Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přizpůsobte si kotel na pelety podle svého

Pokud chcete vytápět pevným palivem, a přitom se o topení co nejméně starat, je nejlepší zvolit automatický kotel na pelety. Ze všech možností nabízí nejvyšší komfort, protože většinu práce udělá za vás. Pro snadnou údržbu můžete použít užitečné příslušenství. Kotel se navíc vejde i do velmi malých prostor.

Český výrobce OPOP vyrábí kotle na pelety už více než 15 let. Za tu dobu uvedl na trh několik novinek, které vytápění peletami velmi zpříjemňují. Díky široké nabídce modelů Biopel mini si vyberete přesně takový kotel, který vám bude vyhovovat.

Hravě i do malé kotelny

Pokud nemáte místa nazbyt, můžete zvolit kotel na pelety Biopel mini ve verzi tower. Toto konstrukční uspořádání je velmi úsporné na prostor, na šířku má pouze 35 centimetrů. Zásobník pelet je umístěný nahoře a díky tomu je Biopel mini tower nejužším peletovým kotlem na trhu. V nabídce je ve čtyřech výkonech a se zásobníkem na 40 nebo 60 kilogramů pelet.

Pro delší dobu bez přikládání

Pokud nemusíte šetřit každý centimetr místa, je ideální Biopel mini v klasické verzi s kompaktní násypkou. U tohoto kotle si můžete zvolit, zda zásobník pelet umístíte vlevo nebo vpravo od kotle. Záleží, která možnost je pro vás vhodnější vzhledem k dispozicím kotelny.

Kotel Biopel mini se vyrábí v pěti variantách výkonu od 11 do 40 kW. Objem kompaktního zásobníku si můžete vybrat ve verzi 150 nebo 225 kilogramů. Čím větší zásobník si pořídíte, tím menší budete mít práci s doplňováním paliva.


Obvykle je potřeba dosypat pelety do kompaktní násypky jednou za pět dnů. Jakmile zásobník naplníte, nemusíte se dál o přikládání starat. Podavač pelet automaticky dodává palivo k roštu hořáku a řídicí jednotka kotle reguluje vytápění podle nastavené teploty.

V nabídce OPOP najdete také externí zásobník na pelety, který pojme až 350 kilogramů pelet.

Příslušenství pro snazší údržbu

Automatické kotle na pelety se vyznačují téměř bezobslužným režimem. To platí také pro čištění a nutnou údržbu. Při používání kvalitních pelet zůstává pouze malé množství popela. U kotlů s nižším výkonem prakticky stačí popel vynést jednou za měsíc.

Pro kotle s výkonem nad 30 kW doporučujeme dokoupit u OPOP jako příslušenství automatické odpopelnění. Obsahuje kontejner, kam je popel pěchovaný, a spouští se samo v pravidelných intervalech. V závislosti na výkonu vystačí kontejner až na několik měsíců. Během této doby nemusíte popel vůbec řešit.

Druhým užitečným příslušenstvím je automatické čištění výměníku a hořáku pomocí stlačeného vzduchu kompresoru, které zvyšuje komfort používání kotle. V případě manuálního čištění doporučujeme údržbu provádět jednou za tři měsíce a zabere maximálně pět minut. Při instalaci automatického čištění se nemusíte o údržbu starat půl roku.


V nabídce OPOP si může zákazník vybrat, zda chce příslušenství rovnou z výroby, nebo si ho pořídí dodatečně. U verzí Biopel mini označených „plus“ je automatické odpopelnění a automatické čištění výměníku a hořáku namontované rovnou z výroby.

Zároveň je možné koupit si příslušenství samostatně a namontovat si ho doma. Rozdíl mezi kotlem bez příslušenství a s ním vidíte na obrázku.


Inteligentní konstrukce kompaktní násypky

Během roku 2022 prošla kompaktní násypka kotle Biopel mini užitečnou úpravou konstrukce. V původní verzi bylo pro otevření dveří s hořákem potřebné místo na straně, a tak kotel nemohl stát například těsně u pevné stěny.

Po úpravě se otevřená kotlová dvířka, na nichž je peletový hořák, zasouvají do prostoru kompaktní násypky, a tím šetří místo kolem kotle. Majiteli se tím otevírá víc možností, kam může sestavu v kotelně nebo technické místnosti umístit.