Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Termostatický dynamický ventil Danfoss RA–DV

Na jaře roku 2014 představila firma Danfoss také na českém trhu nový termostatický dynamický ventil RA–DV. Jde o konstrukčně nový typ ventilu, který navazuje na osvědčenou řadu ventilů RA-N. V jednom ventilovém tělese ventilu RA-N je naimplantován i miniregulátor diferenčního tlaku, který drží konstantní diferenční tlak 10 kPa na regulační kuželce ventilu RA-N. Ventil RA–DV je tedy chráněn proti případnému kolísání diferenčního tlaku v topném systému a možným nadprůtokům. Díky konstantnímu diferenčnímu tlaku je i průtok ventilem konstantní.





Ventil RA–DV potřebuje pro svoji funkci minimální tlakový rozdíl dp 10 kPa, který zabezpečí naběhnutí interního mini regulátoru diferenčního tlaku (počáteční bod konstantního dp). Maximální přípustný dp, při kterém bude ventil pracovat správně a bez hlukových projevů je 60 kPa. RA–DV je tedy tlakově nezávislý radiátorový ventil pro použití v dvojtrubkových topných systémech a může být regulován všemi typy termostatických hlavic Danfoss, které jsou připojitelné k ventilům RA-N. Ventily RA–DV umožňují rozsah průtoku od 25 do 135 l/h. Ventily RA–DV mají stejné připojovací rozměry jako RA-N a dodávají se v těchto konstrukčních provedeních:

 
Tabulka
 

Návrh přednastavení ventilu vychází z výkonu otopného tělesa a požadovaného rozdílu teplot dt. Z tabulky přednastavení v datovém listu potom odečteme hodnotu správného přednastavení, které odpovídá výkonu radiátoru.





Mezi nejvýznamnější vlastnosti termostatických ventilů Danfoss RA-N patří možnost vyčištění ventilu za provozu a možnost výměny ucpávky za provozu bez nutnosti vypouštění stoupačky. Právě vlastnosti vyměnitelnosti ucpávky za provozu využili konstruktéři v Danfossu k možnosti optimalizace oběhového čerpadla v systému. Na hydraulicky nejvzdálenější RA–DV v systému připojíme za provozu místo ucpávky speciální adaptér s měřičem tlakového rozdílu dp. Pokud budeme na oběhovém čerpadle přidávat otáčky, až naměříme na kuželce tohoto ventilu RA–DV dp 10 kPa, pak víme, že na ostatních RA–DV v systému budeme mít dp vyšší než 10 kPa. Všechny miniregulátory budou v provozu i v ostatních RA–DV a budou stabilizovat průtoky jednotlivými otopnými tělesy na hodnotě dané nastavením druhé regulace.

Potřebujeme čerpadlem pokrýt tlakovou ztrátu trubek k hydraulicky nejvzdálenějšímu ventilu RA-DV a nastavit na tomto ventilu RA–DV tlakový rozdíl dp 10 kPa.

Toto řešení se nám bude určitě hodit u starších objektů, jako jsou školy, zdravotnická zařízení, úřady, kde leckdy nevíme, kde trubky systému vedou a nemáme kde namontovat stoupačkové regulátory ASV. Známe ale výkony otopných těles a oběhové čerpadlo.


Řešení s RA-DV můžeme využít i v menších bytových domech, kde by náklad na nákup ASV byl pro menší počet radiátorů připojených k stoupačce vysoký. RA–DV je řešením i pro objekty, kde máme např. stoupačku na jedné straně objektu a zpátečku na straně druhé a není možné použít zapojení ASV s impulzním potrubím.

Ještě před oficiálním představením dynamického ventilu Dynamic Valve™ bylo testováno celkem 2 200 ventilů v 17 různých topných systémech v 6 zemích světa. Výsledky testů prokázaly správnost a spolehlivost technického řešení s RA–DV. Nasazení RA–DV přineslo pohodu pro uživatele díky bezhlučnému provozu a precizní stabilizaci teplot v místnostech. Díky nasazení RA–DV a optimalizace čerpadel bylo v těchto objektech dosaženo snížení spotřeby energie až o 11 %. Došlo zároveň k úspoře nákladů na instalaci a snížení nákladů na řešení stížností nájemníků.

Také v České republice jsme v loňském roce s našimi partnery zrealizovali několik zajímavých objektů s nasazením ventilů RA–DV. Největším projektem je obytný 4patrový obytný dům v Děčíně, kde byly ve stoupačkách zachovány stávající kulové uzavírací ventily a na radiátory bylo nasazeno 335 ks dynamických ventilů RA–DV. Toto řešení, vzhledem k velkému počtu stoupaček přineslo i zajímavé úspory nákladů na pořízení komponent ve srovnání s variantou při nasazení ASV.

Věřím, že se používání dynamických ventilů Danfoss RA–DV v otopných systémech stane i v České republice standardním používaným řešením pro vyregulování k tomuto řešení vhodných objektů.


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...