahou 1
Řešení vytápění pod masivní dřevěnou podlahou 1
Řešení vytápění pod masivní dřevěnou podlahou 2
Řešení vytápění pod masivní dřevěnou podlahou 2

Alternativou může být i stěnové topení

Alternativou nebo vhodnou kombinací k podlahovému vytápění je i stěnové topení Klimastěna. Takové vytápění sebou přináší řadu výhod. Vzhledem k přenosu tepla, který probíhá z 95 % sáláním, funguje takové topení s maximální efektivitou. Navíc se v prostorech vybaveným Klimastěnami udržuje relativní vlhkost vzduchu na stabilní úrovni, příznivé pro sliznice, nedochází k žádnému víření prachu a přehřívání vysokých prostor. Klimastěny působí i na odstranění vlhkosti stěn. Tento efekt je nejlépe patrný u staveb zateplených difúzně neprostupným materiálem (polystyren), nebo při sanaci starších objektů. Při optimálně navrženém vytápění je možno udržet teplotu topné vody na úrovni 25 °C.

V běžných místnostech s přiměřeným prosklením je systém aplikován na vnitřní stranu obvodových stěn, které jsou nejchladnější. Topné registry jsou omítnuty, nebo kryty předstěnou z palubek, nebo sádrokartonu. Za určitých podmínek lze Klimastěny kombinovat s vnitřním zateplením a stěrkovou omítkou. Mimo svislých stěn je možno zařízení instalovat i do šikmin v podkrovních prostorech. Jedná se zároveň o jednu z mála možností, jak převést již obývaný prostor s lokálním vytápěním nebo radiátory, na nízkoteplotní ekologický způsob.

Využití stěnového a podlahového vytápění pro klimatizaci

Zároveň jsou Klimastěny využitelné pro klimatizaci prostor. I při ní pracujeme hlavně se sáláním a takové chlazení je proti konvenčnímu řešení nesrovnatelně příjemnější, zdravější a úspornější. I v moderních dřevostavbách, podkrovích a podobně můžeme vytvořit efekt příjemného sálavého chladu, který panuje například v masivních kamenných stavbách. Pokud je to možné provádíme klimatizaci pasivním způsobem prakticky bez energetických nároků.

Při kombinaci stěnového a podlahového vytápění je možno vytvořit topný systém, který má určitou samoregulační schopnost. Například v ložnicích může být instalováno samostatně podlahové nebo stěnové vytápění a v obývacím pokoji jsou oba systémy kombinovány. Tím je možno dosáhnout při stejném teplotním spádu různé úrovně teplot bez nutnosti další regulace. Vzhledem k podobnému teplotnímu spádu jsou tyto kombinace vhodné pro systémová řešení zaměřená na optimální využití obnovitelných zdrojů energie, jako jsou tepelných čerpadel, solárního vytápění a podobně.

Vhodný návrh hydraulického uspořádání topné soustavy

K efektivnímu, pohodlnému a úspornému vytápění přispívá samozřejmě i vhodný návrh hydraulického uspořádání topné soustavy a odpovídající řídicí systém, který dokáže zajistit automatický provoz vytápění s ohledem na přání uživatelů a podmínky prostředí. Ideální je samozřejmě vypracování komplexního koncepčního návrhu, který zahrnuje i vhodné zdroje tepla s ohledem na pořizovací cenu a provozní náklady.

Podrobné informace o produktu Klimastěna

Všechny tyto služby jsou standardní součástí návrhu topného systému prováděného techniky firmy SUNPOWER s.r.o.

 
 
Reklama