Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stacionární plynové kondenzační kotle mají specifické přednosti, i v menších výkonech

V záplavě informací o tepelných čerpadlech se ztrácí fakt, že kondenzační plynové kotle jsou v České republice stále nejprodávanější zdroje tepla, potvrdil Ing. Václav Švorčík, který zajišťuje technickou podporu pro plynové kotle značky Buderus. V sortimentu jsou kotle s výkony od 15 až do 1 200 kW.

V nabídce jsou stacionární kotle Buderus dvou základních konstrukční řešení. S výměníkem z ušlechtilé nerezové oceli nebo z hliníkové slitiny. Každé z těchto řešení má své přednosti, které vyniknou při odpovídajícím řešení otopné soustavy a dodržování provozních parametrů. Z pohledu vlastností otopné vody je to zejména změkčení vody na požadovanou úroveň pro kotle s nerezovým výměníkem a odsolení otopné vody posuzované přes její elektrickou vodivost pro kotle s výměníkem z hliníkové slitiny.

Pro starší otopné soustavy je výhodné volit kotle s velkým vodním objemem, který vyrovnává neznalost přesných projektových parametrů otopné soustavy.

Podobně i rozhodnutí, zda otopnou soustavu napojit na kotel systémem Tichelmann nebo přes hydraulický vyrovnávač tlaků, „anuloid“, se doporučuje provést s ohledem na parametry zvoleného kotle, na konstrukci jeho výměníku včetně vodního objemu kotle.

Co zahrnuje povinná výbava kotle? I na tuto otázku odpovídá Václav Švorčík.
Moderní, úsporné a energeticky účinné stacionární plynové kondenzační kotle nabízí velmi rychlé řešení potřeby opustit uhlí jako palivo zatížené vysokými poplatky za emise CO2. S ohledem na nevyhovující technický stav páteřních rozvodů tepla se může jako zajímavý jevit i přechod od velkých teplárenských soustav na menší, se sníženými ztrátami tepla z rozvodů a s možností snížit teplotu ke kotlům vracející se otopné vody tak, aby byla více využita kondenzace.

 
 
Reklama