Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co dělá tepelné čerpadlo celé léto?

Také uvažujete o koupi tepelného čerpadla pro vytápění Vašeho domu? Máme zde pár tipů, k čemu Vám může tepelné čerpadlo AC Heating nebo jeho řídicí systém xCC posloužit v létě. Jakkoliv to může znít zvláštně, topení realizované tepelným čerpadlem AC Heating užijete i v letním období.

Tepelná čerpadla AC Heating obsahují sofistikovaný řídicí systém xCC, který se mimo jiné ovládá přes počítač pomocí webového prohlížeče, a to lokálně i na dálku, přes internet. Díky uživatelsky přívětivému nastavování zvládnete optimálněji nastavit celý systém, což přináší vyšší komfort i úspory ve vytápění. Každý systém funguje úsporně jen tehdy, když je správně nastaven.

Ohřev TV

První a asi nejsamozřejmější věcí je ohřev teplé vody (TV). V létě má tepelné čerpadlo nejvyšší možnou účinnost z celého roku, a proto jej využíváme pro ohřev teplé užitkové vody celoročně. Toto se vyplatí, pokud je spotřeba TV ca 100l/den a máme pro to vhodná řešení v podobě sad pro celoroční ohřev TV.

Nebyla by to ale tepelná čerpadla AC Heating, kdyby zde nebyla žádná další přidaná hodnota. Tepelné čerpadlo, resp. jeho řídicí systém xCC umí ovládat i čerpadlo cirkulace, které zajišťuje, aby byla teplá voda kdykoliv, bez nutnosti odtáčení, k dispozici.

Velmi atraktivní funkcí je omezení výkonu, které užijete, pokud máte venkovní jednotku tepelného čerpadla umístěnou tak, že by mohla rušit. Pokud nastavíte výkon zařízení pouze 30 procent, zaručeně Vás rušit nebude i kdybyste seděli téměř vedle ní.

Pokud jste fandové do ekologie a solárních systémů, i zde pro Vás má tepelné čerpadlo AC Heating řešení: řídicí systém xCC ovládá i solární panely, resp. jejich vybíjení a umí v případě potřeby solárním systémem zatopit do domu nebo například bazénu, pokud je to třeba.

Chlazení domu

Druhým úkolem tepelného čerpadla je chlazení domu. Říká se, že tepelné čerpadlo je obrácená lednička tak proč by tedy nechladilo. Systémy AC Heating jsou připraveny v létě přispět k užitku chlazením. Nejlepší a technicky nejčistší varianta je topit do podlahového vytápění nebo systému radiátorů, ale chlazení oddělit zvláštním okruhem, na kterém jsou zapojené radiátory s ventilátory, tak zvané fan-coily.

Každý prvek, který chladí, je nutné pečlivě izolovat, to platí zejména u novostaveb na bázi dřevostaveb (jistě nikdo nechce, aby se do konstrukce dostávalo touto cestou vlhko). Ze stejného důvodu má každý fan-coil odpad kondenzátu vzdušné vlhkosti, případně jej lze dovybavit čerpadlem kondenzátu.

Nouzově lze chladit i do systému podlahového nebo stěnového vytápění, ale je nutné na řídicím systému xCC nastavit teplotu chladicí vody takovou aby nedocházelo ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na povrchu podlahového topení. To by mohlo skončit nepěkným úrazem, po pádu uklouznutím na mokré podlaze.

Bazén – využijte chytrých možností

Tepelná čerpadla AC Heating se svým řídicím systémem xCC umí ohřívat bazén. A nejen to: řídicí systém se postará o celou bazénovou technologii, tedy nejen o dodávku tepla podle teploty v bazénovém výměníku, ale i o ovládání filtrační technologie. Filtrovat můžete podle časového schématu, v případě zakalení lze spustit filtraci natrvalo, můžete blokovat provoz bazénu po dobu vysokého tarifu (neaktivní HDO).

Regulační jedotka xCC Air

I režim ohřevu bazénu obsahuje stejně jako ohřev TUV možnost omezovat svůj výkon.

Další výstupy jsou výhodou

A je zde další plus: Řídicí systém disponuje dvěma výstupy, které můžete řídit časově a můžete je použít libovolně. Známe použití pro osvětlení, pro vířivku pro zavlažování nebo pro automatické časově řízené otevírání vrat či předokenních žaluzií. Pod jedním ovládáním máte nejen topení, chlazení, ohřev vody, ale i bazén, jeho filtraci, cirkulaci TUV, soláry, krbovou vložku, záložní zdroje tepla nebo další volitelně zapojené prvky.

Je libo vzduchotechniku?

Máme pro Vás řešení: propojení tepelného čerpadla a inteligentní řízení vzduchotechniky – řídicí systém xCC air. Vyvinuli jsme řídicí systémy, které umí ovládat pasivní vzduchotechnické rekuperační jednotky. Toto zařízení Vám pomůže po celý rok udržet při správné teplotě a ekonomice provozu požadovanou kvalitu vzduchu ve Vašem domě.

Je vidět, že tepelná čerpadla AC Heating jsou schopna Vám poskytnout široké spektrum služeb a možností, zajímavé je však, že za velmi rozumnou cenu. To proto, že je celá technologie maximálně využita.

Spolehněte se na odborníky

Specializujeme se na instalace tepelných čerpadel, měření a regulaci topných systémů, vyvíjíme vlastní software i hardware. Máme za sebou stovky úspěšných instalací tepelných čerpadel do rodinných domů, bytových domů nebo do průmyslových provozů. Jsme přesvědčeni, že i Vám dokážeme připravit chytré řešení vytápění Vašeho domu, které bude pro Vás efektivní a finančně zajímavé.


Za tým AC Heating, Ing. Lubomír Kuchynka
www.ac-heating.cz
info@ac-heating.cz
775 211 408


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...