Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investice do polského terminálu na zkapalněný zemní plyn je dobrou zprávou i pro vytápění

Rozšíření kapacity LNG terminálu zvyší konkurenci pro zemní plyn z Ruska.

Dobrou zprávou pro uživatele zemního plynu pro vytápění je, že Evropská komise schválila investici 130 milionů EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) na rozšíření terminálu zkapalněného zemního plynu (LNG) ve Svinoústí (Świnoujście) na severozápadě Polska.

Projekt zvýší kapacitu terminálu pro přeměnu LNG na jeho plynnou formu, uložení plynu a zajištění snadného transportu. Financování z EFRR bylo možné zejména díky významnému regionálnímu rozměru projektu. LNG z terminálu se bude přepravovat prostřednictvím nově vybudovaných propojovacích vedení do dalších zemí, včetně pobaltských států, Slovenska, Česka a Ukrajiny. Místopředseda pro energetickou unii, Maroš Šefčovič, k tomu uvedl, že oceňuje závazek Polska k diverzifikační politice, která je středem strategie vytváření energetické unie EU. Je to další klíčový krok k posílení bezpečnosti dodávek zemního plynu pro celou střední a jihovýchodní Evropu, pro zvýšení konkurence na regionálním trhu s plynem a zajištění bezpečné, spolehlivé a cenově dostupné energie pro průmysl i domácnosti.

Výstavba terminálu LNG byla v předchozím rozpočtovém období EU podpořena grantem ERDF ve výši 224 milionů EUR. Výstavba terminálu je součástí pokračujícího úsilí o dosažení energetické nezávislosti a klimatických cílů EU.

Z faktu, že do projektu vložila finance EU, lze odvodit, jak silný význam Evropská komise zemnímu plynu jako zdroji energie i do budoucnosti přikládá.

Zdroj
https://ec.europa.eu/info/news/energy-union-eu-invests-upgrade-polish-liquefied-natural-gas-terminal-swinoujscie-2019-oct-18_en

 
 
Reklama