Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo je výhodná investice

Tepelné čerpadlo je moderní a velmi efektivní zdroj tepla. Pro svůj provoz využívá přírodní teplo, které si zdarma půjčuje z Vašeho okolí a vrací jej zpět prostřednictvím tepelné ztráty vytápěného objektu. Pořízení kvalitního tepelného čerpadla je tedy správným krokem k úsporám energie a tím i úsporám ve Vaší peněžence.

Zvolili jsme ekologické vytápění s nejnižšími provozními náklady.
Zvolili jsme ekologické vytápění s nejnižšími provozními náklady.

Na pořízení tepelného čerpadla je výhodné nahlížet jako na finanční investici. Když si do banky dlouhodobě uložíte 200 000 Kč, získáte při dnešních nízkých úrokových sazbách do 1,5 % výnos maximálně 3 000 Kč, který následně ještě zdaníte. Když výše uvedenou částku 200 000 korun investujete do tepelného čerpadla namísto jiného zdroje tepla, získáte ročně na úsporách za energie, které nemusíte koupit, například 20 000 korun čistého výnosu, což představuje zisk 10 %.

Je tepelné čerpadlo drahé?

Cena tepelného čerpadla a jeho kompletní instalace se zdá většině zájemců v prvním okamžiku značně vysoká. Nenechte se ale odradit hned na začátku a přemýšlejte! Zkuste si nejprve porovnat pořizovací cenu tepelného čerpadla a jeho provozních nákladů s jinými způsoby komfortního vytápění a ohřevu vody nebo tuto činnost svěřte odborníkům. Výsledkem budete příjemně překvapeni. Cena za instalaci tepelného čerpadla se liší například od ceny instalace plynového kotle méně, než byste čekali. V případě plynového kotle je totiž nutné započítat kromě ceny kotle i náklady na přivedení plynu k pozemku, rozvody plynu, apod. Pak už jen stačí porovnat rozdíl v investici a v provozních nákladech a rozhodnout se, zda je to pro vás finančně zajímavé.

Vzorový příklad:

Investiční náklady

  • Investice do tepelného čerpadla vzduch-voda: 200 000 Kč
  • Investice do kondenzačního plynového kotle: 120 000 Kč
  • Rozdíl v investici: 80 000 Kč

Provozní náklady

(rodinný dům s tepelnou ztrátou 8 kW, ohřev teplé vody pro 4 osoby, aktuální ceny ČEZ 2014)

  • Provozní náklady celého domu v případě plynového topení: 46 000 Kč/rok
  • Provozní náklady celého domu v případě tepelného čerpadla: 26 000 Kč/rok
  • Rozdíl v provozních nákladech: 20 000 Kč/rok

Návratnost investice

  • Návratnost investice do tepelného čerpadla 80 000 Kč / 20 000 Kč = 4 roky
Tepelné čerpadlo výrobce PZP HEATING a. s. je tak tiché, že se budete chodit přesvědčovat, zda je vůbec v provozu!
Tepelné čerpadlo výrobce PZP HEATING a. s. je tak tiché, že se budete chodit přesvědčovat, zda je vůbec v provozu!

Z uvedeného příkladu vyplývá, že instalace tepelného čerpadla je sice o 80 000 korun dražší než instalace plynového kotle, avšak ročně tepelné čerpadlo uspoří 20 000 korun. Prostá návratnost investice pak v tomto případu vychází do 4 let. Dále je to jednoduché. Za 10 let provozu ušetří tepelné čerpadlo zhruba 200 000 korun a za 15 let 300 000 korun. Pokud ceny energií i nadále porostou, budou také úspory mnohem vyšší a doba návratnosti investice kratší.

Z uvedeného příkladu také vyplývá, že pořízení kvalitního tepelného čerpadla můžete financovat z výhodného bankovního úvěru. Splátky včetně nízkého úroku hravě zaplatíte z peněz ušetřených na nízkých provozních nákladech a ještě Vám zbude třeba na vysněný bazén nebo dovolenou. S postupným růstem cen primárních energií vždy už jen víc vyděláte.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...