Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

5 důvodů, proč netopit uhlím (už nikdy)

Spalování uhlí s sebou nese významné dopady na lidské zdraví, ovzduší, zemědělskou produkci, ekosystémy a materiály budov. Česká vláda proto chystá řadu nástrojů, které mají vést ke snížení počtu kotlů na uhlí v domácnostech.

1. Zdražuje se a bude se zdražovat

Cena uhlí raketově roste. V České republice se vývoj spotřebitelských cen hnědého uhlí za posledních 10 let zdvojnásobil, v celosvětovém měřítku je vývoj mnohem prudší, jen v roce 2016 se zvýšila cena uhlí o 70 %. A zdá se, že nastavený trend jen tak něco nezvrátí. Důvodem je snižování těžby uhlí, postupné vyčerpání zdrojů i vyšší zdanění ze strany většiny států, včetně České republiky.

2. Stát chce dostat uhlí z domácností

Česká vláda chystá řadu nástrojů, které mají vést ke snížení počtu kotlů na uhlí v domácnostech, například antifosilní zákon nebo tzv. uhlíkovou daň, která zdraží uhlí až o 100 %. Národní program snižování emisí předpokládá zdanění hnědého uhlí pro domácnosti od roku 2018 a připravuje omezení dostupnosti kotlů na uhlí pod 300 kW. Cílem je úplný zákazu prodeje teplovodních kotlů na hnědé uhlí od roku 2025.

A co říká Státní energetická koncepce? Očekávané využití hnědého uhlí v domácnostech se mezi roky 2010 a 2020 sníží o 58 %. K roku 2030 dokonce o 90 %!


3. Uhlí není dost, už teď se dováží

Uhlí je neobnovitelné fosilní palivo. A v českých dolech se právě dobírají poslední zásoby. Další uhlí leží za těžebními limity, jejichž prolomení by si podle studie Ministerstva průmyslu a obchodu pouze na dole Bílina vyžádalo z hlediska ekologických a zdravotnických dopadů do roku 2050 o 10 miliard korun více, než kdyby se limity neprolamovaly. Již nyní ve velkém dovážíme uhlí z Polska, mezi lety 2009 a 2016 vzrostl objem dovezeného uhlí desetkrát a pravděpodobně dále poroste. Potřebují ho nejen domácnosti, ale také teplárny a elektrárny, proto začíná být nedostatkovým zbožím a jeho kvalita se snižuje.

4. Ničí naše zdraví a ovzduší

Spalování uhlí sebou nese významné dopady na lidské zdraví, ovzduší, zemědělskou produkci, ekosystémy a materiály budov. Spalováním uhlí vzniká mnoho škodlivých látek: oxid siřičitý, oxid uhličitý, oxidy dusíku, drobné prachové částice, těžké kovy, různé karcinogenní látky a amoniak, ale zvyšují se také koncentrace ozonu, sulfátů a nitrátů v ovzduší. Vedle předčasných úmrtí způsobují látky uvolněné při spalování uhlí zvýšenou nemocnost, rakovinu, astma, bronchitidy i genetické vady a jiné zdravotní potíže u novorozenců, jejichž matky dýchaly tyto látky v době těhotenství.




5. Topení je špinavé a pracné

Komu se do budoucna chce obsluhovat špinavé uhelné kotle, skládat uhlí, dohadovat se s dopravcem, kolik toho uhlí vlastně přivezl, že je špatná kvalita a že je mokré?

Řešením jsou dřevěné pelety – topte zdravě a komfortně

Co jsou pelety

Pelety se vyrábějí ze dřeva, jsou to malé válečky drcených pilin a hoblin. Mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm. Vyznačují se vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Díky své standardizované velikosti pelety umožnují plně automatické vytápění dřevem, bez štípání polínek i přikládání do kotle.

Ušetříte s peletami?

Pelety dlouhodobě patří k nejlevnějším topivům. Náklady na vytápění pro průměrnou domácnost se stabilně drží pod cenami elektřiny a topného oleje. Jsou srovnatelné s cenami hnědého uhlí, které vyjde jen o málo levněji. V poměru cena / výkon jsou však pelety jednoznačně nejlepší nabídka na trhu s ohledem na vysoký komfort čistého a plně automatického vytápění z domácích zdrojů.




Za kolik vytopíte rodinný dům?

Rodinný dům s peletami vytopíte průměrně za 20 až 30 tisíc Kč ročně. Záleží na tom, jestli používáte pelety i k přípravě teplé užitkové vody. Průměrný rodinný dům spotřebuje kolem 4 až 5 tun dřevěných pelet ročně. Nízkoenergetické domy jsou úspornější a spotřeba pelet se v jejich případě pohybuje kolem 1 až 2 tun ročně.

TIP: Kde sehnat levnější pelety?

Doporučujeme nakupovat pelety těsně po skončení topné sezony, tedy na jaře a v létě, kdy výrobci každoročně nabízejí velké sezónní slevy. Pelety jsou v létě až o 20 % levnější. Pokud máte doma dostatečné skladovací prostory, můžete je nakoupit dopředu na celou topnou sezonu. V průměrném rodinném domě ušetříte 4 až 6 tisíc Kč.


Jak poznat kvalitní pelety?

Kvalitní pelety poznáte podle certifikátu, který se jmenuje ENplus. Hledejte kulaté razítko s označením A1, to jsou pelety nejvyšší kvality vhodné pro vytápění v domácnostech. Certifikaci má více než 85 % všech pelet, které se v České republice vyrobí.

Je českých pelet dost?

Ano, české pelety se vyrábějí ze dřeva, které je obnovitelným zdrojem. V českých lesích a na pilách je ho dostatek a výroba pelet tak stále roste. V roce 2016 překročila laťku 300 tisíc tun, z čehož se dvě třetiny vyvezly, ale brzy mohou být využívány v českých domácnostech.



Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...