Pečivo a topný olej? Již 32 let je toto spojení úspěšné
Lákavé chuťové zážitky, ale i mnoho topenářských překvapení nabízí pekařství PAUL ve Fibichově ulici. Za vůní, chutí a příznivou cenou pečiva zde stojí i extralehký topný olej jako stabilní zdroj tepla pro pečení, ale i tepla pro vytápění objektu.
Pekařství Paul s.r.o., které provozuje rodina Vondřichových, peče podle tradičních receptur od listopadu 1991. Pokud se na chvíli postavíte před prodejnu v Mělníku, určitě si všimnete, že sotva ji jeden zákazník s menším nebo větším sáčkem s pečivem opustí, velmi brzo se dostaví další. Na tom má velkou zásluhu nejen dodržování tradičních receptur, kvalitních surovin a pečicích procesů, ale i příznivá cena pečiva. A v ceně má, jak je snad všem u pekárny zřejmé, významné zastoupení cena tepla, bez kterého se nic upéct nedá.
Obr. První pece dovezené z Francie spustili Vondřichovi v Mělníku v listopadu 1991 a začali zákazníkům mj. nabízet tehdy unikátní francouzské bagety, na které se stály fronty. Dnešní sortiment je násobně větší. (Foto a copy: autor, Pekařství Paul)
V objektu ve Fibichově ulici nebylo možné využít zemní plyn. Proto si Vondřichovi pro provoz pecí zvolili extralehký topný olej. Tradiční způsob pečení, který dává pečivu unikátní a nezaměnitelné vlastnosti, vyžaduje i páru. Zdroj tepla proto musí být velmi dobře regulovatelný. Pečení probíhá při teplotách 180 °C až 250 °C dle typu výrobku, a to velmi šetrně sálavým teplem nikoli jako v cyklotermické peci. Výrobky se nevysušují a pečením vzniklá kvalitní kůrka udržuje v pečivu vlhkost, což prodlužuje jeho čerstvost.
Vondřichovi pečou pečivo od září 1999 i ve Mšeně. Tam mají původní historickou zděnou parní pec vytápěnou dřevem, ze které pochází specialita – Mšenský kváskový chléb. I v této pekárně se však využívá topný olej pro vytápění rotační pece.
Obr. „Toto je naše mělnická parnička“, říká pan Vondřich. Na pečení se podílí i pára. (Foto a copy: autor)
Richard Richtermoc, který redakci TZB-info exkurzi do pekárny v Mělníku domluvil, je předsedou představenstva skupiny NRG, která pro pekařství v Mělníku, ale i ve Mšeně, topný olej dlouhodobě dodává. Technici z NRG mají na starosti i servis a údržbu všech instalovaných technologií, které nějak s topným olejem souvisí. Navíc aktuálně skupina NRG kompletně navrhla a realizovala projekt rozšíření olejové technologie v Mělníku. Důvodem je úprava horního podlaží v objektu na moderní byty, které potřebují jak vytápět, tak i dostatek teplé vody. Cílem naší návštěvy bylo se podívat, jak takové olejové hospodářství a nová kotelna na topný olej, přímo v centru města Mělník, vypadá.
Kotelna na topný olej nevyžaduje víc prostoru než kotelna plynová. V Mělníku se kotelna včetně čtyř čerpadlových skupin pro zřizované byty a jedné skupiny pro přípravu teplé vody vešla do stísněného prostoru po bývalé toaletě na pavlači. Toto řešení toalet bylo v době výstavby domu okolo roku 1890 standardní. Nepřímo vytápěné zásobníky teplé vody pro byty jsou umístěny v sousední malé místnosti za stěnou.
Obr. Kondenzační olejový kotel Warmflow I26 S se jmenovitým výkonem 21 až 27 kW, čerpadlové skupiny Barberi, expanzní nádoba, regulace, měřiče tepla, a další příslušenství se vešly do těsného prostoru bývalé toalety. (Foto a copy: autor)
Pro pečicí pece je zásadní zdroj tepla s teplotou nad 100 °C, ale vytápění a příprava teplé vody jsou koncipovány na úsporný, kondenzační provoz kotle. Tomu odpovídá nutnost zřídit odvod kondenzátu a odvod spalin pro tzv. mokrý provoz.
Obr. Úkol vyřešit odvod kondenzátu byl v bývalé toaletě triviální. Ale ani odvod spalin nebylo nutné řešit složitě. (Foto a copy: autor)
Pro rozvod topného oleje k pecím a ke kotli stačí ohebná měděná trubka s malou dimenzí. Snadná tvarovatelnost trubky umožňuje její vedení podél stěn, okolo rohů atp. Ve vnitřním prostoru, kde nehrozí mechanické poškození, ji zpravidla není třeba ukládat do chráničky.
Obr. Ve venkovním nadstřešním prostoru dílny přistavěné k domu v roce 1928 vede olejové potrubí ke kotli v chráničce z nerezové vlnovkové trubky doplněné tepelnou izolací. (Foto a copy: autor)
Obr. Vytápění topným olejem vyžaduje instalaci nádrží s povinnou výbavou. Tři dvouplášťové nádrže o celkovém objemu 3 000 litrů jsou umístěny v přízemí domu. Topný olej je z nich pomocí centrální olejové čerpací skupiny tlakově přiváděn k hořákům v pecích a nyní i ke kotli pro vytápění. (Foto a copy: NRG Group)
Závěr
Topný olej v ČR patří mezi méně využívané zdroje tepla. Pochází z ropy, jde tedy o fosilní palivo. Jeho obnovitelný potenciál je však značný. Již dnes lze využívat certifikovaný topný olej s podílem FAME nebo HVO až do 30 % (biosložky nebo složky původem z recyklace odpadních surovin). Podle slov Richarda Richtermoce se prověřují výroba a využití topného oleje, který bude plně obnovitelný a na který čekají milióny domácnosti s olejovým vytápěním v Německu, Rakousku, Švýcarsku aj. Skutečnost, že topný olej v České republice zůstává v sortimentu paliv, ukazuje, že pro řadu zákazníků má mnoho předností.
The PAUL bakery on Fibichova Street in Mělník offers tempting taste experiences, as well as many heating surprises. Behind the aroma, taste and favorable price of the pastries here is extra-light heating oil as a stable source of heat for baking, but also for heating the building.