Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na kvalitní tepelné čerpadlo je lepší si počkat

Tepelné čerpadlo může domácnosti přinést poměrně výraznou úsporu nákladů na vytápění. Protože ale jde o zásadní investici, je lepší zachovat při výběru chladnou hlavu. Spěch se totiž nemusí vyplatit.

U tepelných čerpadel se vyplatí dát důraz na kvalitu a na dobré zařízení si raději počkat.
U tepelných čerpadel se vyplatí dát důraz na kvalitu a na dobré zařízení si raději počkat.

Unáhleným nákupem byste si mohli domů pořídit nekvalitní produkt, který z vaší kapsy vytáhne více peněz, než současný zdroj tepla na plyn či tuhá paliva. Tepelná čerpadla patří mezi nejúspornější zdroje tepla, proto po nich v posledních měsících narůstá poptávka. Zájemci o tento typ vytápění by proto měli počítat s možností delší dodací lhůty. „My jako český výrobce se samozřejmě snažíme o navýšení kapacit, ale i tak naši klienti musí vydržet o něco déle, než bylo dříve běžné. Rozhodně není dobré propadat panice a dělat při výběru čerpadla nějaké kompromisy za cenu rychlejšího dodání. Jedná se o poměrně velkou investici, proto je výhodnější si raději počkat na kvalitní zařízení,“ upozorňuje Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel.

Vybrané zařízení dnes sice lze koupit poměrně jednoduše za pár kliknutí na internetu, výsledná kvalita ale nemusí být odpovídající. Právě ta by přitom spolu s účinností měla být hlavním kritériem kvalita. „Při výběru je dobré se podívat na energetický štítek, který by měl nést třídu A+++/A+++, a typ kompresoru, který by měl být ideálně scrollový. Důležité je i chladivo, kterým by měl být propan R290 a samozřejmě co nejnižší hlučnost. Ta by se měla pohybovat do 50 dB. Také si ověřte, zda se dodavatel postará o zapojení a následný servis, kolik stojí a jak je řešen,“ radí Jakub Tykal z ACONDu. Dnešní turbulentní doba mnohdy možná vyžaduje rychlá řešení, ale v případě tepelných čerpadel je lepší si počkat.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama