Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ideální kotel pro kotlíkové dotace: VIADRUS A3W

Poslední novinkou v rostoucím segmentu automatických kotlů je oceloplechový kotel českého výrobce VIADRUS s označením A3W. Kotel o výkonu 7,5 – 25 kW je určen pro vytápění a ohřev teplé vody a splňuje nejvyšší emisní třídu 5 a také podmínky Ekodesign.

Kotel pracuje v automatickém režimu doplňování paliva do komory hořáku, což zajišťuje šnekový podavač. Zásobník paliva dodává výrobce jako součást kotle a to ve volitelném objemu 269 nebo 528 litrů, s možností umístění vlevo nebo vpravo. Větší zásobník vystačí kotli téměř na 60 hodin nepřetržitého provozu při plném výkonu, menší varianta přibližně polovinu této doby, což v praxi znamená nutnost doplňovat palivo zhruba jednou za tři dny. VIADRUS A3W s menším zásobníkem zabere v kotelně pouze 1,3 čtverečního metru podlahové plochy, soustava je tak vhodná i pro menší kotelny rodinných domů.

Kotel vyniká nejen vysokou účinností spalování, ale také jednoduchou obsluhou. Ta se sestává pouze z dosypávání paliva do zásobníku a vybírání popela. Při běžném provozu tak kotel vyžaduje zásah obsluhy přibližně obden. Pokud je kotel v útlumu, automatický provoz udržuje minimální plamen a kotel tak není třeba denně zapalovat.

V kotli je možné spalovat uhlí nebo dřevní pelety, pro změnu paliva se pouze přenastaví regulace řídící jednotky. Kotel má pojistku proti prohoření paliva do zásobníku nebo proti přehřátí. Řídící jednotka doplňuje palivo přesně podle požadovaného výkonu.

Cena kotle začíná na částce 80.000, za možnost ovládat kotel prostřednictvím mobilního telefonu nebo webového rozhraní si zákazníci připlatí dalších 10.000. Kotel je zařazen do programu kotlíkových dotací, které mohou pokrýt až 80 % nákladů. VIADRUS A3W je moderní kotel pro náročné uživatele, díky kotlíkovým dotacím se však stává široce dostupným.


Kotel VIADRUS A3W na uhlí nebo dřevní pelety
 
 
Reklama