Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Samoregulační topné kabely - ochrana potrubí proti zamrznutí

Máte v zimě problémy se zamrzající vodu? Máme pro vás řešení v podobě samoregulačních topných kabelů

Samoregulační topné kabely se používají hlavně na ohřevy potrubí a nádob jako ochrana proti zamrznutí. 

Samoregulačním topným kabelem můžeme ochránit jakékoliv potrubí, nádobu, vodoměr apod. Princip ochrany proti zamrznutí spočívá v tom, že se na potrubí instalují samoregulační topné kabely potřebného výkonu. Po instalaci samoregulačního topného kabelu na potrubí je potřeba potrubí zaizolovat tepelnou izolací potřebné tloušťky. Pro návrh potřebného výkonu samoregulačního topného kabelu se vychází z tloušťky (světlosti) potrubí a použité tepelné izolace.

Princip samoregulačních topných kabelů spočívá v tom, že topný kabel mění svůj odpor (výkon) s ohledem na okolní teplotu (pod tepelnou izolací). Změna výkonu probíhá podle teplotní křivky, podle které je kabel nastaven. Stále ale přetrvává názor, že samoregulační topné kabely nepotřebují žádnou regulaci. Teoreticky ne, ale z praktického hlediska regulaci topných kabelů vždy instalujeme. Samoregulační topné kabely se sice nepřepálí, nezničí, ale topní stále i při teplotách okolo 20°C, proto je dobré regulátor instalovat i na tyto aplikace ochrany potrubí proti zamrznutí.

Máme k dispozici samoregulační topné kabely o výkonech 12-33 W/m. Jednoduchým způsobem provedeme výpočet potřebného výkonu a navrhneme správný výkon topného kabelu tak, aby potrubí nezamrzlo. Provádíme odborné návrhy, montáže i prodej samoregulačních topných kabelů a regulace.

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.

Více informací


Elmaterm s.r.o.
logo Elmaterm s.r.o.

Instalujeme tepelná čerpadla, klimatizace a fotovoltaické elektrárny včetně nabíjecích stanic pro elektromobily. Dále dodáváme samoregulační topné kabely a topné rohože. Instalujeme vytápění okapů a střech, dále ohřev potrubí a venkovních ploch proti ...

 
 
Reklama