Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zámek Veltrusy: Historie spojená se zelenou technologií

Spojení historie a nových zelených technologií je u nás stále spíše výjimečné, než že by šlo o všední událost. Jednou z takových vlaštovek může být státní zámek Veltrusy ve středních Čechách. Ten se může pyšnit zelenou technologií přímo ve svém srdci. Vytápění zámku a několika dalších objektů totiž zajišťují úsporná tepelná čerpadla o celkovém výkonu úctyhodných 170 kW.


Tepelná čerpadla Waterkotte (G-TERM)

„Přestože u nás nejsou takovéto instalace zcela obvyklé, pro nás nejde o první podobného druhu. Naše tepelná čerpadla Waterkotte najdete například v historické budově Palác Žofín v Praze nebo v Gotickém hradě v Litoměřicích, který byl díky povedené rekonstrukci vyhlášen Stavbou roku Ústeckého kraje,“ říká Petr Hoftych, manažer pro tepelná čerpadla Waterkotte, která v Česku výhradně dodává firma G-TERM.

5 studní pro 5 tepelných čerpadel

Celkem pět tepelných čerpadel Waterkotte o celkovém výkonu 170 kW je instalováno v zámku od ledna letošního roku. Mají za úkol vytápět téměř veškeré prostory zámku a ohřívat teplou vodu. Primární stranou systému, tedy tou, ze které tepelná čerpadla získávají teplo, je systém pěti studní. Ty čerpají vodu z hloubky zhruba 15 metrů pod zemí a zásobují jednotlivě tepelná čerpadla o výkonu 10 až 65 kW. „Čerpaná voda je dle rozborů velmi kvalitní, proto nehrozí zanášení výměníků tepelných čerpadel. To bylo nutnou podmínkou pro využití systému voda-voda, který patří při využití tepelných čerpadel k těm nejúčinnějším Díky kvalitní vodě můžeme také předpokládat bezporuchový a bezúdržbový provoz zařízení po mnoho let,“ doplnil Petr Hoftych.

Úspora až 75 procent energie

Na zámku jsou instalována tepelná čerpadla DS 5027.5 Ai, EcoTouch Ai1 5010.5 a DS 5075.5 T. Využívají nejmodernější koncepci s ekologickým chladivem R410A. „Vzhledem ke stabilní teplotě vody na primární straně pohybující se kolem 9°C lze u systému očekávat minimální roční topný faktor 3,8. Celkově tak na zámku Veltrusy uspoří ročně okolo 70 až 75 procent energie,“ uzavírá Petr Hoftych.



Tepelná čerpadla Waterkotte (G-TERM)

Zámek Veltrusy, zdroj: www.stredoceske-zamky.cz


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...