Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Minulý týden proběhl ve Frankfurtu nad Mohanem veletrh ISH

ISH je největší světovou přehlídkou výrobků v oborech vytápění, větrání, zdravotechniky a obnovitelných zdrojů. Na pětidenní akci pořádané ve všech prostorách frankfurtského veletržního areálu (250.000 m2 výstavní plochy) se podle informací organizátorů představilo téměř 2.500 vystavovatelů. Hlavním mottem tohoto ročníku byly voda a energie - dva zdroje potřebné pro život.

V sekci ISH Voda, která obsadila přední část výstaviště "před kolejemi", bylo k vidění nespočet zajímavých řešení z oblasti jak pokrokových technologií zaměřených na současné potřeby, tak moderního designu ve škále od užitného po high-tech nebo high-end. Vystavovatelé zde prezentovali svoje představy o koupelnách budoucnosti pod heslem "Voda pro lidi", což neznamenalo pouze zařizovací předměty jako vany, sprchové kouty, koupelnový nábytek, koupelnové doplňky, nebo sanitární keramika, ale i bazény, sauny nebo úpravny vody. Druhotnému využití odpadních a dešťových vod zde byla věnována značná pozornost s ohledem na to, že voda začíná být v některých zeměpisných oblastech čím dál vzácnější. I z tohoto důvodu na veletrhu probíhala kampaň pod názvem Modrá zodpovědnost, zaměřená na udržitelná sanitární řešení, která podporují zodpovědné využívání vody. Součástí kampaně byla mimo jiné prezentace nového racionálního hospodaření s vodou. Představen byl Evropský klasifikační systém pro hygienická zařízení, vodovodní armatury, zařizovací předměty a splachovací systémy.

Sekce ISH Energie byla zaměřena na celé spektrum inovativních technologií používaných v budovách. Byly zde představeny stavební i energetická řešení, mezi nimiž hrály prim efektivní topné systémy využívající obnovitelných zdrojů energie. Kromě produktů pracujících s energií ze solárního záření nebo biomasy mohli návštěvníci vidět i řadu systémů založených na mikrokogeneraci - společné výrobě tepla a elektrické energie v měřítku rodinných nebo bytových domů. V tradičně hojném počtu se představili výrobci plynových spotřebičů a tepelných čerpadel, stejně tak jako dodavatelé systémů pro distribuci tepla a jeho měření a regulaci. Sekce ISH energie obsadila tři výstavní pavilony "za tratí" a ten, kdo chtěl svědomitě projít všechny stánky prezentující kotle, hořáky, kamna, komíny, solární systémy, nebo kování a komponenty pro vytápění, musel nutně rozdělit svoji návštěvu na více dnů a připravit se na nekonečnou pouť od jednoho vystavovatele k druhému.

Oblastí, která výše uvedená témata logicky propojuje, jsou instalační technologie. Těmto byly věnovány další dva pavilony. Trendem v oblasti moderních instalatérských systémů je snaha výrobců pomoci ušetřit čas a peníze komfortnější montáži komponent při současném zvýšení spokojenosti zákazníků. K naplnění těchto cílů slouží systémová řešení využívající modulárních konstrukcí a nová řešení v oblasti potrubí a spojovací techniky. K vidění zde byly nejen přístroje a systémy pro povrchovou montáž, trubky, tvarovky, upevnění, instalatérské techniky, nářadí a dílenské vybavení, ale i IT a komunikační technologie.

Poslední tematická sekce - ISH vzduch (pořádaná pod názvem Aircontec), prezentovala aktuální vývoj technologií chlazení, větrání a klimatizace. Vedle komponentů pro rozsáhlé systémy používané u velkých budov byly i zde přestaveny řešení zaměřená na domy navrhované v nízkoenergetickém standardu. Výrobci přicházejí s dalšími novinkami v oblasti menších větracích jednotek s využitím zpětného získávání tepla, které jsou pro tento stavební segment nezbytné. Tato sekce byla situována do nového pavilonu č. 11, který poskytl návštěvníkům nevšední rozsah nabídky. Zařízeními a komponenty pro centralizovanou a decentralizovanou ventilační techniku počínaje, dále pak klimatizační jednotky, splity, multi-splity, VRF systémy, chlazení, vytápění integrované do konstrukce budovy, a systémy domácího řízeného větrání konče.

Veletrh ISH byl velice inspirativní jak pro návštěvníky, tak jistě i pro výrobce, kteří sem přijeli z celého světa. Skutečnost, že hned několik pavilonů, nebo jejich částí, bylo označeno jako "Čínský pavilon" potvrdilo nezadržitelný nástup čínského průmyslu na evropské trhy, a to zejména v instalační technice. Technologické a designové produkty zůstávají zatím doménou tradičních výrobců. Vzhledem k tomu, že tento veletrh lze brát jako určující pro vývoj v následujících dvou letech, bylo zajímavé sledovat, s čím jednotliví výrobci na trh přicházejí. Kromě zmíněného důrazu na efektivní využívání vody je viditelná i snaha minimalizovat provozní náklady budov, a to cestou snižování energetických nároků jak topenářských, tak ventilačních zařízení. Některé tematické oblasti byly natolik zajímavými, že se k nim ještě v brzké budoucnosti na našem webu vrátíme.

 
 
Reklama