Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompletní program deskových otopných těles značky Buderus

Značka Buderus jako přední světový dodavatel topenářské techniky nabízí kompletní program deskových otopných těles s označením Logatrend.

Historie výroby otopných těles sahá až do roku 1962, kdy se v německém městě Neukirchen/Pleisse rozjely naplno výrobní linky. Buderus nabízí dvě základní provedení deskových otopných těles Logatrend s označením Profil a Plan. Tělesa Profil se vyznačují profilovanou čelní plochou a tělesa Plan jsou charakteristická hladkou čelní teplosměnnou plochou.

Další varianty otopných těles jsou v provedení klasik s označením Logatrend K, provedení ventil kompakt s integrovaným termostatickým ventilem s označením Logatrend VK a provedení ventil kompakt se středovým napojením s integrovaným termostatickým ventilem s označením Logatrend VKM. Klasická provedení umožňují boční dvoubodové napojení. Kompaktní provedení s integrovaným termostatickým ventilem a zabudovaným vnitřním propojovacím rozvodem je v podstatě spodní dvoubodové napojení. Na tělesech VK a VKM je možné provést nastavení kv hodnoty integrovaného ventilu jednoduchým otáčením nastavovacího kolečka a dále je možné tato tělesa přímo osadit regulační termostatickou hlavicí. Všechny varianty se nabízí v 5 typech (10, 11, 21, 22 a 33), 15 standardních délkách (400 - 3000 mm) a 5 výškách (300 - 900 mm). Provedení K umožňují napojení vnitřním závitem G 1/2 a provedení VK a VKM umožňují napojení vnějším závitem G 3/4. Tepelné výkony otopných těles jsou změřeny a garantovány v akreditované zkušebně dle DIN EN 442. Pro speciální provozy, jako jsou kuchyně a bazény, je možné objednat standardně lakovaná pozinkovaná otopná tělesa. Na všechna desková otopná tělesa Logatrend se vztahuje desetiletá záruka. Otopná tělesa jsou práškově lakována v barvě RAL 9016 a na přání je možnost dodat jiné barvy či odstíny.

Způsoby uchycení otopných těles Logatrend

Připevňování otopných těles na zeď často vyžaduje, vzhledem k různému provedení stěn, specifické řešení. Proto Buderus nabízí řešení v podobě montážního systému BMSplus, který představuje inovační řešení pro upevňování deskových otopných těles. Ve srovnání s většinou známých systémů má mnoho předností. Topenář se nejčastěji setkává s instalací tělesa na hrubou nebo omítnutou stěnu. Systém BMSplus obsahuje tři různé upevňovací sady. Jedna sada je určena na hrubou stěnu a využívá systému vrtané konzole upevněné na uchycovacím trnu. Pro montáž na stěnu s upraveným povrchem je k dispozici sada s montážní konzolou se západkou pro přímé uchycení tělesa nebo sada s montážní konzolou zavěšenou na excentrickém úchytu. Předností těchto systémů je jednoduchost a rychlost instalace. Praxe ukázala, že použitím montážních systémů BMSplus lze ušetřit při montáži až 30 % času na každém tělese. Toto ocení především topenáři, když jsou stavební práce tzv. ve skluzu. Buderus otopná tělesa se navíc vyznačují tím, že na zadní straně nemají navařeny příchytky pro zavěšení tělesa na konzoly. Některé typy otopných těles lze tedy přímo na stavbě při instalaci libovolně otáčet o 180°. Tím odpadá problém s řešením pravého či levého připojení. Dále u namontovaného otopného tělesa Buderus není vidět jeho uchycení, takže je těleso harmonicky začleněno do interiéru místnosti.

Dimenzování otopných těles

Jaký typ a jaký výkon by mělo mít otopné těleso vhodné pro váš vytápěný prostor? Jaké by mělo být přednastavení integrovaného termostatického ventilu?

Toto jsou otázky, které souvisí se správným dimenzováním otopných těles a odpovědi obdržíte od projektantů a odborných topenářských firem. Rychlého pomocníka pro dimenzování deskových otopných těles nabízí značka Buderus v podobě volně stažitelného výpočtového programu s poetickým názvem Heidi. Pomocí tohoto programu si můžete jednoduchým a rychlým způsobem navrhnout vhodný typ otopného tělesa. Je nutné znát požadovaný výkon a teplotní spád soustavy. Program vám doporučí vhodná otopná tělesa a vy si snadno vyberete vhodný konkrétní typ. Program také určí správné přednastavení termostatického ventilu pro vyvážení otopné soustavy. To je důležité pro správnou funkci soustavy a proto, aby uživateli tzv. "nehlučely" otopná tělesa. Tento návrh lze provést pro jednotlivé místnosti v objektu. Výstupem návrhového programu je výpis konkrétních otopných těles s přednastavením ventilové vložky, se kterým pak může dále pracovat váš odborný topenář. Program uživateli nabízí možnost určení přibližného výkonu stávajících litinových či ocelových článkových těles a tím jeho adekvátní náhradu deskovým otopným tělesem.

Správně navržený otopný systém s vhodným zdrojem tepla v kombinaci s deskovými otopnými tělesy Logatrend, je dostatečnou zárukou spokojenosti zákazníka. Pro projektanty jsou k dispozici projekční podklady a pokud projektanti využívají software pro projektování Protech od firmy Protech s.r.o., tak také v tomto programu naleznete otopná tělesa Buderus. Pro projektanty spolupracující s firmou Buderus nabízíme zajímavý motivační program a pro montážní firmy nabízíme zajímavé zvýhodněné akční nabídky. Více informací o deskových otopných tělesech Logatrend, o návrhovém programu Heidi a o dalších výrobcích Buderus naleznete na www.buderus.cz


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...