Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Perspektivu vidíme jen v přírodních chladivech

Po dvouletém vývoji uvedla značka Master Therm na trh tepelná čerpadla pracující s chladivem R290, tedy s přírodní látkou propan.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Důvod je jednoznačný,“ zdůrazňuje Vojtěch Formánek, „legislativa vztahující se na chladiva obsahující látky jako fluor a chlór je stále přísnější. V závislosti na výkonu tepelných čerpedel se blíží termín, po kterém nebude možné na trh tepelná čerpadla s omezovanými chladivy uvádět.“

Trh s tepelnými čerpadly pracujícími s chladivem propanem významně roste. V některých evropských státech obecně, v souhrnu za všechna chladiva, prodeje tepelných čerpadel stagnují nebo dokonce klesají. Jsou ale i evropské státy, kam Master Therm exportuje, kde prodeje rostou.

Z hlediska budoucí spolehlivé funkce tepelného čerpadla a jeho úsporného provozu Master Therm vždy doporučuje věnovat maximální pozornost stávajícímu stavu otopné soustavy nebo nově navrhované. Tepelná čerpadla s propanem mohou dodávat topnou vodu i s vyšší teplotou, ale byla by škoda jejich vynikající účinnostní parametry zbytečně nevyužít, degradovat je nevhodným řešením. Při optimálním návrhu pak lze úspěšně reagovat například na růst počtu osob v domácnosti nebo naopak na jejich pokles. V úvodní fázi je proto úloha zkušeného projektanta nezastupitelná.

Nová tepelná čerpadla Master Therm zahrnují technický unikát. Je to tepelné čerpadlo země-voda s chladivem propan. I toto tepelné čerpadlo umí reverzní chod, kdy do domu nedodává teplo, ale naopak jej odebírá a tak chladí. Funkci chlazení požaduje stále více zákazníků. S propanem jako chladivem je provoz chlazení účinnější než s jinými chladivy. A nespornou výhodou tepelných čerpadel s vrty je bezhlučnost ve venkovním prostoru.

 
 
Reklama