Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr tepelného čerpadla usnadní štítek

Kvalitní tepelné čerpadlo dokáže vytápět ekonomicky, zcela komfortně, ale zároveň ohleduplně vůči životnímu prostředí. Jak ho poznat?

Usnadnit si jeho výběr lze poměrně jednoduše pomocí energetického štítku. „Zorientovat se v nabídce moderních tepelných čerpadel nemusí být pro laika právě snadné. Jako jednoduchý nástroj, který výběr ulehčí, dobře poslouží energetický štítek. Ten je povinnou součástí mnoha elektrických zařízení, včetně tepelných čerpadel,“ radí Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Energetický štítek totiž přehledně ukazuje jejich nejdůležitější parametry, jako je energetická účinnost a hlučnost. „Tu číselně definuje akustický výkon, který najdete v levém dolním rohu. Obecně se dá říct, že pokud se tato hodnota dostane pod 50 dB, jedná se velmi tiché zařízení. U našeho čerpadla ACOND PRO R dosahuje 49,3 dB,“ říká Jakub Tykal z ACONDu. Energetickou účinnost zase lze odvodit z dobře známé barevné stupnice. Zde platí čím více plusů, tím lépe.Ta nejlepší čerpadla dosahují účinnosti A+++/A+++.

Z energetického štítku tak lze poměrně jednoduše vyčíst, jak efektivní a úsporné zařízení ve skutečnosti bude. „Běžně dostupné propagační materiály přitom mohou být zavádějící, protože na nich mnohdy chybí některé důležité údaje. Laik, který neví, po čem se má u čerpadel dívat, to přitom nemá šanci odhalit. Zatímco podoba energetického štítku je vždy daná,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Výběr nového tepelného čerpadla už zkrátka nemusí být záležitostí pro odborníky – stačí se podívat na jeho štítek.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama