Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hydronické vyvažování a regulace - řešení pro každou soustavu HVAC

Je-li vaším záměrem realizovat řešení klimatu v interiéru, které zajistí optimální kvalitu vzduchu, pohodlné životní či pracovní podmínky a maximální energetickou účinnost, pak jsou produkty společnosti Danfoss pro hydronické vyvažování a regulaci vaším ideálním partnerem.

Již víte, že ty nejúčinnější instalace vytápění nebo chlazení lze realizovat jen při dosažení optimální hydronické rovnováhy soustavy a dokonalé regulace teploty. V této oblasti máme mnoho zkušeností a kompletní řadu produktů. Dodáváme vysoce kvalitní produkty pro inovativní, energeticky úsporná a snadno použitelná řešení. Naší odborností je vytvářet více komfortu za méně peněz.

3 důvody proč zvolit hydronické vyvažování a regulaci Danfoss:
  • Těžte z výhod ucelené produktové řady
  • Získávejte znalosti od našich vysoce kvalifi kovaných odborníků
  • S důvěrou se spolehněte na naše produkty, podporu a služby

Základní přehled produktů Danfoss pro hydraulické vyvažování a regulaci
(různé aplikace včetně technických informací)

MANUÁLNÍ VYVAŽOVACÍ VENTILY

Manuální vyvažovací ventily poskytují statické, základní řešení vyvažování pro mnoho aplikací. Ventily omezují průtok různými částmi soustavy vytápění a chlazení a soustavami teplé vody pro domácnost. Protože manuální vyvažovací ventily nemohou reagovat na měnící se podmínky, doporučuje se tyto ventily používat v soustavách s konstantním průtokem.

  • LENO™ MSV-BD / MSV-B
    Pro úsporu nákladů na často používané uzavírací ventily v sobě ventily MSV-BD a MSV-B kombinují funkci vyvažování a uzavírání.
  • LENO™ MSV-S
    manuální uzavírací partnerský ventil v řadě LENO™, který lze používat pro uzavírání zpětného potrubí soustavy v případě, že je na přívodním potrubí namontován vyvažovací ventil. Používá stejný vysoce kvalitní kulový kohout a nabízí vysokokapacitní vypouštění.
  • MSV-F2
    Ventil MSV-F2 se vyrábí v rozsahu DN15 až DN 400.

AUTOMATICKÉ VYVAŽOVACÍ VENTILY

Zatímco manuální vyvažovací ventily mají statický provoz, automatické vyvažovací ventily poskytují dynamické řešení pro vyvažování soustav vytápění a chlazení. Za všech možných zatížení systému sahajících od 0 do 100 % poskytují automatické vyvažovací ventily dobrou rovnováhu pomocí regulace diferenčního tlaku. Při částečném zatížení se průtok systémem snižuje z důvodu uzavírání regulačních ventilů, což způsobuje nárůst tlaku a nerovnováhu v systému. Díky okamžitému reagování automatické regulace tlaku se zachovává neutrální hydronická rovnováha v celé soustavě.

Automatické vyvažovací ventily se využívají například u systémů s proměnlivým průtokem, jako jsou dvoutrubkové vytápěcí soustavy u domů s více bytovými jednotkami a v kombinaci se soustavou podlahového vytápění. Ventily rovněž poskytují dobré řešení pro renovaci starých soustav s manuálními vyvažovacími ventily nebo dokonce i bez nich.

  • Regulátory diferenčního tlaku a uzavírací partnerské ventily ASV - regulátory diferenčního tlaku montované na vratné potrubí jsou dostupné s pevným nastavením (ASV-P) a seřiditelným nastavením (ASV-PV)
  • AB-PM - kromě funkce regulace diferenčního tlaku přidává tento snadno instalovatelný vyvažovací ventil k automatickému vyvažování dvě další funkce: automatické omezení průtoku a regulace zón pomocí namontovaného termoelektrického pohonu. Díky svým malým rozměrům a jedinečným třem kombinovaným funkcím je AB-PM ideální volbou zejména pro obytné budovy se soustavami vytápění na bázi horizontálních smyček.

TLAKOVĚ NEZÁVISLÉ VYVAŽOVACÍ A REGULAČNÍ VENTILY

Tlakově nezávislé vyvažovací a regulační ventily (Pressure Independent Balancing and Control Valves – PIBCV) představují nejnovější vývoj v oblasti řešení vyvažování a regulace. Úspěšně je na trh uvedla společnost Danfoss a staly se standardem u mnoha soustav vytápění a chlazení, přičemž nabízejí ty nejnižší možné „celkové náklady na vlastnictví“. Spojení regulační funkce, nezávislosti na tlaku a omezení průtoku v jediném ventilu zbavuje nutnosti pořizovat jednotlivé ventily a šetří cenný čas. Ventily PIBCV se používají zejména pro regulaci a vyvažování větších soustav ve veřejných a komerčních budovách.

  • AB-QM - závitové verze - regulační ventily s automatickým omezením průtoku a zabudovanou funkcí regulace
  • diferenčního tlaku na regulačním ventilu
  • AB-QM - přírubové verze - rozšiřuje řadu produktů pro automatické vyvažování a regulaci pro objemy až 444 000 litrů za hodinu pomocí jediného ventilu

POHONY PRO TLAKOVĚ NEZÁVISLÉ VYVAŽOVACÍ A REGULAČNÍ VENTILY

Jestliže se nevyužívají pohony, ventil AB-QM funguje jako automatický omezovač průtoku. Pro využití jeho jedinečných kombinovaných funkcí vyvažování a regulace musí být ventil AB-QM vybaven pohonem ovládaným pokojovým termostatem nebo systémem řízení budovy (Building Management System – BMS). Nejlepších výsledků při regulaci klimatu v interiéru lze dosáhnout použitím co možná nejlepších pohonů. Čím rychleji a přesněji pohon reaguje na regulační signál, tím jsou výsledky lepší.

  • Termoelektrické pohony pro ventily AB-QM - cenově výhodné řešení regulace teploty
  • Elektromechanické pohony pro ventily AB-QM - velice přesně řídí pozici otevření ventilu
  • Termostatický pohon QT pro ventily AB-QM - například lze kombinovat omezení průtoku a regulaci teploty průtoku
  • ve vratném potrubí v jednotrubkových soustavách vytápění, které ventil AB-QM + pohon QT proměňuje v soustavy s proměnlivým průtokem, přičemž poskytuje vynikající spolehlivost s významnými úsporami energie

MĚŘICÍ CLONY A MĚŘICÍ PŘÍSTROJE

Hydronické vyvažování přirozeně potřebuje měření. Zřízení optimalizované, energeticky účinné soustavy vytápění a chlazení vyžaduje, aby průtoky a tlaky v soustavě odpovídaly projektovým hodnotám. U soustav vyvažovaných manuálními vyvažovacími ventily se proces zprovozňování plně opírá o měření, úpravu nastavení a přeměření vyvažovacích ventilů. U soustav s automatickými vyvažovacími ventily se měření často vyžaduje jen pro potřeby zdokumentování soustavy nebo provedení namátkového zkušebního měření.

  • Měřicí clony - pro trubkové soustavy s velkým průtokem
  • Měřicí zařízení - pro měření průtoku, diferenčního tlaku a v některých případech i teploty

TEPLOVODNÍ A SMĚŠOVACÍ VENTILY

Nejenom soustavy vytápění a chlazení by měly být vyvážené. Vyvažováním soustav teplé vody pro domácnosti lze dosáhnout úspor energie a vyšší bezpečnosti. V těchto soustavách je nejlepšího výkonu dosahováno použitím teplotou ovládaných automatických vyvažovacích ventilů. Díky stabilní teplotě vody a její trvalé dostupnosti se rovněž výrazně zvyšuje komfort pro konečného uživatele.

  • Termostatické cirkulační ventily MTCV - multifunkční termostatické cirkulační ventily, které se využívají v soustavách s cirkulací teplé vody
  • Termostatické směšovací ventily TVM-H a TVM-W - zajišťují konstantní teplotu vody v odběrném místě. Požadovanou teplotu v odběrném místě lze nastavit v rozmezí 30 °C - 70 °C.

VŽDY MÁME ŘEŠENÍ

Společnost Danfoss realizovala nejrůznější projekty po celém světě. Prostřednictvím našich lokálních prodejních zastoupení nebo obchodních zástupců můžeme poskytnout jedinečnou úroveň zkušeností a znalostí v oblasti řešení hydronického vyvažování. Níže popisujeme několik z mnoha projektů, které jsme realizovali.

Office centrum V Parku, Praha - Česká republika
Projekt: Office centrum V Parku
Místo: Praha, Česká republika
Aplikace: 1) manuální vyvažovací ventily a MCV, 2) AB-QM
Projekt office centra V Parku byl zahájen v roce 2004. Prvních šest budov bylo postaveno s tradiční technologií konstantního průtoku vytápění / chlazení. V soustavě byly instalovány 3-cestné regulační ventily se servopohonem a manuální vyvažovací ventily. V roce 2007 společnost Danfoss nabídla investorovi novou technologii PIBCV a do 12 nových budov byly instalovány ventily AB-QM. Porovnáním spotřeby energie v budovách s manuálními vyvažovacími ventily a v budovách s automatickými vyvažovacími ventily bylo zjištěno, že instalací AB-QM byla snížena spotřeba energie o téměř 40 %.


Triumph Astana – Astana, Kazachstán
Projekt: Triumph Astana
Místo: Astana, Kazachstán
Aplikace: Manuální vyvažovací ventily

Architektonický monument Triumph Astana obsahuje kanceláře, byty, sportovní centrum, divadlo i restaurace. Společnost Danfoss dodala manuální vyvažovací ventily pro čtyřtrubkovou soustavu vytápění a chlazení.


Velké národní divadlo, Peking – Čína
Projekt: Velké národní divadlo
Místo: Peking, Čína
Aplikace: AB-QM, včetně pohonů

Velké národní divadlo je obrovská stavba kapkovitého tvaru ze skla a titanu o rozloze 180 000 m2 obklopená vodou. Společnost Danfoss dodala pro toto špičkové čínské umělecké centrum širokou řadu produktů, včetně 1200 ventilů AB-QM, které byly instalovány v kombinované soustavě vytápění a chlazení.


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...