Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ventilační tepelné čerpadlo Comfortzone v praxi

V současné době je pojem ventilačních tepelných čerpadel spjat především s větráním a přípravou teplé vody. Tento fakt je rozšířen i mezi odbornou veřejností. Tepelné čerpadlo Comfortzone je technicky a programově o třídu výš. To znamená, že je schopné zabezpečit nejen větrání a přípravu teplé vody, ale i vytápění.

Tepelná ztráta rodinných domů je dána jednak tepelnou ztrátou prostupem tepla stavebními konstrukcemi a jednak tepelnou ztrátou větráním, tedy infiltrací stavebními otvory a přímým větráním otevřením oken. Pokud má být splněn požadavek hygienických předpisů, je nutné každou hodinu vyměnit vzduch o objemu 0,5 násobku objemu objektu.

Odtahované množství vzduchu musí být samozřejmě kompenzováno stejným množstvím vzduchu, jaké bylo odtaženo. Jaké množství vzduchu to je? Přesně takové, které odpovídá hygienické výměně. Pokud by tomu tak nebylo, potom se nesplní požadavek na hygienickou výměnu vzduchu.

Toto množství musíme ohřát, a to jak v případě použití klasického tepelného čerpadla, tak v případě použití tepelného čerpadla ComfortZone. Lze polemizovat o tom, že objekty se na požadavky hygienické normy nevětrají.

To je samozřejmě relevantní a pravdě odpovídající argument, avšak jedná se o argument vztahující se na kvalitu vnitřního prostředí. Toto si musí každý vyřešit a rozhodnout sám za sebe. Nemá to však nic společného s principem tepelného čerpadla ComfortZone získat maximální množství energie z odpadního vzduchu, který by jinak opustil dům s žádným (v případě větrání okny) nebo omezeným (při použití větracích rekuperačních jednotek) využitím maximálního množství energie. Je to v podstatě ten nejlogičtější krok, který se přímo nabízí a který nás nic nestojí.

Topný výkon tepelného čerpadla se skládá ze tří částí

 

V čem spočívá konstrukční přednost Comfortzone?

Tepelné čerpadlo odtahuje "použitý a vlhký vzduch" z WC, koupelen, šaten, kuchyní apod. Tento vzduch o teplotě cca 21 °C je v tepelném čerpadle ochlazen až na teplotu - 15 °C. To znamená, že teplotní rozdíl mezi přiváděným vzduchem do tepelného čerpadla a odtahovaným vzduchem činí až 36 K. Pomocí kompresoru a chladivového okruhu tak dochází nejen k zisku energie dané rozdílem teplot mezi přiváděným a odváděným vzduchem z tepelného čerpadla, ale současně i k využití vlhkosti obsažené ve vzduchu. To znamená, že jsou maximálním možným způsobem využity tepelné zisky v domě.

Tepelné čerpadlo Comfortzone svými technickými parametry dokonce překonává tepelná čerpadla venkovní vzduch/voda o přibližně stejném výkonu. Nesmíme zapomínat (vzhledem k potenciálnímu množství energie, které je k dispozici), že Comfortzone je určeno především pro energeticky úsporné domy, jejichž celková tepelná ztráta je do cca 8 kW a obytné plochy do 240 m2.

Jaká je praxe?

Dům je postaven ve Středočeském kraji s tepelnou ztrátou cca 4 kW. Instalováno bylo tepelné čerpadlo Comfortzone CE50 - 6 v kombinaci s podlahovým vytápěním a podtlakovým systémem větrání s přívodními prvky Fresh s protihlukovou izolací. Tepelné čerpadlo není vybaveno samostatným elektroměrem pro odečet spotřeby.

 

Celková roční spotřeba domu činila 8 367 kWh. Od této hodnoty je nutné odečíst denní spotřebu na svícení, televize, lednice, pračka atd. cca ve výši 11 kWh denně. Za rok 11 x 365 = 4015 kWh. Potom konečná výše energie na pokrytí vytápění, větrání a ohřev teplé vody činí 4 352 kWh.

Tepelné čerpadlo Comfortzone CE 65-6 v kombinaci s větrací jednotkou ILTO Vent a podlahovým vytápění zabezpečuje krytí energetických potřeb domu o celkové tepelné ztrátě 6,85 kW. Nedochází k samostatnému měření spotřeby elektrické energie podružným elektroměrem. Celková spotřeba činila 14 100 kWh. Po odečtu ostatní spotřeby elektrické energie (dům je nadstandardně vybaven elektrickými spotřebiči, proto odhadujeme denní spotřebu na cca 12 kWh, což činí 4320 kWh na svícení, provoz lednice, mrazáku, temperování chodníků v zimním období apod.). Potom spotřeba na vytápění, větrání a ohřev teplé vody pro čtyřčlennou rodinu činí 9 840 kWh. Tato spotřeba prakticky odpovídá výpočtovým hodnotám v rámci programu Zelená úsporám pro tepelné čerpadlo s topným faktorem 3,2.

   

Další příklad je z Jižní Moravy. V domě byl instalován elektrický kotel v kombinaci radiátorovým topným systémem. Tepelné ztráty nezjištěny. Dům byl částečně zateplen a byla utěsněna okna. Obyvatelé prakticky nebyli schopni dům odvětrat pouze otevřenými okny, proto přistoupili k instalaci decentrálního podtlakového systému, se kterým nebyli spokojeni. Nakonec se rozhodli pro instalaci tepelného čerpadla Comfortzone CE 50-6 v kombinaci s přívodními prvky vzduchu Fresh. Aby měli jasnou představu, kolik tepelné čerpadlo ušetří, instalovali podružný elektroměr.

Původní celková spotřeba s elektrokotlem byla 22 457 kWh. Po instalaci tepelného čerpadla a podstatného zlepšení vnitřního ovzduší (a s tím související i zvýšení tepelných ztrát) se celková spotřeba dostala na hodnotu 16 379 kWh a na elektroměru pro tepelné čerpadlo byla zjištěna hodnota 12 211 kWh. Celková úspora činila 6 078 kWh. Tato úspora není omračující, ale je nutné si uvědomit, že tepelné čerpadlo je připojeno k radiátorovému systému, ve kterém se teplota topné vody pohybuje až na 50 °C, což podstatně snižuje jeho účinnost. Pokud by se instaloval podlahový systém, teplota topné vody by se snížila, tím by se zvýšila i celková účinnost tepelného čerpadla a úspory by byly pochopitelně vyšší. Z praktického hlediska by záměna radiátorového systému za podlahový byla velmi problematická.

 

Myslíte si, že ceny za vyšší investici jsou adekvátní úsporám získaným při instalaci tepelného čerpadla ComfortZone? Platí, že Váš dům bude příjemně vytopený, s dostatkem teplé vody a navíc s příjemným ovzduším, ve kterém se budete cítit dobře Vy i Vaše děti. Ne nadarmo platí: čerstvý vzduch - zdravější život.

 
 
Reklama