Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technické možnosti tepelného čerpadla: vytápění, ohřev vody, chlazení

Tepelné čerpadlo je celoroční spotřebič. Pomocí tepelného čerpadla lze vedle vytápění také ohřívat teplou vodu pro sprchování nebo i chladit. Pro částečné chlazení domu nepotřebujete další speciální zařízení nebo rozvody. Přichlazení je možné i skrze stávající otopnou soustavu – podlahové vytápění či radiátory.

Po spuštění videa se přehraje příslušný rozhovor

Tepelné čerpadlo máme všichni doma. Něvěříte? Každá lednička či mrazák funguje na tomto principu. Přečerpává tepelnou energii a využívá ji na ohřev. Ale podobně jako lednička venku hřeje a uvnitř chladí, může i tepelné čerpadlo doma chladit díky obrácenému chodu.

„Starostí firmy Stiebel Eltron je výroba tepla či chladu našimi tepelnými čerpadly. Další využití již záleží na zákazníkovi. Naše řešení počítají i s chlazením. Máme vyzkoušené i systémy přichlazení stávajícími radiátory. Nejedná se o plnohodnotné chlazení ale zlepšení komfortu v domě, které v pár nejteplejších dní v roce zlepší naše bydlení,“ vysvětlil ve studiu TZB-info a ESTAV.cz David Šafránek.

Chladící výkon standardních radiátorů dosahuje cca 30 % oproti výkonu topnému. Jedná se ale o chlazení zcela bezhlučné na rozdíl od např. fancoilů a prakticky bez dalších nákladných investic.

STIEBEL ELTRON nabízí skutečně tichá tepelná čerpadla, která nebudou narušovat pohodu vám ani vašim sousedům. Tepelné čerpadla systému vzduch-voda pro vnitřní instalaci řady WPL ICS/IKCS classic neuslyšíte již ve vzdálenosti 2,7 m. Pro venkovní instalaci jsou vhodná například tepelná čerpadla systému vzduch- voda řady HPA-O CS Premium.



Zaujal vás rozhovor?
Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.
 
 
Reklama