Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Radiátory versus podlahové vytápění – 2. díl

V 2.dílu najdete odpověď na otázku, jak funguje podlahové vytápění a jeho základní rozdělení.

Jak funguje podlahové vytápění?

Podlahové vytápění předává teplo především sálavým způsobem. Podlaha Vašeho domu se přemění na nízkoteplotní zářič sálavého tepla. Podlahové topení lze rozdělit na teplovodní a elektrické. První varianta distribuuje topnou vodu (obvykle s teplotou 30 - 40 °C) jednotlivými okruhy v podlaze a zajišťuje tak rovnoměrné rozložení teploty.

Uspořádání jednotlivých smyček je rozděleno do samostatných zón (každá obytná místnost je samostatná zóna z důvodu možnosti regulace, větší místnosti mají smyček obvykle více). Jednotlivé smyčky jsou připojeny k rozdělovači, kde je možné regulovat průtok do každé místnosti od zdroje tepla. K nastavení teploty pro každou místnost se používá termostat, který ovládá termopohony na rozdělovači.

Vzhledem k nízkým teplotám je podlahové vytápění ideálním řešením při volbě tepelného čerpadla, nebo kondenzačního kotle, které tak dosáhnou výborné účinnosti. Zdrojem tepla však může být v tomto případě jakýkoliv kotel.

Pro řešení v novostavbách doporučujeme inovátorský systém podlahového vytápění Uponor Klett nebo klasické řešení Tecto a Tacker. V rekonstrukcích jsou vhodnou variantou především Uponor Siccus a Minitec díky své nízké skladbě.


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.

 
 
Reklama