Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akumulační a sálavé krby - zdravý zdroj tepla

Sálavé teplo je zdravé, neboť nezpůsobuje víření vzduchu a prachu v místnosti. Šíří se prostorem formou vlnění a ohřívá všechny předměty, kterých se dotkne. V tomto ohledu funguje stejně jako slunce.

Na principu sálavého tepla jsou založeny akumulační a sálavé krby. Krbová vložka je uzavřena v obestavbě postavené ze speciálního akumulačního materiálu, která na rozdíl od klasických teplovzdušných (tzv. konvekčních) krbových vložek nemá odvětrávací mřížky. Teplo vytvořené krbovou vložkou se akumuluje do materiálu obestavby, postupně jí prostupuje směrem ven a následně sálá do místnosti.

V akumulačních a sálavých krbech se topí jinak než v klasických krbových vložkách. Doba topení, resp. přikládání je obvykle kratší, nejčastěji cca 2,5 hodin (3 přiložení). Během této doby se teplo akumuluje do materiálu obestavby. Dále se již dřevo nepřikládá, přestává se topit a krbová vložka začíná sálat naakumulované teplo z obestavby do místnosti. To obvykle trvá cca 5 hodin, ale může to být až 24 hodin v závislosti na typu a množství použitého materiálu obestavby.

Doba akumulace tepla a následně doba sálání tepla do místnosti záleží na konkrétním použitém akumulačním materiálu obestavby a jeho množství. Typ a množství akumulačního materiálu určí odborná firma, která provádí instalaci krbové vložky. Bere při tom v potaz charakter vytápěného prostoru, jeho velikost, tepelnou ztrátu, typ krbové vložky a samozřejmě požadavky zákazníka, jako např. požadovaná délka doby sálání, celková velikost obestavby, požadavky na celkový design atd.

FLAMEN uvádí na trh 3 modely krbových vložek vhodných do sálavých a akumulačních obestaveb. Jedná se o modely označené „AKU“ – čelní BETA F S AKU a dva rohové modely BETA R S AKU (pravý roh), BETA L S AKU (levý roh).

Šířka jejich dvířek je 50 cm a díky svým rozměrům a svému relativně nízkému výkonu v kombinaci s vhodně zvolenými materiály použitými na obestavbu jsou ideální pro nízkoenergetické domy.

V nízkoenergetických domech je častým problémem příliš velké množství tepla vytvořené krbovou vložkou. FLAMEN umí tento problém řešit a umožňuje zákazníkům mít krbovou vložku i ve velmi dobře izolovaných domech.


Díky propracovanému systému FLAMenergy, který kombinuje krbové vložky FLAMEN s vybranými akumulačními materiály pro obestavbu, lze dosáhnout celkového výkonu krbové vložky i méně než 2 kW. To vyhovuje parametrům drtivé většiny nízkoenergetických domů a při topení v krbu nevzniká neúnosně vysoká teplota v místnosti.


FLAMEN Czech Republic, s.r.o.
logo FLAMEN Czech Republic, s.r.o.

FLAMEN je výhradním prodejcem designových závěsných krbů ROCAL (Španělsko) a sálavých akumulačních kamen NORSK z mastku (Norsko). Od roku 2013 vyrábí krbové vložky vlastní značky FLAMEN. Všechny krby i kamna dodává včetně instalace zákazníkům po celé České ...