Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Danfoss AB-QM – stále nepřekonaná legenda

1. Poslání ventilu AB-QM princip funkce a vnitřní uspořádání

Ventil AB-QM určuje již řadu let nový trend pro regulaci a vyvažování moderních soustav HVAC, tedy soustav chlazení a vytápění nejčastěji se vzduchotechnickými jednotkami. Tyto soustavy se realizují v nově stavěných budovách, jako jsou administrativní a obchodní centra, hotely, moderní bytové domy a víceúčelové objekty.

Optimální nasazení ventilu AB-QM je v soustavách HVAC s proměnným průtokem, kde se beze zbytku využije jeho jedinečná a moderní koncepce.

  • Automatický omezovač průtoku pro každou koncovou vzduchotechnickou jednotku
  • Dvoucestný regulační ventil s maximální autoritou vybavený termoelektrickým nebo elektromechanickým pohonem

Spojení těchto dvou funkcí v jednom ventilu umožňuje uplatnění zcela jiného, podstatně jednoduššího, avšak účinnějšího a také levnějšího způsobu regulace a vyvažování soustav.

Úvodem několik obrázků vysvětlující nový přístup a typická místa uplatnění Danfoss AB-QM soustavách HVAC s proměnným průtokem








Aplikační možnosti v soustavách HVAC, princip funkce, detail vnitřního uspořádání a náhradní schéma ventilu AB-QM je na připojeném obrázku.




Stabilizovaný tlakový spád (P2-P3) a funkce nastavitelného maximálního zdvihu regulační kuželky zajistí, že AB-QM dynamicky omezuj maximální průtok do jednotky a reguluje s maximální autoritou. Tato vlastnost poskytuje vysokou stabilitu regulace celé soustavy jak při jejím projektovaném zatížení, tak i při provozu se sníženým zatížením.

2. Aktuální inovace

Současná nabídka ventilů AB-QM je od DN10 až po DN250 a pokrývá extrémně široký rozsah průtoků od cca 10 l/h až po přibližně 440 000 l/h.


K dispozici je také řada elektrických pohonů od nejjednodušších termoelektrických pro ON/OFF regulaci, přes elektromechanické pohony pro 3bodové řízení až po pohony s proporcionálním řízením 0–10 V. Pro ventily AB-QM do DN32 jsou od roku 2014 k dispozici nové termoelektrické pohony ABN A5 (ON/OFF regulace), respektive ABNM A5 pro řídící signál 0–10 V. ABNM A5 a ABN A5 jsou dodávány s adapterem VA41 pro ventily AB-QM a samostatně objednávaným kabelem různých délek. Jejich montáž je se provádí pouhým nacvaknutím na osazený adapter a nasunutím příslušného kabelu.




Z hlediska užitných vlastností jsou nové pohony vybaveny vyšším pracovním zdvihem 5 mm a 6,5 mm. To umožňuje maximálně využít průtokovou kapacitu daného ventilu AB-QM a dovoluje tak volit menší dimenzi ventilu. Další výhodou nových pohonů je také výrazně nižší spotřeba elektrické energie, jejich příkon je 1 W. Dochází tak ke zjednodušení a zlevnění silových rozvodů systému měření a regulace MaR.

Rovněž u osvědčených servopohonů AME110NL (24 V; 0–10 V) pro ventily AB-QM do DN32, je nyní k dispozici inovovaná verze se zpětným signálem pro vizualizaci polohy zdvihu ventilu v systému MaR. Jde o provedení AME110NLX.

Stejně jako u standardních AME110NL a AME120NL je i zde k dispozici soustava mikrospínačů pro nastavení volitelných režimů pohonu. Mimo jiné tam můžeme volit mezi lineární nebo logaritmickou regulační charakteristikou, případně také zvolit inverzní verzi vybrané regulační charakteristiky. To dává velký prostor využití v různých systémech MaR.

Elektromechanický pohon AME110NLXDeska mikrospínačůElektromechanický pohon AME110NLXElektromechanický pohon AME110NLX a deska mikrospínačů

3. Aplikace v praxi a výhody tohoto řešení

Užití ventilů AB-QM v soustavách HVAC představuje jednoduchý, spolehlivý a efektivní způsobu regulace a automatického vyvážení při měnících se provozních podmínkách těchto soustav. AB-QM integruje v jednom ventilu funkci regulačního ventilu a automatického omezovače maximálního průtoku pro každý spotřebič soustavy, nejčastěji pro jednotky typu fan-coil, stropní panel-trám, indukční jednotka nebo vzduchotechnická jednotka. Tato vlastnost se stručně nazývá funkce dva v jednom.

Jednoduchost vyvážení je dané automatickou funkcí AB-QM jako dynamického omezovače maximálního průtoku. Kvalitní regulační charakteristika a maximální autorita pak zajišťují vysokou kvalitu regulace soustavy HVAC. To přináší výrazné úspory a výhody pro všechny.

Hledisko montážní firmy

  • Není nutná montáž balančních ventilů u jednotek, na patách větví a stoupaček, to vede na podstatnou redukci celkového počtu použitých armatur.
  • Není nutné nákladné a pracné nastavování těchto prvků a také odpadá potřeba časově náročného seřizování celé soustavy. Na přehledné stupnici AB-QM se ihned po montáži jednoduše nastaví požadovaný průtok – funkce nastav a zapomeň.
  • Při postupné montáži velkých soustav HVAC umožňuje použití ventilů AB-QM postupnou realizaci zakázky po etapách.
  • Po celkovém dokončení soustavy nebo její části již není nutné se k jednotlivým ventilům zpět vracet – soustava je okamžitě připravena k zahájení provozu.
  • Montážně dokončená soustava se již nemusí následně vyvažovat, tím odpadají komplikovaná postupná měření a časově náročné korekce seřízení u dříve používaných balančních ventilů.

Hledisko investora

  • Řešení soustavy HVAC s AB-QM umožňuje postupné předávání jednotlivých dokončených dílčích celků stavby do užívání budoucím nájemcům nebo vlastníkům bez nutnosti následných zásahů na již předané části soustavy.
  • Také v případě přechodného nevyužití části budovy, například při změně nájemce nebo při realizaci klientských změn, nevyžaduje soustava s prvky AB-QM v těchto situacích provádění jakýchkoliv dodatečných zásahů.
  • Soustava HVAC s ventily AB-QM bude ve všech těchto případech provozována v optimálním režimu a to bez finančně a časově náročného seřizování.
  • Vnitřní klima takto vybavené budovy je znatelně lépe a přesněji regulováno, za současného dosažení nesporných úspor energie. Investor tak oprávněně může tuto přidanou hodnotu deklarovat ve své nabídce pro budoucí vlastníky nebo nájemce budovy.

Hledisko budoucího vlastníka nebo nájemce

  • Soustavy HVAC s regulačními a vyvažovacími ventily AB-QM jsou provozovány v režimu proměnného průtoku. Zjednodušeně se dá říci, že k jednotlivým spotřebičům přitéká právě takové množství chladící nebo topné vody, jaké je v danou chvíli potřeba. Na rozdíl od soustav s třícestnými ventily, provozovanými s konstantním průtokem, je provoz soustav s proměnným průtokem podstatně hospodárnější. K úsporám dochází například na čerpací práci oběhových čerpadel nebo snížením ztrát energie v potrubním rozvodu. To samozřejmě snižuje náklady na provoz a v konečném důsledku spoří peníze.
  • Kontinuální automatické vyvažování pomocí ventilů AB-QM umožňuje hydraulicky optimální provoz celé soustavy nejen při projektovaném maximálním zatížení, ale také v situacích jejího nízkého zatížení. Tato vlastnost významným způsobem snižuje spotřebu energie jak pro vytápění nebo pro ochlazování budovy. Vlastník budovy nebo nájemce tak reálně spoří náklady za tuto energii. Neméně důležitou skutečností je také vyšší kvalita a stabilita vnitřního klimatu v budově. Vyšší kvalita a stabilita vnitřního klimatu budovy příznivě ovlivňuje spokojenost výkon lidí pohybujících se v budově.

Seznam některých projektů s využitím ventilů AB-QM

  • Laxembourg plaza, Praha 2
  • Kancelářský komplex The Park, Praha 4
  • Budova Filadelfia, Praha 4
  • Nákupní galerie Šanovka, Olomouc
  • Budova Palmovka Park, Praha 8
  • Budova Florentinum, Praha 1
  • Vodní svět, Praha 11
  • Výrobní závod LEGO, Kladno

DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...