Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vhodné umístění tepelného čerpadla

Plánujete stavbu domu či jeho rekonstrukci a rozhodli jste se vytápět jej tepelným čerpadlem? Kromě výběru samotného čerpadla věnujte pozornost i jeho správnému umístění.

Obliba tepelných čerpadel v poslední době stále roste a spolu s jejich častějším využitím se ukazují jako stále důležitější parametr jejich akustické vlastnosti. Na co nejtišší provoz má vliv kromě provedení samotného čerpadla i to, kde ho na pozemku umístíme. Právě nevhodná poloha totiž může být jedním ze zdrojů jeho nadměrné hlučnosti.

Umístění tepelného čerpadla významně ovlivňuje jeho akustické vlastnosti.
Umístění tepelného čerpadla významně ovlivňuje jeho akustické vlastnosti.

Tichost je u tepelných čerpadel jedním z jejich nejdůležitějších parametrů. S jejich stále četnějším výskytem v městských zástavbách to začíná být stále patrnější. Nadměrně hlučné čerpadlo totiž zhorší komfort našeho bydlení a může se stát i příčinou konfliktů se sousedy nebo úřady,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Abychom podobným problémům předešli, je u čerpadla kromě patřičných akustických parametrů důležité právě i vhodné umístění na pozemku. Pořídíme-li si hlučné čerpadlo a ještě ho umístíme sousedovi pod okno ložnice či obýváku, zřejmě nám příliš nepoděkuje…

A kam tedy s ním?

Hlučnost tepelného čerpadla zhorší jakákoliv blízká odrazová plocha, třeba nedaleký plot, zídka nebo keře. Jestliže bude čerpadlo umístěno někde v rohu domu, kde je hodně odrazových ploch, zvuk se bude rovněž více šířit. Čerpadlo tak bude hlučnější, než kdyby stálo někde na volném prostranství,“ varuje dále Jakub Tykal z ACONDu. Pokud tedy pořízení tepelného čerpadla plánujete, vsaďte na takového výrobce, který dbá jak na kvalitu provedení, tak na správné umístění.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama