Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plynové kotle musí nově splňovat přísnější normy

Od 26. září platí přísnější normy emisí oxidu dusíku pro plynové ohřívače. Změna se dotkla většiny atmosférických kotlů. Ty z trhu přesto zcela nezmizí, což může být dobrou zprávou zejména pro majitele bytů v bytových domech s centrálním komínem.

© Fotolia.com
© Fotolia.com

Atmosférické kotle téměř zmizely

Nová hranice emisí je pro ohřívače vody využívající plynná paliva stanovena na 56 mg NOx/kWh. Takový limit nesplní drtivá většina atmosférických plynových kotlů. Ty už kvůli zpřísňování emisí téměř zmizely z trhu. Výjimkou je řada atmosférických plynových kotlů českého výrobce Thermona, kterému se díky speciálnímu nízkoemisnímu hořásku podařilo normu NOx 5 splnit. „Zjednodušeně se dá říci, že jsme s novým hořákem předběhli dobu. Podařilo se nám dosáhnout nejpřísnější emisní normy a od září se tak pro nás ani pro zákazníky nic nemění,“ uvedl Milan Kubíček, obchodní ředitel Thermony.

Atmosférické kotle THERM dodává jejich výrobce ve verzi s průtokovým ohřevem vody, případně s vestavěným nebo externím zásobníkem. Uplatnění naleznou zejména při rekonstrukcích topných systémů ve starších nemovistostech s tepelnou ztrátou do 14, 20 nebo 28 kW. Jejich cena začíná na 27.000 korun včetně DPH.

Kdy má význam atmosférický plynový kotel?

Atmosférické kotle jsou v posledních letech nahrazovány kondenzačními typy. Ty mají obecně vyšší účinnost, protože dokáží využít i tak zvané spalinové teplo, které by se jinak bez využití ztratilo nad komínem. Díky nízké teplotě spalin ale dochází ke kondenzaci vodních par nejen v samotném kotli, ale také ve spalinových cestách. To v praxi znamená, že při instalaci kotle se musí vyvložkovat komín nerezovým nebo plastovým potrubím. „To u rodinných domů zpravidla nebývá problém. Naopak v bytových domech, kde je do jedné komínové cesty připojeno více plynových spotřebičů, to může znamenat značné komplikace, protože není možné odvádět společnou cestou spaliny z kondenzačních a „nekondenzačních“ kotlů“, upozorňuje Milan Kubíček a dodává: „Tam, kde není dostatek prostoru pro vedení společného odtahu v plastu nebo nerezu, je pro majitele bytů nejjednodušší instalace atmosférického plynového kotle. Druhou možností je zbudování společné kaskádové kotelny, složené z kondenzačních kotlů.


THERMONA, spol. s r.o.
logo THERMONA, spol. s r.o.

Thermona, spol. s r.o. - český výrobce kotlů a kaskádových kotelen. Výrobní sortiment zdrojů tepla tvoří plynové kondenzační kotle i elektrické kotle určené jak pro domácnosti, tak i pro řešení vytápění a ohřevu TV bytových a průmyslových objektů - tzv. ...