Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podobně jako LNG není na Rusku primárně závislý ani LPG neboli propan-butan

Zkapalněná varianta zemního plynu (LNG) se do Evropy vozí z Kataru či USA, zkapalněný ropný plyn (LPG) se dokonce vyrábí i přímo v tuzemsku.

foto Primagas

„Význam LPG postupně roste, protože jde o alternativu zemního plynu hlavně tam, kde není dostupná distribuční soustava. Podíl neplynofikovaných obcí v Česku není nezanedbatelný. S tím korespondují loňské statistiky, podle kterých hlavně v souvislosti s povinnou výměnou kotlů výrazně rostla spotřeba LPG pro vytápění domácností. Současně jsme zaznamenali rekordní zájem o instalaci plynových LPG zásobníků, především ve Středočeském a Jihočeském kraji,“ vysvětluje Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

V reakci na okupaci Ukrajiny ukončila společnost Primagas dodávky LPG z Ruska

Jako část mezinárodní skupiny SHV Energy, světového lídra na trhu s LPG, dokáže společnost rychle zajistit zkapalněný ropný plyn z jiných zdrojů po moři nebo železnici.
„Běžně plyn nakupujeme z lokálních zdrojů (ORLEN Unipetrol RPA) a z našeho terminálu v Antverpách. Plyn může být také nakoupen z našeho námořního terminálu v Gdaňsku, kam je dodáván mimo jiné z Velké Británie, Norska nebo Spojených států s využitím překládkového terminálu ve švédském Karlshamnu, který náleží naší sesterské společnosti,“ popisuje Jiří Karlík.

BioLPG se na českém trhu poprvé objevilo v roce 2020

BioLPG ve formě autoplynu bylo rozváženo z plnírny a distribučního centra společnosti Primagas v Horní Suché na Karvinsku.
„V prvním roce jsme na český trh dodali propan-butan vyprodukovaný ze zbytků jídla a cukrové řepy použitých primárně na výrobu bioethanolu. V roce 2021 jsme dodávky navýšili a konkrétně šlo o biopropan, který vznikl při výrobě hydrogenovaného rostlinného oleje (HVO), jenž nahrazuje biopaliva první generace,“ říká Jiří Karlík.


PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...

 
 
Reklama