Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

4 důvody proč je tepelné čerpadlo ideální systém na vytápění

Pokud řešíte, jaký zdroj tepla a teplé užitkové vody vybrat pro své obydlí, protože třeba stavíte, renovujete nebo prostě musíte vyměnit starý systém, určitě mezi zvažovanými variantami nebude chybět tepelné čerpadlo. Proč by ale mělo být vaší volbou kromě toho, že se jedná o „trendy“ řešení a pořídil si ho soused? Podívejme se na 4 hlavní výhody tepelného čerpadla.

Vnější jednotka tepelného čerpadla Panasonic Aquarea
Vnější jednotka tepelného čerpadla Panasonic Aquarea

1. Tepelné čerpadlo je univerzální a multifunkční řešení

Tepelné čerpadlo především patří mezi univerzální řešení, kdy se nemusíte omezovat s ohledem na typ stavby. Ať už máte prvorepublikovou vilu, rodinný dům, bytový dům nebo nízkoenergetickou stavbu, vždy je k dispozici vhodné tepelné čerpadlo s požadovaným výkonem, které zvládne dům podle potřeby vytopit nebo ochladit, a navíc vždy zajistí horkou vodu v koupelně.

2. Státem dotovaný ekologický způsob vytápění

Nic není ovšem zadarmo, a tak samozřejmě důležitou otázkou je, kolik to bude stát? Systémy s tepelným čerpadlem patří obecně z hlediska pořizovacích nákladů mezi ty dražší. Jedná se ovšem o vysoce energeticky účinná řešení, která okolí minimálně ekologicky zatěžují, a navíc je finančně velmi nenáročné je provozovat. Díky této kombinaci patří mezi státem podporované zdroje vytápění a pro pořízení systému tepelného čerpadla lze využít různé dotační programy (např. Zelená úsporám, kotlíková dotace apod.). „V ČR jsou pro vytápění nejvíce používána tepelná čerpadla vzduch/voda pro jejich ideální poměr výkon/cena. Systémy voda/voda a země/voda jsou používány v omezené míře kvůli nutnosti hloubit vrt nebo položit zemní kolektor, což logicky navyšuje pořizovací,“ říká Radek Vanduch, hlavní technik společnosti Panasonic Heating & Cooling.

3. Nízké provozní náklady

Vnitřní jednotka tepelného čerpadla Panasonic Aquarea
Vnitřní jednotka tepelného čerpadla Panasonic Aquarea

Nízké provozní náklady vycházejí samozřejmě z principu tepelného čerpadla, kdy venkovní jednotka odebírá energii okolnímu vzduchu a převádí ji prostřednictvím hydraulického modulu do domu. Dosažení úspor je založeno na tom, že tepelné čerpadlo, které je poháněno elektrickou energií, dokáže z venkovního prostředí odebrat energii v x-násobku dodané elektřiny. Jak je tepelné čerpadlo v tomto ohledu účinné, udává tzv. COP. „Tato účinnost se počítá na základě výkonu jednotky děleného příkonem. COP 3,5 tedy znamená, že systém vyprodukuje 3,5krát více tepla, než kolik je potřeba dodat elektrické energie pro jeho provoz – tedy na 1 kW elektrické energie dodá čerpadlo 3,5 kW,“ vysvětluje Vanduch.

Navíc pro provoz čerpadla se tradičně využívají zvýhodněné tarify elektrické energie (D56d). kdy elektřinu v nízkém tarifu můžete odebírat až 22 hodin. Porovnáme-li to například s přímotopy (D45d – 20 hodin), máme pro tepelná čerpadla nižší cenu za kWh i delší dobu využití tarifu. V praxi to znamená, že s tepelným čerpadlem se lze dostat až na 2,5x nižší roční provozní náklady.

4. Vysoký uživatelský komfort

Tepelné čerpadlo se řadí mezi nejlevnější zdroje tepla, a úroveň nákladů na jeho provoz je srovnatelná s vytápěním hnědým uhlím nebo štěpkou. „Na rozdíl od těchto systémů je však provoz tepelného čerpadla naprosto bezúdržbový. Komfort, kdy nemusíte doplňovat palivo – byť by to bylo jednou za den – majitelé jistě mnohokrát ocení. Navíc škála využití tepelných čerpadel je oproti tradičním palivovým systémům výrazně vyšší. Zkuste si například topit v městském bytě pomocí pelet,“ říká Radek Vanduch.

Více o tepelných čerpadlech a klimatizacích se dozvíte na stránkách www.aircon.panasonic.cz.


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.