Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybíráte vytápění pro svůj dům? S kotlem od OPOP se nespálíte

Kotle na pevná paliva od OPOP se vyrábějí ve Valašském Meziříčí už víc než 60 let a v posledních měsících se výroba doslova nezastaví. Jak vybrat kotel do novostavby? Jaké palivo zvolit a kdy můžete mít objednaný kotel doma? Zeptali jsme Ing. Romana Boczka, který má v OPOP na starost obchod a servisní síť.

Pelety, nebo dřevo? Klidně oboje.
Pelety, nebo dřevo? Klidně oboje.

V OPOP vyrábíte kotle na pevná paliva s manuálním i automatickým provozem. Jaké jsou největší výhody automatického kotle?

Největší výhodou automatického kotle na pelety je, že je schopen sám zapálit plamen v hořáku a rovněž plamen nechat vyhasnout. Díky tomu funguje podobně jako kotel plynový. Další výhodou je možnost řízení provozu kotle prostřednictvím internetového připojení, které je součástí základní výbavy.

Podstatné jsou i minimální rozměry kotle a modulární systém dodání. Díky minimálním rozměrům lze kotel umístit i do velmi malé kotelny. Kotel, hořák a násypku dodáváme v samostatných baleních, což umožňuje pohodlnou přepravu i instalaci kotle v kotelně.

K peletovým kotlům můžete připojit širokou škálu příslušenství, které provoz kotle ještě více zjednoduší. Jde například o automatické odpopelnění nebo automatické čištění.

Kotel na pelety Biopel mini.
Kotel na pelety Biopel mini.

Kdo si raději pořizuje kotel na dřevo s manuálním přikládáním?

Kotle na dřevo s manuálním přikládáním si pořizují zákazníci, kteří bydlí v oblastech, které nejsou plynofikované. Dále zákazníci, kteří mají vlastní les a jejich náklady na vytápění jsou pouze čas a energie vynaložená pro přípravu palivového dřeva.

Může jít také o zákazníky, kteří mají plynový nebo elektrický kotel a chtějí spalováním dřeva ušetřit náklady na vytápění. Nesmím zapomenout ani na ty, pro které je topení dřevem tradicí, se kterou se nechtějí rozloučit.

Jaký je hlavní rozdíl mezi vytápěním peletami a dřevem?

Hlavní rozdíl je v automatickém provozu peletového kotle. Pokud máte v zásobníku kotle pelety, tak kotel topí automaticky podle požadavků pokojového termostatu.

U kotle na dřevo musíte přikládat, abyste dosáhli požadované tepelné pohody. Pokud používáte kotel na dřevo v kombinaci s akumulační nádobou, je to jednodušší. Po nahřátí vody v akumulační nádobě si můžete po určitou dobu užívat tepelnou pohodu i bez přikládání. Ale jakmile voda v akumulační nádobě vychladne, je potřeba znovu ručně přiložit.

Je kotel na pevné palivo vhodný také do novostavby?

Kotel na pevná paliva určitě můžete použít jako hlavní nebo doplňkový zdroj tepla i v novostavbě. Důležité je počítat s kotlem už při projektu. Naplánujte umístění kotelny, rozmyslete si, jakým palivem budete chtít topit a kde ho budete skladovat. Samozřejmě je také potřeba vybavit novostavbu komínem pro odvod spalin z kotle.

Jaký kotel vybrat? Ing. Roman Boczek má přehled.
Jaký kotel vybrat? Ing. Roman Boczek má přehled.

Jak je to s výkonem kotle? Platí čím vyšší výkon, tím lepší?

Vždy je potřeba se při stanovení výkonu kotle poradit s odborníkem – projektantem nebo topenářem. Výkon kotle musí být pro každý objekt správně stanovený a v opačném případě to bude znamenat problém.

To platí hlavně pro kotle s ručním přikládáním na dřevo nebo uhlí. Pokud potřebujete vytápět dům kotlem o výkonu 10 kW a pořídíte si kotel s vyšším výkonem (například 20 kW), přijdou při vytápění problémy. Kotel budete muset takzvaně dusit a projeví se to například dehtováním.

Pouze při použití systému vytápění s akumulační nádobou může být výkon kotle vyšší, než je výkon potřebný pro vytápění domu. V tomto případě se totiž přebytečný výkon ukládá v podobě ohřáté vody uvnitř akumulační nádoby.

Druhý důležitý parametr je účinnost. Jak mají zákazníci vybírat?

U tohoto parametru je to jednodušší – čím vyšší účinnost, tím lépe. Kotle od OPOP s přehledem dosahují účinnosti nad 90 procent. Díky tomu nepotřebují tolik paliva.

Pracujete v OPOP dlouhé roky. V čem vidíte největší vývoj?

Pracuji v OPOP déle než 10 let a největší změna je viditelná v produktovém portfoliu. Vyrábíme peletové kotle ve výkonovém rozsahu 10–200 kW, zplynovací kotle na dřevo ve výkonovém rozsahu 16–25 kW, máme připravenou řadu zplynovacích kotlů ve výkonovém rozsahu 35–55 kW.

Zákazníci můžou zvolit také automatické kotle na pelety a uhlí nebo kombinované kotle na dřevo a pelety. Posun není jen v šíři řady, ale i v designu produktů a jejich technické úrovni a spolehlivosti. Kromě toho připravujeme pro uvedení na trh také peletová kamna a další nové produkty.

Víme, že v posledních měsících se prodloužily dodací lhůty nejen u paliva, ale i pro nové kotle. Jak je na tom s dodáním OPOP?

V porovnání s loňským rokem máme dvojnásobné prodeje a ještě víc objednávek. Dodací lhůty se prodloužily hlavně kvůli vysoce rostoucí poptávce od všech dodavatelů topenářské techniky.

V OPOP jsme se dostali na dodací lhůty v rozmezí 4 až 8 měsíců podle typu výrobku. I nadále se snažíme zvýšit objem výroby a tím zkrátit dodací termíny tak, aby se kotle OPOP dostaly k zákazníkům co nejdřív.

Výroba kotlů OPOP ve Valašském Meziříčí.
Výroba kotlů OPOP ve Valašském Meziříčí.