Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zplyňovací kotel MAKAK s emisní třídou 5 pro nový dotační program

Český kotel MAKAK je vyroben pro úsporné a ekologické vytápění rodinných domů, firem a středně velkých objektů včetně možnosti ohřevu vody. Kotel plní požadavky na směrnici EKODESIGN s účinností až 92 % a emisní třídou 5, tudíž kotel lze instalovat v rámci programu kotlíkových dotací 2016. Spalovací komora na dřevo nabízí délku až 55 cm. Kotel je určený na kusové dřevo, štěpku, brikety a jiný dřevní materiál.


Zplyňovací kotel se výrazně liší od klasických kotlů na tuhá paliva, a to díky ekologickému vytápění. Kotel splňuje 5. emisní třídu dle normy EN 303-5 – nejpřísnější emisní hodnoty vypouštěné z kotle do ovzduší a plní požadavky směrnice na EKODESIGN. Tento systém spalování je především maximálně ekonomický. Úspora paliva dosahuje až 40 % oproti běžným kotlům na dřevo, které nepracují na bázi zplyňování. Kotel dosahuje účinnosti až 92 %!

Díky vysoké účinnosti a velké přikládací komoře je kotel komfortní pro přikládání. Obsah přikládací komory vydrží cca 8 až 12 hod. provozu při středním výkonu. V útlumovém režimu vydrží kotel až 24 hod. Komfort kotle spočívá v tom, že do kotle přiložíte při středním výkonu jen 2× za den. Kotel je nutné instalovat s akumulační nádrží. Doporučujeme nádrž o obsahu alespoň 55 litrů na 1 kW výkonu kotle. Velikost nádrže pak určuje využití této tepelné energie až na několik dnů. Kotel lze ovládat pokojovým termostatem, který otvírá a zavírá směšovací ventil, případně vypíná oběhové čerpadlo topného okruhu.

 

Vnitřní těleso kotle je svařené z kotlové 6mm oceli vysoké jakosti. U nejvíce namáhaných a kritických částí užíváme plech o tloušťce 8 mm. Plech vnějšího pláště je silný 4 mm. Nerezové vložky o tloušťce 3 mm vyplňují přikládací komoru. Ty chrání kotel před kondenzáty, dehtem a zvyšují tak živostnost kotle. V horní části se nachází přikládací komora, která je ze spodní části opatřena žárobetonovou tvarovkou s tryskou pro průchod plynů. Skrz tvarovku přechází žhavé plyny do dohořívacího prostoru z vernikulitu a žárobetonu. Hlavní trubkový výměník se stěnou silnou 6,1 mm lemuje zadní stěnu kotle, kde v horní části ústí do sběrného kanálu a vychlazené plyny následně vycházejí do komína. V trubkách jsou uloženy turbulátory pro jednoduché a bezproblémové čištění.

 

Kotel musí být zapojen s akumulační nádobou, aby byl zajištěn odvod případné přebytečné energie nebo byla tepelná energie uchována. Kotel je dále chráněn na výstupu kotle termostatickým čidlem, které při záznamu vysoké teploty nad 95 °C vypne ventilátor, zapne všechna oběhová čerpadla a otevře všechny směšovací ventily. Chladící smyčka je dalším vybavením kotle. Termostatické bimetalové čidlo chladící smyčky při překročení teploty kotle nad 95 °C otevře ventil, pustí do kotle studenou vodu z vodovodního řádu a z druhé strany se teplá voda vypustí do odpadu.


Spalování je řešeno na principu dvoustupňového spalování při vysoké teplotě. Hoření je podporováno odtahovým ventilátorem, který vhání primární vzduch do přikládací komory a sekundární do trysky. V přikládací komoře dochází ke zplyňování dřeva a produkci dřevoplynu. Vzniklý dřevoplyn je nasáván do trysky a za pomoci sekundárního vzduchu dohořívá v prostoru pod tryskou. Poté již horké plyny prochází přes hlavní zadní trubkový výměník, kde předají hlavní část své energie a vychlazené plyny odchází přes sběrný kanál do komína. Kotel je vybaven odtahovým ventilátorem, který po otevření přikládacích dvířek sepne na plné otáčky a vysaje všechen kouř do komína přes vzduchovou komoru umístěnou nad přikládací komorou tak, aby nevnikl do kotelny. Čištění kotle se provádí mechanickou pákou z boku kotle. Nadzvednutím turbulátorů umístěných na mechanismu se shrne případný nános z trubek a ten propadne do popelníkového prostoru. Toto čištění je možné orientovat na pravou i levou stranu kotle. Popel, který zůstane v přikládací komoře, se vybírá zapalovacími dvířky. Zbytek vzniklého popele se vybírá spodními popelníkovými dvířky.

Nová generace řízení poskytuje uživateli intuitivní menu, jednoduché ovládání a schopnost využívat různých funkcí. Jednotka s jedinečným vzhledem má uživatelské a servisní rozhraní.

Regulace spalování se provádí prostřednictvím modulace výkonu ventilátoru a řízením primárního a sekundárního vzduchu od 0 do 10 za pomocí táhel. Kotel MAKAK má různé výkony kotle, ale jednu kostrukci.

Automaticky udržuje požadovanou teplotu kotle, akumulační nádoby v jednom místě a teplotu zásobníku teplé užitkové vody TUV. Možnost spolupráce s pokojovými termostaty – zvlášť pro každý topný okruh je vhodná pro udržení komfortní teploty vytápěných místností.

V základní výbavě jednotky je ovládání jednoho směšovacího ventilu, ovládání až 4 čerpadel a možnost připojení pokojového termostatu sparkSTER nebo jakéhokoliv univerzálního termostatu drátového nebo bezdrátového. Jednotku lze rozšířit o další moduly pro ovládání až pěti směšovacích ventilů, dále možnost připojení venkovního čidla pro správné řízení směšovacích ventilů. Jednotku je možné ovládat za pomocí modulu sparkNET i přes internet.

Využijte aktuální dotační program a kontaktujte firmu KOVARSON s.r.o. www.kovarson.cz. Pomůžeme Vám s kompletním vyřízením dotací bez jakýchkoliv starostí a bez běhání po úřadech.

 
 
Reklama