Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevostavba ve Velkém Týnci šetří majitelům náklady na elektrické podlahové vytápění

Nová dřevostavba, vytápěná kombinací elektrických kabelů ECOFLOOR, konvektorů ECOFLEX a krbových kamen, vyrostla v závěru loňského roku 8 km jihovýchodně od Olomouce v obci Velký Týnec.

Investorem byl mladý bezdětný pár, který se však na přírůstek do rodiny připravuje. Moderní dřevostavba slouží svým majitelům od 1. prosince 2012 a hned první zima prokázala výhody energeticky úsporné stavby, která má díky velkoplošnému elektrickému vytápění sníženou sazbu za odběr elektrické energie. Náklady za vytápění jsou velmi nízké, nízké jsou i provozní náklady za provoz elektrických spotřebičů, cenově velmi atraktivní bylo i pořízení elektrického podlahového vytápění.

Jednopodlažní dřevostavba s obytným podkrovím o půdorysu 11×11 m a zastavěné ploše 121 m2 je doplněná o kryté stání pro dva osobní automobily, které je navrženo jako celodřevěná samonosná konstrukce se sloupy a sedlovou střechou. Obvodový plášť domu tvoří konstrukce z dřevěných fošen 160×50 mm, doplněných o minerální tepelnou izolaci tl. 160 mm, parotěsnou folií, tepelnou izolací tl. 50 mm a sádrokartonový obklad 12,5 mm. Fasáda je provedena z prkenného obkladu s venkovním nátěrem, i na vnější straně je 50 mm izolace. Střecha domu je sedlová, polovalbová.

Přízemí domu tvoří kromě zádveří, chodby, koupelny, samostatné WC a technické místnosti hlavní obytná místnost s kuchyní a jídelním koutem, nechybí ani ložnice a dětský pokoj. Další prostory jsou k dispozici v obytném podkroví, které majitelé zatím nevyužívají. Vstup do domu je řešen přes zádveří s šatní skříní. Přes dveře navazuje obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem. Z malé chodby je možný vstup do ložnice, koupelny a WC. Do podkroví vede dřevěné schodiště ústící do chodby, ze které je dostupná půda i obytná část podkroví. V domě je osazen třísložkový komínový systém s průduchem o průměru 160 mm pro krbová kamna.

Velký Týnec půdorys podkroví RD
Velký Týnec půdorys podkroví RD
Velký Týnec půdorys přízemí RD
Velký Týnec půdorys přízemí RD

Velký Týnec foto výstavba 1
Velký Týnec foto výstavba 1
Velký Týnec foto výstavba 2
Velký Týnec foto výstavba 2

Velký Týnec foto exteriéru po dokončení
Velký Týnec foto exteriéru po dokončení

Stavbu domu na bázi dřevostavby realizovala k plné spokojenosti investorů stavební společnost SIST Trading s.r.o. ze Želatovic u Přerova. Rodinný dům je napojen rozvody nízkého napětí na veřejnou síť, instalovaný příkon je 25,0 kW, hlavní jistič má kapacitu 3×40 A. Tepelné ztráty objektu byly vypočteny na 7 kW, pro jejich pokrytí je dům osazen krbovými kamny a elektrickými topnými prvky z výrobního programu společnosti FENIX Jeseník. Topné kabely ECOFLOOR vyhřívají celé přízemí s výjimkou technické místnosti, která je vytápěna sálavým konvektorem ECOFLEX. Topné kabely ECOFLOOR jsou instalovány do anhydridové vrstvy, vrchní krytinu přízemí tvoří zátěžová vinylová podlaha s dekorem dřeva. Sálavé konvektory ECOFLEX s povrchovou úpravou z bílého komaxitu jsou instalovány i v obytném podkroví a jejich sálavá složka bude v době jeho využití velmi výrazně zvyšovat komfort vytápění. Topné okruhy v přízemí tvoří jednožilové kabely PSV 10W/metr o průměru 5 mm, které mohou být díky ochrannému opletení umístěny i do vlhkých prostor (koupelny, prádelny).

Skladba podlahy s topnými kabely ECOFLOOR a anhydritovou deskou:
1 – Nášlapná vrstva (dlažba, koberec, PVC, lamino),
2 – Podlahová (limitační) sonda v ochranné trubici (tzv. husí krk),
3 – Nosná anhydritová plovoucí deska,
4 – Topná rohož (kabel) ECOFLOOR(R),
5 – Tepelná izolace,
6 – Podklad (betonová deska)
Skladba podlahy s topnými kabely ECOFLOOR a anhydritovou deskou
1 – Nášlapná vrstva (dlažba, koberec, PVC, lamino)
2 – Podlahová (limitační) sonda v ochranné trubici (tzv. husí krk)
3 – Nosná anhydritová plovoucí deska
4 – Topná rohož (kabel) ECOFLOOR(R)
5 – Tepelná izolace
6 – Podklad (betonová deska)

Ohřev TUV zajišťuje tepelné čerpadlo ARISTON, které je spolu s boilerem umístěné v technické místnosti. Systém vytápění domu s topnými kabely ECOFLOOR a sálavými konvektory ECOFLEX je určen pro kombinaci s distribuční sazbou D45 (přímotop) s 20 hodinami nízkého tarifu. Jeho realizaci zajišťovala opět k plné spokojenosti investorů olomoucká elektromontážní společnost HEINZ-ELEKTRO s.r.o. První zima však elektrické podlahové vytápění moc neprověřila – pro komfortní vytopení domu postačila pouze krbová kamna v hlavní obytné místnosti. Elektrické podlahové vytápění spínalo jen výjimečně v době silných mrazů, nejvíce si jej majitelé „užili“ v době své dovolené, kdy díky termostatu temperovalo dům na nastavenou teplotu 21 °C. Palivem do kamen byly dřevěné brikety a náklady za první zimní sezónu odhaduje majitel na 6 000 Kč. Přesto se už nyní elektrické velkoplošné vytápění vyplatilo – velmi dostupné byly jeho pořizovací náklady (materiál + práce stály cca 55 000 Kč), díky tomuto způsobu vytápění navíc fungují všechny elektrické spotřebiče včetně čerpadla, televize a dalších v nízkém tarifu a šetří tak náklady na elektrickou energii. Roční výše úhrad za elektrickou energii je cca 18 000 Kč.

Velký Týnec foto kabely ECOFLOOR 1
Velký Týnec foto kabely ECOFLOOR 1
Velký Týnec foto kabely ECOFLOOR 2
Velký Týnec foto kabely ECOFLOOR 2

Velký Týnec foto interiéru 1
Velký Týnec foto interiéru 1
Velký Týnec foto interiéru 2
Velký Týnec foto interiéru 2


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...