Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak poznat klimatizaci převlečenou za tepelné čerpadlo?

Najít opravdu kvalitní tepelné čerpadlo, které domácnosti přinese kýženou úsporu za topení, může být pro leckoho docela oříšek. Některá běžně dostupná zařízení jsou totiž jen převlečenou klimatizací.

tepelné čerpadlo ACOND
Prvním ukazatelem, podle něhož lze poznat tepelné čerpadlo od přestavěné klimatizace, je už jeho vzhled.

S rostoucími cenami energií a nejistou situací ohledně dodávek plynu v posledních měsících vzrůstá i zájem o úsporná tepelná čerpadla. Hospodárnost provozu tohoto typu vytápění ovšem přímo souvisí s kvalitou jeho provedení. Ta ale může být mezi běžně dostupnými modely značně kolísavá. „Mnoho výrobců například používá jako základ tepelného čerpadla venkovní jednotku z klimatizace. Ta totiž pracuje na stejném principu, jedná se vlastně tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch. Zároveň je ale velmi levná, což výrobcům umožňuje snížit prodejní cenu taktových čerpadel. Problémem ale je to, že v klimatizaci se používá jiné chladivo a jiné komponenty, takže takto vyrobené čerpadlo zpravidla nedosahuje patřičné kvality,“ upozorňuje Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Během nízkých teplot takový přístroj rapidně ztrácí účinnost, což znamená také vyšší účet za elektřinu. Navíc bývá obvykle také velmi hlučný.

Jak tedy při výběru rozeznat skutečné čerpadlo od přestavěné klimatizace? Prvním indikátorem může být už samotný vzhled přístroje – pokud domnělé čerpadlo vypadá a hlučí jako klimatizace, pak to také nejspíše klimatizace původně byla. „O kvalitě a původu čerpadla můžou také napovědět použité komponenty, především chladivo. U čerpadel se za nejvyspělejší typ považuje propan R290, klimatizace využívají nejčastěji chladivo R32. Pokud tedy narazíte na čerpadlo s tímto typem chladiva, je možné, že se jedná o přestavěnou klimatizaci,“ doplňuje na závěr Jakub Tykal z ACONDu.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama