Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výměna kotle na tuhá paliva ze plynový kotel v rámci kotlíkové dotace

"Vytápění na plyn je výrazně ekologičtější a je velmi pohodlné. V rámci Kotlíkové dotace některé kraje dokonce poskytnou finanční příspěvek tak, aby byla kompletní výměna kotle a modernizace vytápění uhrazena ze 100 %. Taková nabídka v ČR ještě nikdy nebyla", řekl pro elektronický zpravodaj Pro města a obce 1/2016 Jan Valenta, předseda rady Českého plynárenského svazu a pokračoval:
"Státy EU postupně kotle na tuhá paliva zakazují. Volba nového uhelného kotle není cesta správným směrem, protože nejenže poroste cena uhlí, ale nelze ani vyloučit, že brzy dojde k dalšímu zpřísnění limitů pro znečišťování ovzduší, kterému ani moderní uhelné kotle nevyhoví. Odhaduje se, že v roce 2025 už nebude mít uhlí v lokálních topeništích místo.


Podmínky pro výměnu kotle s podporou kotlíkové dotace, jak je uvedl časopis www.promestaaobce.eu
Vytápění na plyn je ekologičtější a pohodlnější. Jednoduše otočíte knoflíkem nebo nastavíte teplotu na ovladači. Po výměně kotle na plyn již nikdy nebudete muset přikládat, objednávat a skládat uhlí, vynášet popel a tak dále. Uvolní se vám i skladovací prostor nutný pro zásoby uhlí, nebudete potřebovat plechovou popelnici na žhavý popel ani častěji malovat zaprášené interiéry. Všechny tyto náklady je nutné připočítat k ceně uhlí, a tak vychází levněji plyn."

Nabídka plynárenských společností - využití kotlíkové dotace a přechod na plynový kotel - jednoduše na klíč

Pokud chce majitel domu využít kotlíkovou dotaci na výměnu uhelného kotle za plynový, může využít služeb českých plynárenských společností, které jsou připravené mu s celým procesem výměny kotle pomoci. Nejen zákazníci, ale všichni zájemci o plynový kotel mohou u RWE, E.Onu nebo Pražské plynárenské požádat o výměnu kotle „na klíč“:

  • bez papírování a obíhání úřadů, demontují stávající kotel, zajistí jeho ekologickou likvidaci, úpravu spalinové cesty, vložkování komína, zajistí energetický posudek domu, výstavbu přípojky i nové otopné soustavy, montáž kotle, služby energetického specialisty i projektové dokumentace atd.

Dle slov plynárenských společností „stačí projevit zájem“. Video z tiskové konference RWE, E.Onu nebo Pražské plynárenské

"Pořízením nového moderního kotle na plyn také získáte další výhodu – významně zvýšíte hodnotu nemovitosti. Zároveň se lidé v současné době nemusí obávat zvyšování ceny plynu. Naopak. Nastává právě opačný trend a cena plynu bude pomalu klesat. Shodují se na tom i všichni analytici", uzavřel Jan Valenta.

Porovnání dodavatelů plynu uvádí nezávislý Kalkulátor cen energií TZB-info

Kotlíkové dotace 2015 - výběr nejdůležitějšího

  1. Výměny kotlů mohou být realizovány pouze v rodinných domech.
  2. Veškeré tepelné zdroje musí splňovat Směrnici o Ekodesignu.
  3. Pokud dům nesplňuje min. energetickou třídu C, je nutné realizovat některá stanovená mikro-energetická opatření.
  4. Kotle na biomasu, tepelná čerpadla a solární systémy mohou instalovat pouze kvalifikovaní topenáři.
  5. Výše dotace je od 70 do 85 %, maximální uznatelné náklady jsou 150 tis. Kč.
  6. Uznatelnost nákladů a výdajů pro dotaci je od 15. července 2015.
  7. Uznatelnými náklady jsou výměna zdroje tepla vč. otopné soustavy a souvisejících stavebních prací a projektové dokumentace.



 
 
Reklama