Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo na starší otopnou soustavu? Jasná volba!

Také teď stojíte před volbou jaký nový topný zdroj zvolit?

Už Vás nebaví neustálé přikládání nebo vysoké platby za plyn a elektřinu? Je nejvyšší čas na změnu. Moderní kvalitní tepelná čerpadla s invertorem jsou zajisté v dnešní době chytrou volbou a zajímavou alternativou k uvedeným zastaralým metodám vytápění. Vždyť šetří zhruba 70 % nákladů na vytápění a návratnost investice je zpravidla 3-7 let.

Nejčastější mýty - zbavte se jich

Mnoho lidí je přesvědčeno, že tepelná čerpadla patří pouze do novostaveb a že do starších domů se tepelná čerpadla nehodí. Obvyklé mylné představy "proč tepelné čerpadlo do staršího domu nejde", jsou tyto:

  1. V domě je starý rozvod se silnými trubkami.
  2. Radiátory jsou litinové s velkým obsahem vody.
  3. Otopná soustava je otevřená samotížná.
  4. Dům má velkou tepelnou ztrátu, tepelné čerpadlo je jen pro zateplené domy, jinak nemá smysl.
  5. Tepelné čerpadlo potřebuje velkou kotelnu, ta se ve stávajícím domě nedá realizovat.

Tak. Výše uvedené patero bodů představuje pět nesmyslů, které často slýcháme a které se z neznámých důvodů doslýcháme od potenciálních zákazníků. Jistě bych našel v paměti i další, ale tyto jsou nejběžnější.

Pátrali jsme, kde se tyto nepravdy berou. Patrně se jedná o informace rozšiřované montážníky, kteří umí namontovat plynový kotel, protože to je snadné, ale do montáží složitějších celků se nepouští. Je snazší říci "To víte pane Nováku, ty Vaše silné trubky, samotížka a ještě bez zateplení, to na tepelné čerpadlo zapomeňte, já Vám sem dám pořádný kondenzační kotel a máte klid."

My jdeme cestou analýzy situace u zákazníka a přesně určíme zda se tepelné čerpadlo do daného domu hodí nebo nikoliv.

Ve skutečnosti jsou silné trubky a velké radiátory s vysokým objemem vody to nejlepší co pro tepelné čerpadlo můžete mít. Ani samotížka není problém, kotelna pro tepelné čerpadlo je zpravidla srovnatelně velká nebo menší než jakákoliv jiná. Velká tepelná ztráta rovněž nepředstavuje problém, naopak: Čím víc tepla spotřebujete, tím více šetříte a tím je rychlejší návratnost. Vše je jen otázkou zhodnocení konkrétní situace.

Ideální je provést nezávaznou konzultaci s našimi odborníky. Ti se Vám rádi budou bezplatně věnovat a dokáží Vám, zda moderní tepelné čerpadlo AC Heating má u Vás doma smysl nebo nikoliv.

Co nás bude zajímat?

Je zde několik důležitých parametrů, které sledujeme:

  1. Tepelná ztráta domu, pokud ji nevíte, odhadneme ji na základě velikosti objektu a typů materiálů ze kterých je dům postaven.
  2. Typ otopné soustavy (radiátory, podlahové topení, konvektory, vzduchotechnika...).
  3. Dimenze rozvodů otopné soustavy (průměry trubek)
  4. Způsob využití objektu (rekreační objekt, trvalé bydlení, administrativní budova)
  5. Stávající způsob vytápění
  6. Náklady na vytápění
  7. Náklady na elektřinu

Na základě výše uvedených informací vyhodnotíme zda k Vám tepelné čerpadlo lze namontovat nebo nelze, odhadneme zda se Vám tato investice vyplatí nebo nikoliv a sestavíme rámcový rozpočet.

Až do této chvíle jsme schopni vše řešit "na dálku" a šetřit tak oboustranně čas i peníze. V případě, že projevíte zájem o detailní konkretizaci a precizování rozpočtu, navštíví Vás osobně náš technik a ověří správnost navrženého technického řešení.

Máte elektrokotel?

Elektrokotel patří k nejdražším způsobům vytápění, to je jasné. Cena jedné kWh vyrobené tepelným čerpadlem je v celoročním průměru třetinová, a to je velký rozdíl. Další výhodou je možnost čerpání dotace z programu zelená úsporám. Váš elektrokotel nicméně do šrotu posílat nemusíme, můžeme jej s výhodou použít jako záložní zdroj tepla.

Máte kotel na tuhá paliva nebo krbovou vložku?

Topit v kotli na tuhá paliva nebo v krbové vložce je poměrně obtížné. To ví nejlépe každý kdo takto své obydlí vytápí a nejsou to jen majitelé starších domů. Mnoho investorů postavilo nový rodinný dům po prodeji svého bytu v paneláku a namontovali si i do novostavby takové "fajnové" topení. Časem však každý zjistí, že topit v obýváku v krbové vložce není zábavné, čisté ani příliš romantické. Topení v kotli na tuhá paliva nebo krbové vložce je pracné, přináší s sebou mnoho nepořádku, nutnost skladování topiva, plno práce s přípravou dřeva a další věci.

Majitelé otopných soustav kde fungoval kotel na tuhá paliva mohou předpokládat, že tepelné čerpadlo půjde namontovat do jejich otopné soustavy zcela bez problémů. To proto, že se obvykle starší otopné soustavy s kotlem na tuhá paliva dimenzovaly na 8 hodin provozu, tedy jsou výrazně předimenzované, konkrétně trojnásobně.

Platí totiž přibližné pravidlo: Radiátor plochy 1 m2 vydá při tepelném spádu 90/70°C stejně tepla jako radiátor s teplosměnnou plochou žebrování 3 m2 při teplotním spádu 55/45 °C. Protože se tepelným čerpadlem netopí pouze 8 hodin ale 22 hodin (tedy přibližně 3x více), jsou obvykle radiátory v těchto případech dimenzovány pro tepelné čerpadlo zcela správně.

Máte obavu z nedostatečných radiátorů?

Tepelná čerpadla pracují s teplotami otopné vody maximálně 55-60°C. Tepelná čerpadla AC Heating jsou řízena nejmodernějším regulačním systémem xCC, který optimalizuje neustále topný faktor snižováním teploty otopné vody na nejnižší možnou úroveň. Pokud se ale venkovní teploty pohybují nízko a otopný systém není dostatečně dimenzovaný, je zapotřebí vyhodnotit kolik dní v roce k tomuto stavu dochází. Pokud jsou teploty otopné vody přes 55°C zapotřebí pouze při venkovních teplotách pod -10°C a méně, není nutné ihned měnit radiátory. Tento stav nastane jen několik málo dní v roce. Pro tento stav má náš řídicí systém připravenu funkci pro automatický přechod do alternativního režimu, kdy se tepelné čerpadlo může vypnout a aktivuje se pouze záložní zdroj tepla.

Standardně se při dimenzování snažíme o to aby tepelné čerpadlo samo o sobě pracovalo do co nejnižších teplot, ale pokud to otopná soustava neumožňuje, neznamená to, že bude v objektu zima. Pouze bude vyšší poměr dodané bivalentní energie. Kdykoliv lze otopnou soustavu samozřejmě vylepšit, ale díky inteligentnímu řízení to není zapotřebí dělat ihned. Lze nejprve podrobit topný systém zkoušce v "ostrém" provozu a na základě konkrétních provozních zkušeností a čísel konat či nekonat patřičné kroky.

Tento přístup je podstatně efektivnější než zbytečně vysoká investice do vysokoteplotního tepelného čerpadla, které pracuje s nízkým topným faktorem.

Faktem ale zůstává, že nejlépe je vše prodiskutovat s odborníky. Jsme i v této věci plně k dispozici.

Spolehněte se na odborníky

Specializujeme se na instalace tepelných čerpadel, měření a regulaci topných systémů, vyvíjíme vlastní software i hardware. Máme za sebou stovky úspěšných instalací tepelných čerpadel do rodinných domů, bytových domů nebo do průmyslových provozů. Jsme přesvědčeni, že i Vám dokážeme připravit chytré řešení vytápění Vašeho domu, které bude pro Vás efektivní a finančně zajímavé.

Za tým AC Heating, Ing. Lubomír Kuchynka
www.ac-heating.cz
info@ac-heating.cz


Ke stažení


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...