Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo a podlahové topení

Při výběru tepelného čerpadla do nového domu je kromě volby samotného přístroje třeba zodpovědět také otázku topné soustavy, do které bude čerpadlo topit. Praktické řešení představuje podlahové topení.

Tepelné čerpadlo ACOND
Tepelné čerpadlo v kombinaci s podlahovým topením představuje variantu výhodnou jak pro životnost přístroje, tak i pro rodinný rozpočet.

Spojení tepelného čerpadla a podlahového topení představuje ideální variantu, která je výhodná jak pro životnost čerpadla, tak i pro naši peněženku. Podlahové topení totiž potřebuje nízkou teplotu topné vody, díky čemuž se šetří i chod čerpadla. To tak nemusí pracovat na vysoký výkon, protože nízké teploty dosáhne i při nižším výkonu. Od toho se odvíjí i nižší spotřeba elektřiny a tedy vyšší finanční úspory. Na druhou stranu je třeba počítat s velkou setrvačností podlahového topení ve změně teploty v místnosti. Systém totiž musí nejprve vyhřát podkladní vrstvu, ve které je podlahové topení uložené, a až poté začne teplo předávat do vzduchu.

Plusem ovšem je lepší tepelný komfort v místnosti díky celoplošnému vytápění. Podlahové topení také dosahuje velké akumulace tepla, tudíž odpadá nutnost instalace akumulační nádrže. „Regulaci podlahového topení pak lze zajistit dvěma způsoby. Tím prvním je, že tepelné čerpadlo má svůj hlavní pokojový termostat v centrální místnosti a ty ostatní si majitel reguluje ručně v rozdělovači podlahového topení nastavením průtoků na jednotlivých okruzích,“ vysvětluje Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Druhá možnost je osadit ve všech regulovaných místnostech podružné termostaty (čidla). Ty automaticky dávají pokyn příslušné termoelektrické hlavici, která přiškrtí nebo otevře svůj průtokový ventil elektronicky. Při této regulaci je ale vhodné do systému instalovat akumulační nádrž pro zajištění stálého průtoku v topné soustavě.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama