Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Radiátory versus podlahové vytápění – 4. díl

V jakých případech fungují radiátory lépe než podlahové topení? A jakému řešení dávají ve všeobecnosti přednost architekti a bytoví designéři?

Styly radiátorů a estetika podlahového vytápění

V minulosti nebyla příliš velká možnost výběru radiátoru, dnes je však možné vyrobit na přání zákazníka téměř cokoliv. Dnešní standardní radiátor má dvě desky obklopené horní mřížkou a boční kryty s lamelami konvektoru, které mezi dvěma panely zvyšují teplosměnnou plochu. Tyto radiátory jsou optimalizované pro maximální přenos tepla při minimálním rozměru.

Elektrické radiátory jsou ideální tam, kde topné potrubí není dobře přístupné nebo vůbec neexistuje. Ideální použití je například jako věšák na ručníky, který dobře funguje v kompaktnějších prostorech, jako jsou koupelny.

Podlahové vytápění je pro uživatele neviditelným pomocníkem, který zajišťuje příjemné teplo v každém prostoru, což ocení zejména bytový designér nebo každý uživatel při rozmístění nábytku, protože nikde nepřekáží radiátory. Důležité je vzít v úvahu styl podlah, které pokládáte – podlahové vytápění ve spojení s tvrdšími povrchy (jako vinyl a dlažba) mají tendenci fungovat lépe při přenosu tepla (ve srovnání například s koberci nebo masivní dřevěnou podlahou).

Podlahové topení zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla po celém prostoru, ale musíte vzít v úvahu tepelnou účinnost Vaší budovy a množství tepla, které spotřebič potřebuje. Návrh podlahového vytápění se přizpůsobuje použitému povrchu podlahy a uspořádání jednotlivých konstrukčních prvků v budově (jako jsou velké prosklené plochy kuchyňské linky a podobně).


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.

 
 
Reklama