Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky značky Buderus pro podzim 2010

Rádi bychom Vám krátce představili hlavní novinky, které Buderus připravil na podzim 2010. Jsou to zařízení z oblasti energeticky úsporných zdrojů tepla pro byty, rodinné domy, ale i pro komerční a průmyslové objekty.

Úsporný nástěnný kondenzační kotel

První novinkou, se kterou Buderus přichází na trh, je nový nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB172 ve výkonových variantách 14 a 24 kW. Jedná se po všech stránkách o energeticky úsporný zdroj tepla. Kotel využívá úsporné kondenzační techniky a nízkoenergetického oběhového čerpadla. Šetří tak při provozu jak zemní plyn, tak i elektrickou energii.


Obr. 1: Nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB172

Kotel je zvláště vhodný pro moderní novostavby i rekonstrukce pro své kompaktní rozměry 840 x 440 x 350 mm (výška x šířka x hloubka), vysoký normovaný stupeň využití až 109 %, velký rozsah modulace výkonu od 2,9 kW a nízkou spotřebu elektrické energie. V takzvaném Standby provozu je spotřeba elektrické energie se základní řídící jednotkou < 2 W. Srdcem kotle je již praxí osvědčený litý výměník ze slitiny hliníku a křemíku. Sériově je kotel vybavený integrovaným oběhovým čerpadlem s řízenými otáčkami, nejmodernější konstrukce energetické třídy A, třícestným přepínacím ventilem pro ohřev teplé vody, expanzní membránovou nádobou o objemu 12 litrů, bezpečnostním vybavením a inteligentním regulačním systémem EMS. Jednoduchá obsluha a snadné nastavení pomocí nové řídící jednotky kotle BC25 je dalším argumentem pro volbu tohoto kotle. Řídící jednotka se vyznačuje velkým displejem s lehce srozumitelnými symboly a velkými tlačítky. Kotel je možné ovládat oblíbeným regulátorem Logamatic RC35 nebo novým základním regulátorem Logamatic RC25. Při vývoji kotle byla zvláštní pozornost věnována dobrému přístupu a též rychlému a bezchybnému zapojení. Úsporu montážních a servisních prací ocení především topenářské firmy, ale i zákazník. Díky schváleným nemrznoucím směsím jej lze bez obav provozovat i v málo užívaných či rekreačních objektech. Kotle je také možné instalovat v lokalitách s přísnými požadavky na emise škodlivin, protože všechny nástěnné kondenzační kotle Buderus splňují dle ČSN 73 4201 emisní třídu NOx 5.

V nabídce kotlů Logamax plus GB172 je i varianta GB172-24 K s kombinovanou přípravou teplé vody přes deskový nerezový výměník. Při ohřevu teplé vody je možné využít zvýšeného výkonu až 30 kW s komfortním nebo Eco režimem průtokového ohřevu teplé vody. Další variantou je provedení Logamax plus GB172 - 24 T50 s integrovaným nerezovým zásobníkem teplé vody o objemu 48 litrů. Toto provedení je určeno pro zákazníky s vyšší potřebou teplé vody a s požadavkem na kompaktní provedení celého zdroje tepla. Ostatní provedení kotlů lze kombinovat s širokou nabídkou nepřímotopných zásobníků teplé vody. Pro malé prostory lze využít Logalux H65 W, který lze montovat vedle kotle nebo pod kotel. Větší zásobníky jsou k dispozici o objemech od 120 do 300 litrů. Kotel je také možné kombinovat se solárními bivalentními zásobníky Logalux řady SM.

Silný, ale úsporný stacionární kondenzační kotel


Obr. 2: Stacionární kondenzační kotel Logano plus GB402

Širokou nabídku nástěnných kondenzačních kotlů doplňují i kondenzační kotle stacionární. Další novinkou je stacionární kondenzační kotel Logano plus GB402. Kotel se dodává v pěti výkonových variantách o výkonu od 320 kW do 620 kW. V rámci příslušenství lze tyto kotle vybavit kaskádovou jednotkou a lze tak sestavit dvojkotel o výkonu až 1240 kW se společným napojením na otopný systém a odvodem spalin. Kotel je vybaven osvědčenou technologií v oblasti kondenzační techniky, tj. spalinovým výměníkem tepla ze slitiny hliníku a křemíku, který zaručuje maximální přenos tepla, normovaný stupeň využití až 110 %, bezproblémový provoz a minimální hmotnost celého zařízení. Kotel díky nízké hmotnosti a malým rozměrům (šířka do 800 mm) je možné lehce transportovat a snadno nainstalovat. Díky speciální konstrukci tohoto výměníku tepla není požadován minimální průtok otopné vody kotlem, což výrazně usnadňuje projekci těchto zařízení a jsou tak zajištěny provozní podmínky. Kotel je vybaven integrovaným atmosférickým předsměšovacím hořákem zaručujícím maximální výkon a obrovský rozsah modulace výkonu od 20 %, při minimálních emisích hluku a škodlivin. Hořák je z výrobního závodu nastaven a odzkoušen, uvedení do provozu takto výkonného kotle je opravdu snadné. Součástí kotle jsou hořákový automat SAFe, systém servisní diagnózy SDS a regulační systém Logamatic EMS, který se stará o správný, bezproblémový a úsporný chod celého kotle.

Tepelná čerpadla Logatherm WPS se systémem země-voda

Také v segmentu tepelných čerpadel nabízí Buderus pro své zákazníky kompletní řešení. V nabídce jsou provedení se systémem vzduch - voda a země - voda. A právě u systémů země - voda jsme pro vás připravili 2. generaci tepelných čerpadel s označením Logatherm WPS/WPS K. Čerpadla jsou vyráběna v šesti výkonových variantách s topným výkonem od 5,6 kW do 16,4 kW. Provedení Logatherm WPS jsou bez integrovaného zásobníku teplé vody a Logatherm WPS K mají integrovaný nerezovým zásobníkem o objemu 185 litrů.


Obr. 3: Tepelné čerpadlo země-voda Logatherm WPS

Součástí tepelného čerpadla je chladivový okruh s Mitsubishi scroll kompresorem, oběhové čerpadlo primárního i sekundárního okruhu, elektrická topná patrona s modulovaným výkonem od 0 do 9 kW a trojcestný přepínací ventil pro možnost ohřevu TV v nepřímotopném zásobníku. U tepelných čerpadel 2. generace Logatherm WPS je použit tzv. modulární regulační systém, který je s úspěchem využíván u plynových kotlů Buderus. Základem regulace je hlavní řídící jednotka s grafickým displejem HMC 10 umístěná v čelním panelu tepelného čerpadla. Základní ekvitermní regulátor umožňuje řízení jednoho nesměšovaného a jednoho směšovaného topného okruhu včetně možnosti využití řízení pasivního chlazení. K řídící jednotce je pak možné připojit rozšiřovací modul, ze kterého lze ovládat další směšovaný okruh či ohřev bazénové vody. S regulátorem HMC 10 je možné řídit i druhý zdroj tepla jako je plynový kotel či kotel na olej.

Široká paleta nabízeného příslušenství k tepelných čerpadlům je nezbytnou součástí pro správný chod celého systému. V nabídce jsou akumulační zásobníky, zásobníky teplé vody, elektrické topné tyče, moduly pro rozšíření možností regulace, sety pro pasivní chlazení, sety pro přestavbu na systém voda - voda a další. Zajímavou novinkou z příslušenství je bivalentní zásobník teplé vody s označením Logalux SMH určený pro přímou kombinaci tepelného čerpadla se solárním systémem. Je tak možné kombinovat dva různé zdroje tepla pro ohřev teplé vody v jednom zásobníku. Tyto speciální systémy vyžadují individuální řešení a právě tato řešení umí značka Buderus jako systémový dodavatel nabídnout. Díky celé řadě variant tepelných čerpadel a bohatému příslušenství lze dosáhnout úspor času při samotném technickém návrhu řešení, následné montáži a realizaci. Důkazem jsou předpřipravená paketová řešení, která uspokojí i nejnáročnější zákazníky.

Hledáte všestranně úsporný a navíc cenově příznivý zdroj tepla na zemní plyn pro byty a rodinné domy? Nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB172 je tou správnou volbou. Máte-li obdobná kritéria i na kotle větších výkonů, určených pro komerční a průmyslové aplikace, pak řešením je instalace stacionárního kondenzačního kotle Logano plus GB402. Pro energeticky úsporné vytápění v rodinných domech jsou ideální tepelná čerpadla druhé generace s označením Logatherm WPS. Pokud navštívíte letošní výstavu Aqua-therm 2010 a zamíříte přímo na stánek značky Buderus, můžete si všechny uvedené novinky prohlédnout na stánku č. 615 v hale 6. Více informací o novinkách a produktech značky Buderus naleznete na www.buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...