Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla Waterkotte nad 110 kW: nově s teplotou až 64 °C

Tepelná čerpadla s výkonem nad 110 kW od německé společnosti Waterkotte, kterou v Česku výhradně zastupuje firma G-TERM, dosahují nově teploty topné vody až 64 °C. Umožňuje to chladivo R410A s vyššími kompresními tlaky, které německá firma začala nově ve svých velkých tepelných čerpadlech využívat.

Společnost Waterkotte, která vyrábí vlastní tepelná čerpadla již 45 let, přitom dodává tepelná čerpadla až do výkonu 500 kW. „S rozsahem výkonu od 4 kW do 500 kW tak náš dodavatel disponuje nejširším výkonovým portfoliem tepelných čerpadel,“ uvedl Petr Hoftych z firmy G-TERM, která je součástí společnosti HENNLICH.

Kompresory scroll

Další novinkou u tepelných čerpadel Waterkotte velkých výkonů je jejich osazení kompresory scroll. Doposud se do těchto tepelných čerpadel instalovaly pouze šroubové či pístové kompresory. „Za stejnou cenu dostává nyní zákazník v „základní výbavě“ vysokou výstupní teplotu až 64 °C, místo dosavadní 55 °C a vyšší účinnost jednotek,“ uvedl Petr Hoftych.

Topný faktor? Jako u malých čerpadel

Topné faktory (COP) velkých čerpadel nad 100 kW dosahují špičkových hodnot 4,7 až 4,9 u systému země/voda a 6,0–6,2 v případě využití podzemní vody. „To jsou hodnoty, které byly do nedávné doby dosahovány jen u tepelných čerpadel malých výkonů, určené pro rodinné domy,“ upozorňuje Petr Hoftych. Tato tepelná čerpadla, která se využívají především v průmyslových aplikacích, se dodávají ve třech výkonových řadách s výkony 63,2–112 kW, 146–238 kW a 275–450 kW.


Vyspělý elektronický regulátor

Tepelná čerpadla Waterkotte obsahují také elektronický regulátor, který komunikuje s nadřazeným systémem MaR pomocí několika protokolů, mimo jiné MODBUS, BACNet, KONNEX a pCOWeb. To umožňuje integrovat jednotky do řídicích systémů mnoha výrobců a dosáhnout standardního řešení s běžnými komponenty na trhu.

Tepelná čerpadla Waterkotte dodávaná společností G-TERM jsou na trhu v Česku a na Slovensku již 15 let a spolehlivě fungují v řadě průmyslových a komerčních objektů. G-TERM patří k několika málo firmám v ČR, které se zabývají navrhováním, dodávkami a montáží systémů s tepelnými čerpadly o výkonech nad 100 kW.



HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...