Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotlíkové dotace v doprovodném programu veletrhu Aqua-therm Praha 2016

Podpora státu je velkorysá, ale odborná veřejnost má řadu otázek. Doprovodný program reaguje na situaci a s přednáškami, otázkami a odpověďmi na ně přijdou odborníci z praxe, zástupci výrobců i zástupci SFŽP ČR. Vstup je na základě regitrace zdarma, můžete si rezervovat i místa v sále.

Od ledna spuštěný celorepublikový dotační titul na výměnu kotlů na tuhá paliva pro rodinné domy s celkovou výší evropské dotace 9 miliard Kč pro 2016 – 2020 běží. Podpora státu je velkorysá, dotační titul je celorepublikový. O dotaci je zájem, jeden příklad za všechny: v Pardubickém kraji stačil jediný den a peníze, které měl kraj připravené na dotace na výměnu neekologických kotlů, jsou předběžně vyčerpány. Přitom pro první výzvu měl Pardubický kraj k dispozici 100 milionů korun. Zájem je i v ostatních krajích a tak jsme pro doprovodný program připravovali přednášky s titulem Kotlíkové dotace – fáze realizace. Mezi tématy měla být moderní regulace, nová pravidla na kontroly kotlů, technologické novinky atd.

V poslední době se však objevilo trochu jiné téma. Diskutuje se zejména o kotlích na uhlí, jelikož se začínají objevovat kotle, které zjevně nesplňují parametry směrnice o Ekodesignu a nemohou tedy plnit emisní limity. Zákazník tím podstupuje několik rizik. I když mu jde jen o cenu a ekologie ho nezajímá, zavazuje se kotel používat min. 5 let. Co když nebude mít ani takovou životnost? Odborníci akceptují volbu státu – požadavek ekodesignu, ale proč ne se vším všudy? Proč se upustilo od ověřování výrobků autorizovanou osobou, které je u českých výrobců prakticky nenapadnutelné?

Ale odborníci pokládají i další otázky: je správné se spoléhat na uhlí pro RD, bude reálně pro maloobchod k dispozici? Kdo provedl poměrně složitý přepočet z naměřených hodnot na parametry dle ekodesignu? Mluví se o promarněné šanci, kdy pro tepelná čerpadla mohl existovat objektivní parametr SCOP, který by zjednodušil orientaci na trhu tepelných čerpadel atd.
Právě řada otázek vedla k tomu, že první bok, kerý je věnován kotům na tuhá paliva, je nejobsáhlejší. Například tepelná čerpadla v této části doprovodného programu přišla zkrátka, ale obnovitelným zdojům energie je věnován doprovodný program ještě v pátek.

Doprovodný program reaguje na situaci a s přednáškami, otázkami a odpověďmi na ně přijdou odborníci z praxe, zástupci výrobců i Ing. Jakub Hrbek, ředitel Odboru řízení národních programů a Ing. Bohdan Polák, ředitel Odboru ochrany ovzduší a OZE, SFŽP ČR.


V programu vystoupí řada odborníků, kteří jsou s realitou a problematikou kotlíkové dotace denně v kontaktu a tak určitě budou přednášky zajímavé a diskuse živá.

  • Srdečně Vás zveme ve čtvrtek 3.3.2016 od 10.30 hod. do kongresového sálu v hale II.
  • Vstup na Aqua-therm Praha i doprovodný program je zdarma na základě registrace.

ČTVRTEK 3.3.2016:
Kotlíková dotace - přichází fáze realizace

Kongresový sál v hale II, 10:30 – 16:00 hodin
Pořadatel: portál TZB-info

Program:
  • Úvodní slovo – přehled čerpání, seznam dotovaných zdrojů, další vlny kotlíkové dotace
    Ing. Jakub Hrbek, ředitel Odboru řízení národních programů
    Ing. Bohdan Polák, ředitel Odboru ochrany ovzduší a OZE, SFŽP ČR
Blok I: Kotle na tuhá paliva
  • Kotlíkové dotace - rádce na TZB-info – Ing. Vladimír Stupavský, TZB-info
  • Očekáváme menší emise, očekáváme správně? - Ing. Jiří Horák, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
  • Kvalita kotlů - Ing. Mojmír Krátký, výkonný ředitel APTT
  • Jak se zkouší kotle? – Milan Holomek, vedoucí zkušebny tepelných a ekologických zařízení, SZÚ Brno
  • Jak kontrolovat kotle? Legislativní novinka: kontroly provozovaných kotlů – Ing. Zděněk Lyčka
    V letošním roce se musí rozběhnout pravidelné kontroly kotlů na pevná paliva. Jaký je mechanismus autorizace kontrolorů, způsob vedení centrální evidence a podrobnosti o dokladech o kontrole.
  • Kontroly komínů před výměnou kotle na tuhá paliva, nové materiály – Společenstvo kominíků ČR
  • Dotovaný kotel na uhlí? - Závazek na řadu let, který vás může přijít hodně draho - Marek Řebíček, Kloboucká Energo
  • Nabídka kotlů na dřevo a pelety pro kotlíkové dotace, kvalita a dostupnost pelet – Ing. Vladimír Stupavský, Česká peleta
Kotle na plyn
  • Podmínky výměny kotle na tuhá paliva za kotel na plyn
  • Nový systém vložkování komína pro kondenzační kotle a inovativní plynový kotel vhodný pro generační výměnu kotlů - Ing. Jan Soukup, Brilon
Tepelná čerpadla:
  • Podmínky výměny kotle na tuhá paliva za tepelné čerpadlo, stav tepelných čerpadel na českém trhu - Ing. Josef Slováček, AVTČ

Diskuse bude probíhat průběžně a na závěr bloků.
Změna programu vyhrazena. Případně změny budou zahrnuty do elektronické verze doprovodného programu.


KOTLÍKOVÁ DOTACE na TZB-info
Informace k dotačnímu titulu najdete na TZB-info v projektu Kotlíková dotace, který byl spuštěn od 1.1.2016 a obsahuje již řadu aktuálních článků a komentářů, informace z krajů, videonávod na výběr kotle, dokumenty i výši dotace, informace k ekodesignu, rozdíly a návaznost na program Nová zelená úsporám, ale i např. související komíny a kouřovody.

 
 
Reklama