Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komíny a kouřovody (III)

Komínový systém EKO UNIVERSAL, EKO UNISTEEL

Výhodou třísložkových komínů s keramickou (šamotovou) vložkou je velmi dlouhá životnost, umožněná vysokou odolností proti chemickému působení spalin i kondenzátu a zároveň i vysokým teplotám. Proto mohou být používány pro většinu spotřebičů tuhých, kapalných i plynných paliv.

Problematická je ale určitá propustnost keramiky pro vodní páru, takže s příchodem plynových kotlů docházelo ke hromadění a následné kondenzaci vlhkosti v tepelné izolaci i komínovém plášti (komínové tvárnici). Proto byly vyvinuty komíny s tzv. zadním větráním, které mají mezi tepelnou izolací a komínovou tvárnicí provětrávanou vzduchovou mezeru pro odvod vlhkosti. V patě komína je přívodní větrací mřížka a u komínového ústí odvětrávací dilatační manžeta (viz obrázek). Zadní větrání také odvádí i malé množství spalin v případě netěsností spár mezi vložkami, i když tyto spáry mají být náležitě vyplněny speciálním šamotovým tmelem dodávaným výrobcem vložek.


Obr. 1 - Porovnání komínu bez zadního větrání a komínu se zadním větráním

Keramika je také křehký materiál, což klade nároky na kvalifikovanou montáž. Zejména nesmí být při montáži keramické vložky nikde pevně spojeny se zdivem nebo zabetonovány např. do stropu nebo krycí desky. Po zahřátí se i keramika rozpíná, sloupec vložek v komíně se může prodloužit i o několik desítek milimetrů a pokud by nebyl umožněn volný pohyb vložek, došlo by k jejich popraskání. To bývá častý případ, pokud není stavěn kompletní komínový systém.

Kritickým místem je keramická komínová odbočka pro napojení kouřovodu. Odbočka zasahuje do tvárnice, takže v tvárnici musí být vytvořen otvor, do kterého se vloží měkká izolace sopouchu a překryje krytem sopouchu (viz obr. 1). Pokud by byla zazděna do tvárnice, hrozilo by její odlomení. Komínové odbočky se vyrábí ve dvou variantách, s úhlem napojení kouřovodu 45° a 90° (viz obr. 2). Odbočka 45° je používána především pro krby a krbové vložky, jelikož minimálně snižují komínový tah. Naopak pro plynové spotřebiče, kde často stéká v průduchu kondenzát, se používá prakticky vždy 90° odbočka. Také pro kamna se spalinovým hrdlem na zadní části se používá 90°. Jelikož mají šamotové vložky určitou délku (zpravidla 500mm nebo u větších průměrů 330 nebo 660mm) a vložky není možné zkracovat, nelze vytvořit sopouch v libovolné výšce. Proto, v případě nutnosti vytvořit sopouch v přesně dané výšce nad podlahou, je nutno založit komínovou patu v předem vypočtené výšce.


Obr. 1 - Provedení komínové odbočky
(sopouchu) komínu EKO UNIVERSAL
 
Obr. 2 - Druhy komínových odboček
komínu EKO UNIVERSAL

V některých případech je z prostorových důvodů navržen přímo nad krbem zděný třísložkový svislý kouřovod. V případě použití třísložkového keramického komínu bývá problém s velkou hmotností vložek a s podepřením nejnižší vložky, do které se zespodu připojuje krb. Zde je vhodné použít systém EKO UNISTEEL, kde místo keramických vložek jsou použity lehčí vložky z nerezové oceli třídy ČSN 17348. Klasifikace komínu EKO UNISTEEL i EKO UNIVERSAL je stejná a je: EN 1443 - T400 N1 D 3 G50.

 
 
Reklama