Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy v topení tuhými palivy? Dům vyhřejeme pomocí aplikace v mobilu

V letošním roce v České republice výrazně stoupla poptávka po výměně starých kotlů na tuhá paliva. Napomohly tomu kotlíkové dotace. Zároveň se ale zpřísňují pravidla pro kotle nové. Jaké technické změny museli výrobci zavést, aby vyhověli legislativě i stále náročnějším zákazníkům, a jaké trendy nás čekají v letošní blížící se topné sezoně, popsal technický ředitel společnosti VIADRUS Roman Halaška.


Roman Halaška
technický ředitel VIADRUSu

Česká republika se rozhodla přijmout jedny z nejpřísnějších pravidel týkající se požadavků na kotle na tuhá paliva. Jaké požadavky nejzásadněji ovlivnily vývoj kotlů?

Nejvýznamnější požadavky, které výrazně urychlily technický vývoj kotlů v České republice, byly zejména na snížení emisí. Už od roku 2014 smí být na český trh uváděny jen kotle 3. emisní třídy a vyšší, od roku 2018 to budou jen kotle 4. emisní třídy a vyšší. Po roce 2020 již emisní třídy nahradí jednotné požadavky na Ekodesign. Kvůli kotlíkovým dotacím ale musí již nyní veškeré tepelné zdroje uváděné na trh v rámci těchto dotačních programů splňovat směrnici Ekodesignu. Pro výrobce to znamená, že budou obtížněji získávat certifikace na své produkty. Zákazníci se ale díky těmto směrnicím budou mnohem lépe orientovat na trhu.

Zákazníci mají možnost si vybrat z několika typů kotlů. O které typy pozorujete největší zájem?

Zákazníci požadují kotle s vyšší účinností a s vyššími požadavky na emisní třídu. Trend jde směrem k sofistikovanějším kotlům, které nabízí vyšší komfort v oblasti regulace. Stále častěji tak zákazníci nyní volí kotle s automatickým přikládáním místo přikládání ručního.

Pořízení automatického kotle je nákladnější než s ručním přikládáním. Jsou zákazníci ochotnější více investovat do kotlů než dřív?

V České republice ovlivnily zvyšování investic do kotlů kotlíkové dotace. Ty lidem sníží náklady na pořízení nového kotle, díky tomu pak zákazníci pořizují kotle vyšší třídy, kam patří zejména kotle automatické. Je ale zajímavé v tomto pozorovat rozdíly napříč Evropou. Na západě lidem nevadí si za kvalitní kotel na tuhá paliva připlatit, na východě stále preferují levnější variantu v podobě kotlů s ručním přikládáním.

Jaké jsou tedy hlavní výhody automatického kotle?

Automatický kotel díky elektronické regulaci spalování sám vypočítá množství paliva, které je potřeba pro dosažení požadovaných tepelných podmínek (výkon kotle, teplota v domě). Díky této automatizaci je kotel, s ohledem na velikost zásobníku paliva, schopen fungovat na jedno přiložení i několik dní. U ručního kotle je nutné přikládat palivo průměrně každé čtyři hodiny. Nedílnou výhodou automatických kotlů je také možnost připojení přes internet. Díky tomu je možné provádět regulaci i pomocí mobilního telefonu. Navíc automaty se následně dají připojit na inteligentní systém, který je schopen v kombinaci s dalšími tepelnými zdroji jako je solární systém a tepelné čerpadlo po energetické stránce zajistit celý dům.

Nabízejí již tyto systémy firmy jako je VIADRUS v České republice?

VIADRUS tyto kotle má v nabídce již několik let. Jedná se o oblast, která se momentálně velice intenzivně rozvíjí. Už v září uvedeme na trh další řadu automatických kotlů. Hlavní novinku představíme v oblasti kondenzačních kotlů. Náš nový model bude plně kompatibilní se systémem řízení v tzv. chytrých domech. Tento řídicí systém se postará o tepelný komfort v celém domě. VIADRUS tak již nebude pouze výrobcem tepelné techniky, zákazníkům poskytneme komplexní servis.

Můžeme tedy očekávat, že během pár let kotle s ručním přikládáním zcela zmizí z českého trhu?

VIADRUS jako tradiční výrobce litinových kotlů a radiátorů vynakládá nemalé vývojové aktivity pro zachování širokého portfolia produktů. Rozhodně nemáme za cíl kotle s ručním přikládáním ze své nabídky odstranit. Důkazem je například to, že jsme v letošním roce uvedli na trh litinový zplyňovací kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním k ekologickému spalování kusového dřeva (typ Hercules U32 D), černého uhlí (typ Hercules U32) a hnědého uhlí (typ Hercules U32B). Chceme lidem ponechat možnost volby, a proto se budeme i nadále snažit mít široký výběr výrobků, které budou splňovat všechny nejnovější technické i ekologické požadavky.

 
 
Reklama