Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Krbové vložky do akumulační a sálavé obestavby

Pro vytápění nízkoenergetického domu, kterých v posledních letech přibývá, je klíčový výběr vlastního způsobu vytápění a následně zdroje tepla. Jako optimální varianta se jeví kombinace krbové vložky a akumulační sálavé obestavby. Jak ale zaručit, aby tepla nebylo příliš?

U většiny kotlů, krbů a kamen řešíme při pořízení především tepelný výkon v kW. Potřebujeme, aby spotřebič byl dostatečně výkonný pro vytopení celé místnosti. Neplatí však vždy, že čím větší výkon, tím lépe. U nízkoenergetických a pasivních domů, které jsou velmi dobře zatepleny a zaizolovány, může být problém opačný. Naopak potřebujeme krbovou vložku s nižším výkonem, aby v domě nebylo tepla příliš. U systému FLAMenergy se dostáváme na výkon krbu pouze 2 kW, což je zcela ideální pro nízkoenergetické domy. Při vytápění tak spotřebujeme mnohem méně energie, což se promítne do nižších nákladů na nákup dřeva.

Krbová vložka a sálavé teplo

Klasická obestavba – konvekční teplo
Klasická obestavba – konvekční teplo

Klasické krbové vložky s odvětrávacími mřížkami využívají systém konvekčního vytápění. Ohřívají vzduch v okolí krbu, který v místnosti cirkuluje. Tím bohužel dochází také k víření prachu a zhoršení prostředí např. pro alergiky.

 
Sálavá obestavba
Sálavá obestavba

Při sálavém vytápění se teplo šíří tepelným zářením a ohřívá přímo předměty v místnosti, tedy i osoby, podobně jako slunce. K cirkulaci vzduchu a víření prachu nedochází, proto je sálavé vytápění pro naše zdraví vhodnější. Jak tedy vytvořit z krbových vložek sálavý zdroj tepla?

Princip sálavého tepla využívají tzv. akumulační a sálavé krby. Krbová vložka je uzavřena v obestavbě postavené ze speciálního akumulačního materiálu, která na rozdíl od klasických teplovzdušných krbových vložek nemá odvětrávací mřížky. Teplo vytvořené topením v krbové vložce se akumuluje do materiálu obestavby, postupně jí prostupuje směrem ven a následně sálá do místnosti.

Jak topit v akumulačních a sálavých krbech?

V akumulačních a sálavých krbech se topí jinak než v klasických krbových vložkách. Doba topení, resp. přikládání je obvykle kratší, nejčastěji přibližně 3 hodiny. Během této doby se teplo akumuluje do materiálu obestavby. Dále již nepřikládáme, přestáváme topit a krbová vložka začíná sálat naakumulované teplo z obestavby do místnosti. Sálání obvykle trvá cca 5 hodin, ale může to být až 24 hodin v závislosti na typu a množství použitého materiálu obestavby.

Doba akumulace tepla a následně doba sálání tepla do místnosti záleží na konkrétním použitém akumulačním materiálu obestavby a jeho množství. Typ a množství akumulačního materiálu by měla určit odborná firma, která provádí instalaci krbové vložky. V úvahu je potřeba brát charakter vytápěného prostoru, jeho velikost, tepelnou ztrátu, typ krbové vložky a samozřejmě naše zákaznické požadavky, jako délka doby sálání (5 nebo 15 hodin), celková velikost obestavby, vzhled krbu a obestavby apod.

I když platí, že co Čech to kutil, tak pouštět se do instalace krbové vložky a krbové obestavby není kutilství, ale hazard s vlastním majetkem a životem. Ne že by byla tak nebezpečná vlastní instalace, ale neodborně provedená práce může mít katastrofální důsledky – od špatné funkčnosti krbu až po únik kouře do místnosti, poškození stěn, podlah nebo dokonce požár domu. V tomto případě pak vlastní iniciativa nepřináší úsporu, ale naopak další náklady a problémy. Instalace krbu a krbové obestavby jednoduše patří do rukou odborníků, kteří nám poskytnou záruku a odpovídající servis.

Český výrobce krbových vložek FLAMEN nabízí 6 modelů krbových vložek vhodných do sálavých a akumulačních obestaveb. Jedná se o modely označené „AKU“ ve dvou velikostních řadách – BETA AKU (šíře dvířek 50 cm) a KAPPA AKU (šíře dvířek 70 cm). V obou řadách jsou krbové vložky v provedení jak čelním tak rohovém.

Veškeré informace o krbových vložkách FLAMEN najdete na www.flamen.cz.


FLAMEN Czech Republic, s.r.o.
logo FLAMEN Czech Republic, s.r.o.

FLAMEN je výhradním prodejcem designových závěsných krbů ROCAL (Španělsko) a sálavých akumulačních kamen NORSK z mastku (Norsko). Od roku 2013 vyrábí krbové vložky vlastní značky FLAMEN. Všechny krby i kamna dodává včetně instalace zákazníkům po celé České ...