Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Je diskriminace plynových spotřebičů kategorie C oprávněná?

Autor v článku reaguje na text uveřejněný 19.2.2010 v MF Dnes pod názvem „Pokud si chcete pořídit plynový kotel do novostavby, na "turbo" zapomeňte, musíte mít komín“, který se zabývá omezeními při projektování a povolování plynových spotřebičů v novostavbách a rekonstrukcích.

Požadavek uvedený v §24 odst.2 vyhl. č. 268/2009 Sb. stanovující vyústění odvodu spalin venkovní stěnou do volného ovzduší jen v technicky odůvodněných případech při stavebních úpravách budov je naprosto neodůvodněný a ve svém důsledku tak znemožňuje řešení, která jak z hlediska bezpečnosti při provozu plynových spotřebičů tak i z hlediska ochrany životního prostředí jsou na vyšší úrovni než řešení odvádějící spaliny nad střechu objektu.

Vyhláška tak paradoxně stanovila diskriminující požadavky na uzavřené plynové spotřebiče kategorie C, které jsou rozpracovány v současné platné normě ČN 734201:2008 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv.

Stanovená hranice v uvedené normě pro uzavřené spotřebiče kategorie C do výkonu 14 kW nemá žádné opodstatnění a je uměle vytvořena pro znemožnění použití zejména kotlů kombinovaných s průtokovým ohřevem vody.

České sdružení pro technická zařízení je pro přesné definování podmínek pro vyústění odtahu spalin plynových spotřebičů tak, aby byly zajištěny podmínky ochrany zdraví před škodlivými emisemi, ale ne pro plošné znemožnění použití těchto spotřebičů, a to i v případech kdy svým provedením vyústění dokonce splňují vyšší míru bezpečnosti a ochranu životního prostředí než odvod spalin komínem bez dalších omezení.

Jako příklad lze uvést podle následujícího schématu např. odvod spalin od kotle bez omezení výkonu např. 35 kW s vyústěním ve výšce 6m nad okolní terén ve srovnání s vyústěním odvodu spalin stěnou fasády objektu, který je vzdálen např. 50m od dalších staveb. Vyústění odvodu spalin je v místě bez oken a otvorů do objektu A je vyústěn 8m nad okolní terén. U těchto případů je zcela uměle a nezdůvodněně stanoven požadavek na nejvyšší výkon 14 kW, z něhož spaliny odchází dokonce o 2 m výše nad úrovní terénu než od ústí komínu objektu A, který má výkon neomezený. JEDINÝ ROZDÍL lze v daném případě nalézt v orientaci vypouštění spalin, která je u objektu A vertikální a u objektu B horizontální!!!

A nyní ještě srovnání některých provozně bezpečnostních aspektů spotřebičů kategorie B a kategorie C v provozních podmínkách.

Spotřebiče kategorie B

vzduch pro spalování odebírají z prostoru, kde jsou instalovány, a spaliny odvádějí kouřovodem a komínem do venkovního prostoru. Typickými představiteli jsou plynové průtokové ohřívače nebo plynové kotle.

Spotřebiče kategorie C

vzduch pro spalování odebírají z venkovního prostoru a spaliny odvádějí do venkovního prostoru. Typickým představitelem jsou plynové kotle nebo podokenní topidla.


Porovnání podmínek bezpečného provozu spotřebičů kategorie B a C vyplývá z následujícího schématu.

 
 
Reklama